De verschillende leerwegen in het voortgezet onderwijs

De verschillende leerwegen in het voortgezet onderwijs Na de basisschool moet een leerling gaan kiezen naar welke middelbare school hij gaat. Een leerling gaat dan een van de leerwegen volgen op het voortgezet onderwijs. Op het voortgezet onderwijs zijn verschillende leerwegen die zijn afgestemd op jou capaciteiten. Wanneer je jezelf gaat afvragen welke leerweg voor jou geschikt is moet je je eerst verdiepen in alle leerwegen op het voortgezet onderwijs en je gaan oriënteren op de school waar je mogelijk heen wilt.

De verschillende stromingen en leerwegen

Er zijn vier verschillende stromingen in het voortgezet onderwijs met verschillende leerwegen. Uiteraard is niet elke leerweg voor elke leerling geschikt, zo zal een kind dat graag moeilijke vraagstukken wil oplossen en behoefte heeft aan theoretische leersof geen praktische leerweg gaan doen.

Praktijkonderwijs

Het praktijkonderwijs is een stroming in het voortgezet onderwijs dat ontwikkeld is voor leerlingen die een diploma op het vmbo niet kunnen halen, dit komt omdat deze leerlingen moeite hebben met leren. De leerlingen hebben als vakken vaak wonen, burgerschap, werken en vrije tijd. Om toegelaten te worden op het praktijkonderwijs dien je eerst te bewijzen door middel van een IQ-test dat je IQ tussen de 60 en 80 ligt en dat je een leerachterstand hebt van minstens drie jaar. De opleiding duurt vijf jaar en bereidt leerlingen voor op het functioneren op de arbeidsmarkt en het leren van sociale en praktische vaardigheden. Een klein deel van de leerlingen stroomt door naar een mbo niveau één-opleiding. Het percentage leerlingen in Nederland dat het praktijkonderwijs volgt is klein.

Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs

Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs, afgekort vmbo, is een stroming in het voortgezet onderwijs. Het vmbo is onderverdeeld in verschillende leerwegen.

Basisberoepsgerichte leerweg

De basisberoepsgerichte leerweg is een leerweg binnen het vmbo die ontwikkeld is voor leerlingen die een praktische instelling hebben. In de schoolloopbaan is er veel ruimte voor stage. De leerlingen doen examen in vier algemene vakken en in een beroepsgericht vak, zoals landbouw of techniek. De opleiding duurt vier jaar, na de opleiding kun je een mbo-opleiding volgen op niveau twee.

Kaderberoepsgerichte leerweg

De kaderberoepsgerichte leerweg is een leerweg binnen het vmbo voor leerlingen die theoretische kennis op willen doen door in de praktijk bezig te zijn. De leerling doet examen in vier algemene vakken en een beroepsgericht vak, de moeilijkheidsgraad van het examen op de kaderberoepsgerichte leerweg komt vaak overeen met die van de theoretische leerweg. De kaderberoepsgerichte leerweg duurt vier jaar, na de opleiding kun je op het mbo een niveau drie- of vier-opleiding volgen.

Gemengde leerweg

De gemengde leerweg is de derde leerweg binnen het vmbo die bedoeld is voor leerlingen die weinig moeite hebben met leren, maar zich al willen voorbereiden op een beroep. De gemengde leerweg is een mengelmoes van theoretisch onderwijs en praktijkgericht onderwijs. De gemengde leerweg wordt vaak aangeduid als een mengeling van de kaderberoepsgerichte leerweg en de theoretische leerweg, het niveau is echter hetzelfde als de theoretische leerweg en op dat niveau doet de leerling tevens examen. De leerling doet examen in vijf algemene vakken en een beroepsgericht vak. De gemengde leerweg duurt vier jaar, na de opleiding kun je op het mbo een niveau vier-opleiding doen.

Theoretische leerweg

De theoretische leerweg is de vierde leerweg in het vmbo. De leerweg is vooral gericht op leerlingen die alleen theoretisch onderwijs willen volgen. De leerlingen moeten examen doen in zes of soms zeven algemene vakken. Sommige scholengemeenschappen noemen de theoretische leerweg nu mavo, dit staat voor middelbaar algemeen voortgezet onderwijs. De mavo is exact hetzelfde niveau als de theoretische leerweg en mag alleen zo genoemd worden door scholengemeenschappen die uitsluitend de mavo en hoger onderwijs aanbieden. Dit omdat de scholengemeenschappen zich willen afscheiden van het vmbo, omdat het vmbo een niet zo goed imago heeft. De theoretische leerweg of mavo duurt vier jaar, daarna kun je een opleiding volgen op het mbo op niveau vier.

Hoger algemeen voortgezet onderwijs

Het hoger algemeen voortgezet onderwijs, afgekort havo, is de op een na hoogste stroming in het voortgezet onderwijs. De havo is gericht op kinderen die alleen theoretisch onderwijs willen volgen en bereidt voor op het hbo (hoger beroepsonderwijs). De leerling doet examen in zeven algemene vakken. De havo duurt vijf jaar.

Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs

Het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs, ook wel vwo, is de hoogste stroming in het voortgezet onderwijs. Het vwo valt onder te verdelen in twee leerwegen.

Atheneum

Het atheneum is een leerweg in het voortgezet onderwijs gericht op leerlingen die theoretisch onderwijs willen volgen. De leerling doet examen in acht algemene vakken. Het atheneum duurt zes jaar en met een diploma kun je doorstromen naar de universiteit.

Gymnasium

Het gymnasium is een leerweg binnen het vwo die dezelfde vakken bevat als de atheneumopleiding. Het enige verschil tussen de twee leerwegen is dat in klas een, twee en drie de leerlingen verplicht Latijn en Grieks moeten volgen en in de bovenbouw een van deze twee, met klassieke culturele vorming als vak. Een gymnasiumleerling vindt naar school gaan en studeren leuk en uitdagend. Het gymnasium duurt net zoals het atheneum zes jaar. Met een gymnasiumdiploma kan je doorstromen naar de universiteit.

Gecombineerde leerwegen

Er zijn scholengemeenschappen waarbij je in het eerste en eventueel tweede leerjaar een gecombineerde leerweg doet. Je doet dan bijvoorbeeld de tl/havo of het havo/vwo. Dit doen scholen zodat de leerlingen in het eerste schooljaar hun capaciteiten kunnen laten zien en daarmee kunnen aantonen welke leerweg het meest geschikt is voor hen in hun latere schoolcarrière. Zo voorkomt een school dat een brugklasleerling uit groep acht op een te hoge of lage leerweg terecht komt.
© 2018 - 2024 Quintenvanh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voortgezet onderwijsVoortgezet onderwijsNa de basisschool gaan kinderen naar het middelbaar, ofwel het voortgezet onderwijs. Dit is onder te verdelen in de drie…
De verschillende soorten middelbaar onderwijsDe verschillende soorten middelbaar onderwijsNa de basisschool gaat een kind naar het voortgezet onderwijs. Waar we op de basisschool nog een gelijkstelling van leer…
Soorten onderwijs in NederlandSoorten onderwijs in NederlandNederland kent talloze scholen, van basisscholen tot universiteiten. Ieder kind dat leerplichtig is, wordt ingeschreven…
Schooltypen middelbare schoolEr bestaan drie schooltypen op de middelbare school. Vmbo, havo en vwo. Wat is het verschil tussen deze schooltypen?

Hoe leert een hoogbegaafd kind?Hoe leert een hoogbegaafd kind?Een hoogbegaafd kind leert anders dan zijn klasgenoten. Sluit het onderwijs niet goed aan bij het kind met hoogbegaafdhe…
Wie koopt de boeken voor leerlingen met dyslexie?Wie koopt de boeken voor leerlingen met dyslexie?Kinderen met dyslexie hebben recht op aangepaste boeken op de basisschool en in het voortgezet onderwijs. De school zorg…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Free-Photos, Pixabay (bewerkt)
 • http://www.hetbaken.nl/hetbaken/trinitasgymnasium/onderwijs/verschil-atheneum-en-gymnasium
 • https://jufmaike.nl/maar-welk-voortgezet-onderwijs-past-bij-je-kind/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Praktijkonderwijs
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Voorbereidend_middelbaar_beroepsonderwijs
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Basisberoepsgerichte_leerweg
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaderberoepsgerichte_leerweg
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gemengde_leerweg
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Theoretische_leerweg
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoger_algemeen_voortgezet_onderwijs
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Voorbereidend_wetenschappelijk_onderwijs
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gymnasium
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Atheneum
Quintenvanh (8 artikelen)
Gepubliceerd: 02-05-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Onderwijs
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.