mijn kijk op

Menige man heeft thuis soms weinig te vertellen

Menige man heeft thuis soms weinig te vertellen De uitdrukking "Zij heeft de broek aan” stamt uit de tijd dat dames uitsluitend rokken en jurken droegen, en die ouderwetse uitdrukking geeft aan dat autoritaire vrouwen die over hun echtgenoot de baas spelen een oud thema is. Laat je echter niet chanteren door je vriendin. En zeker niet via bedreigingen op gebied van intiem lichamelijk contact. Fysiek ben jij meestal de sterkste en daarom kun je eigenlijk nooit het onderspit delven. Dus waarom zou je bang zijn voor die veel te dominante partner.

Het recht van de sterkste

Vrouwenonderdrukking is een ernstige plaag in onze wereld. De symptomen daarvan zoals besnijdenis van de genitaliën, gedwongen prostitutie, verkrachting, vrouwenhandel, dragen van boerka’s waarbij zelfs de ogen niet getoond worden, doen elk weldenkend mens huiveren. Ongetwijfeld is dit mogelijk gemaakt door “het recht van de sterkste” want mannen beschikken nu eenmaal over meer spierkracht dan vrouwen. Ze kunnen meestal zonder angst voor fysiek geweld hun vrouw onder de duim houden.

Vrouw overheerst soms man

Ondanks dat de gemiddelde man dankzij z'n spierkracht dus niets te vrezen heeft, overheersen vrouwen hun partner toch soms geestelijk, en incidenteel ook fysiek. Die overheersing moet dan in combinatie met geestelijke overwicht gebeuren, (seksuele) chantage of iets dergelijks.

Man snel chantabel

Daarbij speelt vaak een rol dat de man bij fysiek geweld weliswaar sterk genoeg is om terug te slaan en te winnen, maar dat zij tevens de moeder van zijn kind is, en dat weerhoudt menige man om zichzelf te verdedigen. Wat mannen namelijk extra kwetsbaar maakt, is de band die ze met hun kinderen willen houden. Bovendien krijgt de vrouw dikwijls versterking van familie en vrienden. Als het om een importbruidegom gaat is er ook nog z'n verblijfsvergunning die hij riskeert bij fysieke zelfverdediging. Al met al is 40% van de slachtoffers van fysiek huiselijk geweld, een man.

Psychische chantage

Indien je als man fouten in je relatie hebt begaan die je niet aan de grote klok wil hangen, ben je redelijk chantabel. Als je een verstandige vrouw hebt bof je, want dan heb je de mogelijkheid het weer goed te maken. Dat kan via een goed gesprek in combinatie met excuses, al dan niet afgerond met een bloemetje. Maar als zij die excuses niet aanvaardt en blijft mopperen, heb je het als man niet makkelijk en loert het gevaar dat zij op de terreinen waar jij het eerst voor het zeggen had, voortaan de scepter gaat zwaaien. Je raakt dan langzaam maar zeker onder de plak en doet precies wat ze wil.
 • Omdat je benauwd bent dat ze oude koeien uit de sloot gaat halen, al dan niet in het bijzijn van anderen.
 • Of dat ze je belachelijk maakt, kleineert en vervelende opmerkingen maakt als je niet precies doet wat ze zegt.
 • En het is echt niet leuk als dat gemopper plaats vindt in het bijzijn van je chef, collega’s, je kinderen of andere bekenden die dachten dat jij heel wat in de melk te brokkelen had.

Geen mens wil in z’n eer aangetast worden en dus doe je de rest van je leven precies wat je vrouw je voorschrijft uit angst om bij anderen voor gek gezet te worden.

Je vrouw maakt ook een misstap

Als je vrouw/vriendin toevallig ook een grote stommiteit uithaalt, of je kunt haar op het nippertje behoeden voor een ernstige zeperd, wordt je situatie natuurlijk wel een stuk beter. Of je redt haar met gevaar voor eigen leven van de verdrinkingsdood, uit een brandend huis, vastzittende lift, autowrak etc. Ook als je haar bevrijdt uit de handen van een lelijke handtastelijke vent, waarvan ze dacht dat ie aardig was, verbetert dat je positie.

Symptomen van mannenonderdrukking

Maar als zijzelf wel keurig netjes blijft en de regels naleeft heb je helaas geen stok om terug te slaan. Dan zul je veel moeten slikken zonder boos te kijken, wat tot uiting komt in bijvoorbeeld:
 • Overdreven vaak het huis, zowel in- als uitwendig, in een andere kleur schilderen, terwijl de verflaag nog volledig in tact is.
 • Om de tien jaar een andere keuken, om de vijf jaar andere meubels, gordijnen enz. ondanks dat alles nog in goede staat is.
 • Elke zaterdag en soms nog vaker alle boodschappen doen, maar wel precies die artikelen die zij op het lijstje heeft geschreven, dus waag het niet daarvan af te wijken.
 • Je mag alleen vrouwenbezoek ontvangen als zij ook aanwezig is.
 • Zij bepaalt wat voor kleren jij aantrekt en op hoeveel graden de thermostaat van de verwarming (zo onzuinig) is afgesteld.
 • Als jij van haar kleren moet kopen, (die zij natuurlijk uitkiest), koopt ze gelijk ook voor zichzelf een duur stelletje terwijl al haar kasten reeds uitpuilen.
 • Elk klusje in en rond het huis dat zij opdraagt, moet je zonder dralen snel uitvoeren.
 • Het kan zelf zo erg worden dat zij ook bepaalt in welke auto jij gaat rijden.
Over seks met haar, roken en alcoholgebruik zullen we het hier niet hebben opdat het verhaal niet al te gênant wordt.

Is er ontsnapping uit deze situatie mogelijk

Om te beginnen leven vrouwen gemiddeld langer dan mannen, en je hebt bovendien vaak een veel jongere vrouw. Dus van die kant valt niet veel goeds te verwachten. Belangrijk is daarom dat je toch ergens haar gevoelige plek weet te vinden. Ook zij zal haar angsten en onzekerheden hebben. Laat niet merken dat je haar angsten kent, maar laat wel weten dat je daar invloed op hebt.

En anders wordt het hoogtijd eens een andere vriendin te zoeken, die af en toe ook doet wat jij wil, want om tot je dood het lulletje van de buurt en de familie te blijven is ook geen aanlokkelijk vooruitzicht.

Lees verder

© 2012 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Emotionele chantageWe worden er allemaal vroeg of laat wel eens mee geconfronteerd met emotionele chantage in een relatie, op het werk, op…
Emotionele chantageEmotionele chantageHet klinkt anders dan een “gewone” chantage, maar emotionele chantage gaat niet over platvloers bezit als geld of goeder…
Seksuele intimidatie: Wat is het en wat kun je eraan doen?Seksuele intimidatie is veel meer dan iemand dwingen om met hem of haar naar bed te gaan. Seksuele intimidatie is verned…
Seksuele disfuncties: libidostoornissenSeksuele disfuncties: libidostoornissenHoewel (zeker van mannen) gedacht wordt dat men altijd zin in seks heeft, blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn. De…

Testosteron: testosteron zorgt ervoor dat mannen flirtenTestosteron: testosteron zorgt ervoor dat mannen flirtenTestosteron is een mannelijk hormoon. Testosteron zorgt er voor dat mannen machogedrag vertonen, maar ook dat ze zich ag…
Onderzoek: wat geven we elkaar met Valentijnsdag?Onderzoek: wat geven we elkaar met Valentijnsdag?In februari is het weer zo ver... Valentijnsdag! De meest romantische dag van het jaar. Altijd leuk om de kale feiten ac…
Bronnen en referenties
 • Metronieuws 11-5-2015
 • Sensoor telefonische hulpdienst (28-8-2017)
 • De Luisterlijn 2019
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 18-10-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.