Studie- en studentenverenigingen Tilburg University

Studie- en studentenverenigingen Tilburg University Studenten kunnen er voor kiezen om zich tijdens hun studietijd aan te sluiten bij een studie- of studentenvereniging. Wie denkt aan een studentenvereniging denkt al snel aan gezelligheid, ontgroeningen en veel drank. Studieverenigingen daarentegen bieden naast de nodige gezelligheid ook hulp aan de student om zich te ontwikkelen op het gebied van de gekozen studie. Tilburg University heeft verschillende studie- en studentenverenigingen.

Studie- en studentenverenigingen van Tilburg University

Zowel Tilburg University en de oudste nog bestaande vereniging werden opgericht in 1927. Al vanaf de opening van Tilburg University hadden studenten dus de mogelijkheid om zich aan te sluiten bij een vereniging. Vanuit de universiteit wordt ook erg gestimuleerd dat studenten zich aansluiten bij een vereniging. Geregeld zijn er bijvoorbeeld voor de start van colleges promotiepraatjes van studie- en studentenverenigingen om leden te werven. Studenten kunnen zich als persoon verder ontwikkelen door zich aan te sluiten bij een studie- of studentenvereniging.

Verschil tussen studie- en studentenverenigingen

Er zijn meerdere verschillen tussen studie- en studentenverenigingen. Ten eerste hebben studieverenigingen leden van 1 of een select aantal studies. Studentenverenigingen daarentegen hebben leden van diverse opleidingen. Daarnaast is er nodig een verschil tussen beide soorten verenigingen. Studieverenigingen bieden hun leden naast gezelligheid ook hulp met betrekking tot studiegerelateerde zaken. Studentenverenigingen bieden hun leden enkel activiteiten op het gebied van gezelligheid.

TOP-week

Tijdens de TOP-week, die elk jaar voorafgaand aan de start van het academische jaar gehouden wordt, kunnen alle nieuwe studenten van Tilburg University kennismaken met alle bestaande studie- en studentenverenigingen. De TOP-week is een week vol activiteiten waar nieuwe studenten hun medestudenten en de stad Tilburg kunnen leren kennen.

Lid worden van een studie- of studentenvereniging

Elke studie- en studentenvereniging heeft een eigen inschrijvingsprocedure. Studieverenigingen hebben over het algemeen een eenvoudige inschrijvingsprocedure. Vaak is het al voldoende om enkele persoonsgegevens door te geven. Lid worden van een studentenvereniging is vaak lastiger, want meestal moeten de studenten een ontgroening van meerdere dagen doorstaan.


Studieverenigingen

Tilburg University heeft verschillende studieverenigingen. Studieverenigingen zijn gericht op studenten van 1 of een select aantal studies. De studieverenigingen van Tilburg University zijn:

Asset

De studievereniging Asset is in 2008 ontstaan door een samenvoeging van verschillende studieverenigingen. De studievereniging heeft leden die een opleiding aan de School of Economics and Management volgen. Opleidingen binnen deze faculteit zijn bijvoorbeeld bedrijfseconomie en econometrie. Bij Asset kunnen leden terecht voor hulp bij de door de studenten gekozen studie. Daarnaast probeert deze studievereniging haar leden voor te bereiden op de toekomst door de studenten kennis te laten maken met mogelijke werkgevers.

Magister JFT

Magister JFT is opgericht in 2002. De vereniging is ontstaan door een fusie van verschillende verenigingen. De vereniging heeft veel tradities behouden van de oorspronkelijke verenigingen. Deze studievereniging richt zich op studenten die een opleiding volgen aan de Tilburg Law School. Leden van Magister JFT kunnen deelnemen aan zowel studiegerelateerde en sociale activiteiten.

ELSA

ELSA staat voor European Law Students ‘Association. In 1981 is de vereniging opgericht in Wenen. Deze studievereniging is er voor alle rechtenstudenten in geheel Europa. In Nederland zijn er 8 locaties van de vereniging namelijk in Tilburg, Nijmegen, Amsterdam, Leiden, Rotterdam, Maastricht, Groningen en Utrecht. Academische en persoonlijke ontwikkeling staan centraal binnen deze vereniging. Ook krijgen de leden de kans om een internationaal netwerk op te bouwen.

Vierschaar

Zowel studenten als docenten van Tilburg Law School kunnen zich aansluiten bij de studievereniging Vierschaar. De leden van deze vereniging zijn geïnteresseerd in de juridische geschiedenis. Activiteiten die deze vereniging organiseert zullen altijd verband houden met aspecten van de juridische geschiedenis.

Complex

De studievereniging complex is er voor alle psychologiestudenten van Tilburg University. Studenten die aangesloten zijn bij Complex kunnen deelnemen aan activiteiten die de studenten helpen met hun studie, zorgen voor ontspanning na het studeren of de mogelijkheid bieden om te verdiepen in de stof. Studenten die zich aansluiten bij Complex kunnen er zelf voor kiezen hoe actief ze betrokken zijn bij de vereniging. Er zijn namelijk verschillende commissies waar leden zich kunnen aansluiten en deze commissies hebben allemaal een andere duur en tijdsdruk.

Input

De studievereniging Input is gericht op studenten van de bacheloropleidingen Personeelswetenschappen en Human Resource Studies en de masteropleiding Human Resource Studies. Input bestaat sinds 1987 en deze studievereniging biedt haar leden uitlopende activiteiten aan zoals bijvoorbeeld workshops, bedrijfsbezoeken en congressen. Het doel van de vereniging Input is dat de studenten na hun opleiding goed voorbereid zijn op de toekomst.

Polis

Studenten die de opleiding organisatiewetenschappen of Global Management of Social Issues volgen, kunnen lid worden van de studievereniging Polis. De vereniging bestaat sinds 1991. Naast studiegerelateerde activiteiten biedt de vereniging ook sociale activiteiten aan. Alle activiteiten zorgen er uiteindelijk voor dat de aangesloten studenten zich optimaal kunnen ontwikkelen tijdens hun studietijd.

Versot

Sociologiestudenten kunnen zich aansluiten bij de studievereniging Versot. Ook docenten van sociologische vakken kunnen zich bij de vereniging aansluiten. Deze studievereniging bestaat sinds 1989. De studie sociologie is een relatief kleine opleiding en daarom heeft de studievereniging weinig leden. Wel hebben de leden daardoor over het algemeen een hechte band met elkaar. De vereniging Versot organiseert zowel educatieve als ontspannende activiteiten.

Animo

De studievereniging Animo is er voor studenten die de bachelor of master Online Culture: Art, Media and Society volgen. Animo helpt haar leden bij hun studie door bijvoorbeeld korting te regelen op benodigde studieboeken. Daarnaast organiseert Animo ook sociale activiteiten zoals buitenlandse reizen. Door als lid mee te doen aan de georganiseerde activiteiten kunnen studenten zich ontwikkelen op verschillende vlakken.

Extra Muros

Studenten die de opleiding Liberal Arts & Sciences doen, kunnen lid worden van de studievereniging Extra Muros. De vereniging is opgericht in 2008. Extra Muros organiseert formele en sociale activiteiten. Het doel van deze studievereniging is hoofdzakelijk dat studenten zich ontwikkelen buiten hun studentenleven om.

Flow

De studievereniging Flow is opgericht in 2002. Studenten van de opleidingen Communicatie- en Informatiewetenschappen, Cognitive Sciences & Artificial Intelligence en Data Science & Society kunnen lid worden van Flow. Het doel van de vereniging is dat ze het leven van hun leden makkelijker willen maken door educatieve en sociale activiteiten te organiseren.

Sapientia Ludenda

De studievereniging Sapientia Ludenda wordt door de leden van de vereniging kortweg Sapi genoemd wordt. ‘De wijsheid die spelen moet’ betekenen de woorden Sapientia Ludenda. De vereniging bestaat sinds 2001. De studievereniging is gericht op studenten van de studie Filosofie. Sapi organiseert leerzame en tegelijkertijd leuke avonden waar gastsprekers de leden informeren over filosofische onderwerpen.

Studentenverenigingen

Naast studieverenigingen zijn er ook studentenverenigingen. Studentenverenigingen hebben leden die verschillende soorten studies volgen. Verder organiseren studentenverenigingen alleen sociale en geen educatieve activiteiten.

I*ESN

De studentenvereniging I*ESN is een studentenvereniging die erop gericht is op internationale studenten te integreren in Nederland. Zowel buitenlandse studenten en Nederlandse studenten die internationaal georiënteerd zijn, kunnen lid worden van de vereniging. Activiteiten die I*ESN hoofdzakelijk organiseert zijn gericht op gezelligheid en het wegwijs maken van internationale studenten. Deze studentenvereniging heeft sinds 2011 een eigen stamkroeg in het centrum van Tilburg genaamd Carpe Noctem.

St. Olof

St. Olof is de oudste studentenvereniging van Tilburg en bestaat sinds 1927. Doordat St. Olof al erg lang bestaat, kent de vereniging veel tradities. De vereniging heeft veel verschillende commissies, disputen en studentenhuizen. St. Olof biedt haar leden uitlopende activiteiten zoals sociale, maatschappelijke en culturele activiteiten.

T.S.R. Vidar

T.S.R. Vidar of kortweg Vidar is een studentenroeivereniging en is opgericht in 1961. De vereniging heeft een eigen trainingscomplex in Tilburg en is erg gericht op presenteren. Sommige oud-leden van de vereniging hebben in het verleden meegedaan aan de Olympische Spelen. Naast de prestatiedruk is er ook ruimte voor gezelligheid na de trainingen.

T.S.V. Plato

Plato is opgericht in 1987 en de kernwaarden van de vereniging zijn gelijkwaardigheid, diversiteit en openheid. Leden van Plato kunnen deelnemen aan commissies, jaarclubs, disputen en genootschappen. Plato heeft een eigen sociëteit in het centrum van Tilburg waar feesten, diners en vergaderingen worden georganiseerd.
© 2020 - 2024 Dnique, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
StudentenverenigingenVeel studenten die naar de universiteit gaan, krijgen er mee te maken: studieverenigingen. Vaak willen mensen er wel lid…
Studievereniging en/of studentenvereniging?Studievereniging en/of studentenvereniging?Wanneer je geslaagd bent voor de havo of het vwo en besluit te gaan studeren, krijg je ineens een hoop informatie op je…
HBO Studieverenigingen in EnschedeOveral in de grote steden zijn studentenverenigingen en studieverenigingen erg bekend. Wat niet iedereen weet is dat ook…
De Friese studentenvereniging BernlefDe Friese studentenvereniging BernlefDe Friese studentenvereniging Bernlef in Groningen bestaat in 2009 al 85 jaar. De vereniging werd in 1925 opgericht in G…

Tilburg University: faculteiten en bacheloropleidingenTilburg University: faculteiten en bacheloropleidingenTilburg University is een van de twee universiteiten in Brabant. De Technische Universiteit Eindhoven is de andere Braba…
Contact met je docent op sociale media: zinvol of ongepast?Contact met je docent op sociale media: zinvol of ongepast?Op sociale media zoals Whatsapp, Facebook en Instagram, die over het algemeen niets met school te maken hebben, voegen d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nikolayhg, Pixabay
 • http://www.wordlid.com/waarom-lid-worden/verschil-studentenvereniging-en-studievereniging
 • https://www.asset-tilburg.nl/about
 • https://magisterjft.nl/magister-jft/
 • https://elsatilburg.nl/index.html
 • https://www.complextilburg.nl/nl/over-complex/
 • https://www.inputenoutput.nl/input/about-us/what-is-input/
 • http://www.studieverenigingpolis.nl/polis/wat-is-polis/
 • https://stuwww.uvt.nl/versot/
 • https://www.svanimo.com/english/about-us/
 • http://www.extramuros.nl/faq/
 • https://www.svflow.nl/en/vereniging/wat-is-flow/de-vereniging/
 • https://www.iesntilburg.nl/about/
 • https://olof.nl/studentenvereniging/
 • https://www.tsr-vidar.nl/overons
 • https://www.tsvplato.nl/
 • https://www.tilburguniversity.edu/nl/studenten/studie/studie-en-studentenverenigingen
Dnique (20 artikelen)
Gepubliceerd: 04-05-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Onderwijs
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.