Cisco-certificeringen en -opleidingen

Cisco-certificeringen en -opleidingen Voor mensen die werkzaam zijn in de ICT op het gebied van netwerkontwerp en netwerkondersteuning is een serie opleidingen ontwikkeld door fabrikant Cisco. De certificaten geven de medewerkers een waardevol bewijs van vakbekwaamheid op de verschillende gebieden in ICT-netwerken. Deze Cisco-certificaten zijn internationaal erkend. Het programma staat bekend onder de naam Cisco Career Certifications.

Welke Cisco Certificatiemogelijkheden zijn er?

De certificeringen zijn onderverdeeld in de diverse vakgebieden van de ICT. Per vakgebied zijn er dan verschillende niveau’s te behalen. De vakgebieden varieren van Routing & Switching, Service provider, Voice, Video, Wireless tot aan Datacenters en de niveau's beginnen bij het Entry Level en gaan door tot aan het Expert Level in elk vakgebied. Een overzicht staat in de tabel.

Certificatie vakgebiedEntry Level Associate LevelProfessional LevelExpert LevelArchitect Level
Routing & SwitchingCCENTCCNA Routing & SwitchingCCNP Routing & SwitchingCCIE Routing & Switching
Netwerkbeveiliging CCNA SecurityCCNP SecurityCCIE Security
Service Provider CCNA Service ProviderCCNP Service ProviderCCIE Service Provider
Service Provider Operations CCNA Service Provider OperationsCCNP Service Provider OperationsCCIE Service Provider Operations
Voice CCNA VoiceCCNP VoiceCCIE Voice
Video CCNA VideoCCNP VideoCCIE Video
Wireless CCNA WirelessCCNP WirelessCCIE Wireless
Datacenter CCNA DatacenterCCNP DatacenterCCIE Datacenter
Design CCDACCDPCCDECCAr

Basis Certificaat Cisco – CCENT

Beginnen met het Cisco-programma start met de opleiding voor het CCENT-certificaat. Dit staat voor Cisco Certified Networking Technician. Deze basisopleiding is om inzicht te krijgen in de installatie en werking van kleine bedrijfsnetwerken. Ook probleemoplossing in netwerken komt aan de orde in deze opleiding. Na het behalen van het CCENT-certificaat toont de medewerker aan voldoende kennis te hebben van netwerken voor het bekleden van bijvoorbeeld een netwerksupportfunctie. Onderwerpen in de CCENT-opleiding zijn onder andere;
 • Basisbegrippen van netwerken
 • WAN-technologie op basisniveau
 • Security en Wireless concepten op basisniveau
 • Routingbegrippen op basisniveau
 • Switchingbegrippen op basisniveau
 • Configureren van eenvoudige netwerken

Na het behalen van het CCENT-certificaat kan doorgeleerd worden voor het CCNA-certificaat waarin middelgrote netwerken worden behandeld.

Cisco Certified Network Associate – CCNA

Met het CCENT-certificaat op zak kan gestart worden met de opleiding voor het CCNA-certificaat. Dit certificaat is voor de meeste bedrijven de minimale vereiste voor een technische functie. De CCNA-opleiding is een pittige opleiding en eenmaal geslaagd ben je er nog niet. Dit certificaat moet iedere 3 jaar verlengd worden. Dit is gedaan omdat de ICT-wereld continu in beweging is en de gebruikte netwerken en apparatuur hierop moet inspelen. Dit vereist een continue vernieuwing van de kennis bij de medewerkers. Het CCNA-certificaat kan worden verlengd door:
 • Opnieuw examen te doen voor ICND1 en ICND2
 • Afleggen van het ICND2-examen
 • Examen afleggen voor een Cisco Specialist-examen
 • Het CCIE-certificaat halen

Onderwerpen die in de CCNA-opleiding worden behandeld zijn onder andere:
 • Basiskennis van bekabeling
 • Het OSI-model
 • IP
 • Routingprotocollen
 • IP-adressering
 • Subnetten
 • Access lists
 • Frame Relay
 • VLAN’s
 • Routerconfiguraties
 • Switchconfiguraties

Cisco Certified Design Associate – CCDA

Na het behalen van het CCNA -certificaat kan nog een stap verder worden gegaan naar de opleiding voor het CCDA-certificaat. Deze opleiding is echt theoretisch van aard en gericht op het ontwerpen van netwerken. Er is hiervoor ook nog een goede training beschikbaar, genaamd Designing for Cisco Internetworking Solutions, DESGN.

Cisco Certified Network Professional – CCNP

Om geaccrediteerd te worden als professional is het nodig om een CCNP-certificaat te behalen. Vooropleiding hiervoor is een geldig CCNA-certificaat. Ook dit certificaat is maar 3 jaar geldig en kan alleen vernieuwd worden na het behalen van het professional examen, of door het behalen van een CCIE-examen.
 • Kennisindicatie voor een CCNP-gecertificeerde medewerker is dat deze een netwerk van circa 500 nodes, of meer kan installeren, configureren en onderhouden.
 • Kennisindicatie voor een CCIP-gecertificeerde medewerker is, is dat deze opgeleid is voor IP routing, QoS, BGP en MPLs netwerkconfiguraties. De nadruk hier ligt dus op IP.
 • Kennisindicatie voor een CCDP-gecertificeerde medewerker is, is dat deze geavanceerde, multilagen netwerken kan ontwerpen.

Cisco Certified Security Professional - CCSP

Voor technici werkzaam in het beveiligen van netwerken is het CCSP-certificaat de beste opleiding om te volgen. Bij deze opleiding ligt het zwaartepunt op het beveiligen van de netwerken en alle onderdelen daarvan. Ook beveiliging van virtuele netwerken komt aan de orde.

Cisco Certified Voice Professional – CCVP

Voor technici werkzaam in voice netwerken is de opleiding CCVP het best geschikt. Zwaartepunt van deze opleiding ligt bij Voice over IP, (VOIP). Onderwerpen die aan de orde komen zijn Quality of Service, (QoS0), trouble shooting en IP-telefonie.

Cisco Expert-opleidingen

Tot voor kort was het certificaat CCIE het hoogst haalbare in het Cisco-trainingsprogramma. Dit CCIE-certificaat legt de nadruk op praktische ervaring en is slechts voor weinigen weggelegd. Een CCIE-examen kan maar op enkele plaatsen in Europa worden afgelegd.

Cisco Design Certificaat

Voor ontwerpers van netwerken en netwerkoplossingen is het CCDE-certificaat in het leven geroepen. Deze opleiding is echt gericht op ontwerpen van grote netwerken en is erg theoretisch.

Cisco Architect Certificering

Sinds 2009 is het niveau Cisco Certified Architect het hoogst haalbare. Kandidaten moeten hiervoor een mondeling examen afleggen voor een Cisco-examencomité.
© 2016 - 2023 Pieter1968, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Informatie over VPNDe oplossing om alle functionaliteiten van een netwerk te gebruiken buiten de grenzen van een LAN, is het gebruik van ee…
De toekomstige vergadersystemen en ruimtesDe toekomstige vergadersystemen en ruimtesDe 2.0 vergadersystemen zijn een aanvulling op het toekomstige “Het nieuwe werken” dat in de toekomst zal gaan ontstaan.…
Wat is IPMA voor project managersNaast Prince II en PMI bestaat er nog een zeer belangrijke certificerings mogelijkheid voor project managers. In deze ro…

Dakdekker, een baan met toekomstDakdekker, een baan met toekomstHet beroep van dakdekker is een crisis-bestendige baan en biedt goede toekomstmogelijkheden, niet zelden na verloop van…
Duikprofessional worden?Duikprofessional worden?Duikprofessional worden begint bij leren duiken. Waar leer je duiken en hoe gaat dit eigenlijk in z'n werk? De tweede st…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cisco_Career_Certifications
 • http://www.cisco.com/c/en/us/training-events/training-certifications/certifications/entry/ccent.html
Pieter1968 (5 artikelen)
Gepubliceerd: 08-01-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.