Duikprofessional worden?

Duikprofessional worden? Duikprofessional worden begint bij leren duiken. Waar leer je duiken en hoe gaat dit eigenlijk in z'n werk? De tweede stap is het verkrijgen van meer duikervaring. Daarbij horen niet alleen duiken op verschillende plekken, maar ook meerdere cursussen. Daarna ben je er klaar voor om een cursus tot professional te volgen.

Begin met duiken

Om duikinstructeur te worden moet je natuurlijk kunnen duiken. Er zijn verscheidene instanties waar je de eerste cursus kan doen. In de volksmond heet dat 'je PADI halen', maar PADI is eigenlijk een instantie (Professional Association of Dive Instructors) en niet de titel van het certificaat. Goed om te weten is dat alle basisopleidingen gelijk staan. Haal je dus bij PADI jouw Open Water Diver-certificaat en wil je daarna verder bij een andere instantie, zoals SSI (Scuba Schools International), dan kan dat.

De Open Water-cursus omvat een theoriegedeelte, sessies in een zwembad en het werkelijke duiken. Meestal rond je dit in 3-5 dagen af. De prijzen variëren licht; je zult zo rond de 300 tot 500 euro kwijt zijn. Je leert in de cursus enkele vaardigheden om jezelf te kunnen redden in geval van een ongemak of zelfs nood. Schrik niet, duiken kan gevaarlijk zijn, maar is het in de basis niet. Je leert bijvoorbeeld hoe je jouw volgelopen masker kan legen onder water, zonder naar het oppervlak te hoeven gaan. Een ongemak dat je gemakkelijk kan verhelpen. Maar ook leer je wat je moet doen als je zonder lucht komt te zitten. De cursussen zijn dus gericht op zelfredzaamheid, maar zijn verre van saai. De instructeurs proberen er altijd iets leuks van te maken!

Word ervaren

Als je zelfstandig mag duiken, moet je dat ook gaan doen. Kies wat in jouw plaatje past. Als je de vakantie erop kan aanpassen, dan is het zeker aan te raden tropische wateren zoals die van bijvoorbeeld Bonaire op te zoeken. Maar het is ook goed voor de ervaring om eens de kou in Nederland te ervaren. Je kunt gaan variëren door te gaan nachtduiken, ijsduiken, stromingduiken of grotduiken. De mogelijkheden zijn er volop!

Er zijn in Nederland tientallen duikscholen waarbij jij je kunt aansluiten. Zij organiseren uitjes naar duikplekken in Nederland, zodat je veilig meer ervaring kan opdoen. Veel van de duikscholen organiseren ook vakanties voor hun leden, zodat je nooit als duiker alleen bent.

Word een professional

Als je een professional wilt worden, moet je hiervoor nog een aantal cursussen hebben gevolgd. Het schema van PADI ziet er als volgt uit:
  1. Open Water Diver
  2. Advanced Open Water Diver (2-3 dagen, ca. 300-500 euro*). In deze cursus richt je jezelf op het verbeteren van bepaalde specialiteiten. Zo kan je een nachtduik gaan doen, waarbij je leert hoe het is om in het donker met een zaklamp te duiken. Verplichte onderdelen van de cursus zijn een diepe duik (naar maximaal 30 meter) en een navigatieduik, zodat je leert hoe je een kompas en de natuur kan gebruiken om een duik te navigeren.
  3. Rescue Diver (3-5 dagen, ca. 300-500 euro*). In deze cursus leer je om te gaan met noodsituaties. Je leert een duiker die in paniek is te helpen, je leert de basis EHBO-vaardigheden en je leert om te gaan met de situatie en andere personen in een noodgeval. Dit is niet alleen een hele nuttige cursus, maar ook een erg leuke. Je moet namelijk zelf als dummie aan de slag, dus je mag het je medecursisten moeilijk maken als jij een duiker in paniek moet spelen die zij moeten redden.
  4. Dive Master. Deze opleiding kan je op twee manieren volgen. Je kunt in 2 weken fulltime de cursus afronden, of je gaat een stage lopen waarbij je er - in overleg met jouw instructeur - zo lang over kunt doen als je wilt en nodig acht. De kosten zijn sterk afhankelijk van de duikschool.
  5. Open Water Scuba Instructor (2 weken fulltime, ca. 2000 euro*). Als je deze cursus hebt afgerond, mag je al de voorgenoemde opleidingen zelf geven. Het is nogal een verantwoordelijkheid, maar na zo veel training ben je er zeker aan toe!

* Alle prijzen zijn gebaseerd op informatie uit 2015

Als Dive Master ben je gekwalificeerd om groepen te begeleiden. Je kan dus al aan de slag met je droombaan! Je mag dan echter nog geen mensen opleiden, dat mag alleen door een instructeur worden gedaan. De meeste duikscholen vragen om instructeurs, aangezien je dan meer kunt en flexibeler kan worden ingezet.

Solliciteren maar!

Je bent er klaar voor; maak je duik-cv! Zoek een land op waar je wilt wonen en schrijf her en der wat duikscholen aan. Sommige scholen selecteren op welke talen je spreekt en verwachten dat je niet rookt, geen zichtbare tatoeages en/of piercings hebt en dat je gastvrij overkomt. Daarnaast is het belangrijk hoeveel ervaring je hebt en of je voor een kortere (paar maanden) of langere periode (meerdere jaren) wilt werken. Plak een foto in je cv en vermeld verder nog of je een rij- en/of vaarbewijs hebt, in welke landen je duikervaring hebt en of je verzekerd bent via DAN (Divers Alert Network, een non-profit duikerveiligheidsorganisatie).

Als je in het buitenland solliciteert, kan het zijn dat je uitgenodigd wordt om digitaal een sollicitatiegesprek te voeren. Wees dus voorbereid en zorg voor een Skype-account en een goede webcam.

Tassen pakken en gaan

Zodra je werk hebt gevonden, wordt het tijd om plannen te maken en te vertrekken. Er liggen dan allemaal keuzes voor je: houd je nog een woonruimte aan in Nederland, blijf je ingeschreven of ga je emigreren, wat neem je mee, etc. Een goede voorbereiding is natuurlijk belangrijk, maar het is en blijft een avontuur. Dus geniet ervan en laat je verrassen!
© 2015 - 2024 Jsluurman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar kan je gratis op vakantie?Waar kan je gratis op vakantie?Wil je gratis op vakantie? Dat is mogelijk. Er zijn verschillende manieren om gratis op vakantie te kunnen. Een gratis v…
De onderwaterwereld: Leren duikenDuiken is een prachtige sport en voor (bijna) iedereen weggelegd – van jong tot oud, van dik tot dun en van fit tot niet…
NAUI: de opleidingenNAUI: de opleidingenNAUI staat voor National Asscoiation of Underwater Instructors. Het lijkt alsof het een nationale organisatie is, maar h…
Werken als rij-instructeurWerken als rij-instructeurEr zijn veel mensen die rij-instructeur willen worden, zowel voor de auto, maar ook voor de motor. Dat komt omdat de ins…

Cisco-certificeringen en -opleidingenCisco-certificeringen en -opleidingenVoor mensen die werkzaam zijn in de ICT op het gebied van netwerkontwerp en netwerkondersteuning is een serie opleidinge…
Gevaarlijk beroep: koningskrabben vangenGevaarlijk beroep: koningskrabben vangenDe koningskrab, voor de één een lekkernij, voor de ander niet. De koningskrabvangst kan heel veel geld opbrengen, maar h…
Jsluurman (12 artikelen)
Gepubliceerd: 16-12-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.