Scheiden betekent helft van uw pensioen afstaan

Scheiden betekent helft van uw pensioen afstaan Scheiden heeft grote financiële gevolgen, ook voor het pensioen. De helft van de gedurende het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen moet worden afgestaan aan de ex-partner. Hierdoor ontstaat dus een pensioentekort. Het huwelijk en het verbreken hiervan, heeft grote financiële consequenties. De meeste huwelijken worden gesloten in gemeenschap van goederen. Dat wil zeggen dat na het huwelijk de bezittingen van beide huwelijkspartners gemeenschappelijke bezittingen zijn. Een andere optie is om te trouwen op huwelijkse voorwaarden. In dat geval moeten de partners eerst naar de notaris om vast te leggen hoe ze het huwelijk ingaan wat betreft bezittingen en rechten. U kunt bijvoorbeeld vastleggen dat de vermogens niet met elkaar vermengd gaat worden.

Partner heeft recht op de helft van het ouderdomspensioen

Bij een scheiding kan de ex-partner aanspraak maken op de helft van de gedurende het huwelijk opgebouwde rechten aan ouderdomspensioen. De rechten moeten als het ware gesplitst worden door de verzekeraar of pensioenfonds. De ex-partner krijgt een rechtstreeks vorderingsrecht op de pensioenuitvoerder. Hiervoor wordt wel als voorwaarde gesteld dat de verzekeraar of pensioenfonds binnen een periode van twee jaren geïnformeerd is over de echtscheiding. Indien dit niet gebeurt is heeft de ex-partner nog steeds recht op de helft, maar hij of zij moet dat rechtstreeks gaan verhalen op de voormalige partner.

Ex-partner kan ook een eigen recht krijgen bij de pensioenuitvoerder

De partners kunnen er ook voor kiezen om het recht om te zetten in een eigen recht voor de verkrijgende ex-partner. Deze zogenaamde conversie heeft tot gevolg dat de ex-partner een eigen recht krijgt die onafhankelijk is van de voormalige partner. Dit heeft als voordeel dat de financiële banden tussen de ex-partners verbroken worden en dat het pensioen ook niet meer afhankelijk is van het leven van de ex.

Scheiding zorgt voor een pensioengat

Na de echtscheiding is er een hiaat ontstaan in de pensioenopbouw. Afhankelijk van de duur van het huwelijk, kan een echtscheiding de helft van het pensioen gaan kosten. Vooral voor oudere mensen is het pensioengat niet meer te herstellen. Mogelijk bestaat er de mogelijkheid om aanvullende regelingen te treffen. Met behulp van lijfrenteverzekeringen kan het gat voor een deel weer gedicht worden, maar daarvoor moeten er wel de middelen beschikbaar zijn. Na een echtscheiding moet er namelijk ook al door de meest verdienende ex-partner alimentatie voldaan worden en eventueel ook nog kinderalimentatie. Het is dus maar de vraag of een herstel van het tekort financieel haalbaar is.

Ook de ondernemer moet zijn pensioen verdelen

Het is wettelijk vastgelegd dat ook de zelfstandige ondernemer zijn pensioenreserveringen in zijn bedrijf of zijn bij een verzekeraar opgebouwde rechten, moet verdelen. Hetzelfde geldt voor de directeur groot aandeelhouder die in eigen beheer pensioen heeft opgebouwd of bij een externe pensioenuitvoerder. Over het algemeen brengt dit wel complicaties met zich mee, want een opgebouwd recht bij een verzekeraar of pensioenfonds is eenvoudig te verdelen, maar dat geldt niet voor geld dat in principe in de onderneming vastzit. Toch is het verplicht om deze rechten in de verdeling bij het verbreken van het huwelijk meenemen. In huwelijkse voorwaarden kunnen andere afspraken vast zijn gelegd.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Echtscheiding en het convenant; PensioenverdelingBij echtscheiding moeten er afspraken gemaakt worden voor de toekomst. Deze worden in een convenant vastgelegd. Zaken me…
Veranderingen kunnen invloed hebben op uw pensioenVeranderingen kunnen invloed hebben op uw pensioenEen verandering van werkgever kan invloed hebben op de opbouw van het pensioen. De meeste werknemers zijn hiervan op de…
Financieel aan de grond door een echtscheidingEen echtscheiding richt naast emotionele schade ook grote financiële schade toe. Eén van de grootste kostenposten is een…
Heb je na scheiding recht op een deel van pensioen ex?Heb je na scheiding recht op een deel van pensioen ex?Bij een scheiding hebben beide ex-partners recht op de helft van het opgebouwde pensioen. Dit is vastgelegd in de Wet ve…

Karaktereigenschappen & relatiesKaraktereigenschappen & relatiesBepaalde karaktereigenschappen kunnen het krijgen van een relatie of het vinden van een partner bemoeilijken. Meer hiero…
Scheiden, wie krijgt het huis?Scheiden, wie krijgt het huis?Bij een verdeling van de gemeenschap bij een echtscheiding is de toebedeling van het huis vaak het grootste probleem. Wi…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 18-06-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.