Echtscheiding en het convenant; Pensioenverdeling

Bij echtscheiding moeten er afspraken gemaakt worden voor de toekomst. Deze worden in een convenant vastgelegd. Zaken met betrekking tot partner- en kinderalimentatie, omgangsregelingen etc. worden hierin opgenomen. In de praktijk blijkt echter dat het convenant vaak aanleiding is tot onduidelijkheid en kan leiden tot jaarlijks terugkerende ruzies; Zeer belangrijk aspect is de verdeling van het opgebouwde pensioen tijdens het huwelijk en hoe je de aanspraak moet veiligstellen

Pensioen verdeling opnemen in het convenant

Om zeker te zijn dat alles goed geregeld is, moet je de verdeling van het pensioen opnemen in het convenant. Het lukt niet altijd om alles al te regelen voordat het convenant bekrachtigd wordt en dan moet je het risico van 'verrassingen' achteraf niet willen nemen. Bovendien is het raadzaam om alle relevante zaken in het convenant op te nemen zodat er nooit meer discussies over hoeven te ontstaan.

Verdeling van het opgebouwde pensioen in loondienst tijdens het huwelijk

Tijdens het huwelijk wordt er pensioen opgebouwd. Beide echtelieden hebben recht op verdeling van elkaars opgebouwde pensioen voor het aantal jaren dat men getrouwd geweest is. De hoogte van het opgebouwde pensioen en het deel dat aan jou of je partner wordt toegekend, kunt je opvragen bij het pensioenfonds.

Opvragen opgebouwd pensioen en de verdeling daarvan

  1. Meldt het pensioenfonds dat je gaat scheiden en dat het pensioen verdeeld dient te worden.
  2. Vraag hen wat de waarde is van het opgebouwde pensioen voor de jaren dat je getrouwd bent geweest.
  3. Vraag hen de verdeling per persoon aan te geven.
  4. Ieder van jullie dient een bevestiging te ontvangen met vermelding van het aan jou toegekende pensioen.
  5. Hou in de gaten of dit bevestigd wordt zodat je zekerheid hebt dat een en ander officieel geregeld is.

MAAR PAS OP, ER ZIT EEN ADDERTJE ONDER HET GRAS; het pensioen bestaat namelijk uit twee delen!

  1. Het Weduwen- en Wezenpensioen (uitkering bij overlijden van de polishouder)
  2. Het Oudersdomspensioen (uitkering bij bereiken van pensioengerechtigde leeftijd van de polishouder)

Het door jou opgevraagde en toegekende deel van het pensioen betreft ALLEEN het Weduwen- en Wezenpensioen!

Het is onbegrijpelijk en ronduit schandalig dat niet alleen advocaten vaak 'vergeten' om je te wijzen op het feit dat dit slechts het Weduwen- en Wezenpensioen betreft, maar dat òòk het pensioenfonds je er niet op wijst! Je denkt dan dat alles geregeld is en dan kom je er pas jaren later achter dat je geen recht hebt op het Ouderdomspensioen omdat je dit niet specifiek aangevraagd hebt.

Je moet jouw deel van het Ouderdomspensioen binnen twee jaar opvragen anders vervalt deze voor jou!

Je moet dus zélf bij het pensioenfonds jouw deel van het Ouderdomspensioen opvragen en wel binnen twee jaar na de officieële inschrijving van de echtscheiding! Doe je dit niet dan heb je geen recht meer op jouw deel van het Ouderdomspensioen. Vergeet dit dus niet en leg deze afspraak vast in het convenant! Als je verstandig bent regel je dit natuurlijk gelijk en wacht je niet tot vlak voor afloop van het termijn.

Verdeling van het opgebouwde pensioen van zelfstandige ondernemers tijdens het huwelijk

Zelfstandige ondernemers hebben vaak in het verleden pensioen opgebouwd vanuit de periode dat ze bij een baas werkten. Het kan dus zijn dat er meerdere pensioenpolissen zijn. Daarnaast heeft de zelfstandig ondernemer vaak een apart potje opgebouwd als pensioen reservering/oude dagsreserve in zijn/haar onderneming die geoormerkt wordt als pensioenvoorziening. Ook dat pensioen valt onder de verdeling!! Zorg dat je ook daar aanspraak op maakt!
© 2007 - 2024 Smitje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eenzijdige scheiding: eenzijdig verzoek tot echtscheidingEenzijdige scheiding: eenzijdig verzoek tot echtscheidingEen echtscheiding is een vervelende gebeurtenis. Nog vervelender is het wanneer alleen de man wil scheiden, of alleen de…
Echtscheiding: verdeling pensioen en vechtscheidingEchtscheiding: verdeling pensioen en vechtscheidingEen echtscheiding in 2021 of 2022 of wordt het een vechtscheiding, wat zijn de gevolgen voor het pensioen in 2021 en 202…
Hypotheekstukken: stukken inleveren bij offerte hypotheekHypotheekstukken: stukken inleveren bij offerte hypotheekAls je een hypotheekofferte hebt getekend, is het tijd om alle hypotheekstukken te verzamelen. Dit kan een behoorlijke l…
De echtscheiding in BelgieHelaas beslissen heel wat getrouwde stellen om na verloop van tijd hun eigen weg in te slaan. Ze kiezen voor een echtsch…

De macht van aandeelhoudersWat eeuwenlang onveranderd leek, is in een paar jaar tijd totaal veranderd. Het gaat om de invloed van de aandeelhouder…
Test - Kan jij Goed Bemiddelen?Test - Kan jij Goed Bemiddelen?Ruzie is soms onvermijdelijk; conflictsituaties komen bij iedereen wel eens voor. Hoe is jouw houding of reactie als men…
Smitje (3 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.