Waarom worden we verliefd op een ander?

Waarom worden we verliefd op een ander? Niemand die bij zijn volle verstand is, wordt op een ochtend wakker en neemt zich voor om die dag eens met een affaire te beginnen. Het is meestal iets wat je gewoon overkomt. De meeste mensen denken, dat als je een affaire begint er iets mis is in je relatie. Een geheime liefde echter, komt vaak zomaar opeens opdagen. Of je op de avances van deze persoon ingaat, hangt helemaal af van het gemis in je leven. Vreemdgaan doe je niet zomaar, wanneer je een affaire begint is er iets mis in je leven.

Verliefd, maar niet op je partner

Je wordt niet zomaar verliefd op een ander, je wordt pas verliefd op een ander als er aan een heel belangrijke behoefte in je leven niet wordt voldaan. Sylvia en Mario waren altijd een leuk stel, altijd hand in hand lopen op straat, ook nog na de geboorte van de kinderen. Samen de hond uitlaten in het park en leuke dingen doen met het gezin. Een ideale relatie dus. Toch is er langzaam iets ingeslopen. Met de jaren is Sylvia steeds kritischer geworden en zit steeds vaker op Mario te vitten. Dat gebeurt tegenwoordig zo vaak dat hij een grote afstand voelt tot Sylvia. De laatste tijd gaat hij ook meestal alleen de hond uitlaten. In het park ontmoet hij Marina, een hele aardige en hartelijke vrouw. Voor hij het weet hebben ze een geheime affaire. Marina is lief, aardig, warm en geeft hem het gevoel alles goed te doen. Zij is alles wat hij al zo lang mist bij zijn vrouw. Daarbij geniet hij van het verliefde gevoel, zo is het leven een stuk draaglijker, ook thuis. Toch begint de affaire na een poosje ook krassen te vertonen, Marina stelt steeds meer eisen en reageert boos als hij geen tijd voor haar heeft.

Inzicht

Mario komt tot het inzicht dat een geheime affaire in het begin leuk is, omdat het nieuw en spannend is. Na een tijdje wordt ook een geheime affaire een normale relatie en is deze nieuwe persoon dan degene die je echt wilt? Mario had al die tijd het gevoel dat hij vastzat in een slecht huwelijk en dat Marina de engel was die hem kwam redden. Misschien was hij echter helemaal niet het slachtoffer van zijn slechte huwelijk, maar de aanstichter ervan. Misschien was het ongelukkige gevoel dat hij had bij zijn vrouw, niet aan haar maar aan hemzelf en aan het feit dat hij niet blij was met zijn leven, te wijten. Hij verbreekt de affaire met Marina, met pijn in zijn hart. Hij is nog steeds niet gelukkig in zijn huwelijk, maar heeft wel het voornemen om niet in zijn slachtofferrol te blijven en weer te gaan leven.

Wijsheid van binnen

Volgens de Amerikaanse psychologe Mira Kirshenbaum komen deze inzichten vaak voor bij mensen die een affaire hebben. ‘Achter de puinhoop die mensen er vaak zelf van maken, zit diep en kwetsbaar een wijsheid verscholen’. Volgens Kirshenbaum leidt het tot een genezend inzicht, wanneer mensen goed naar deze innerlijke wijsheid luisteren. Zij meent dat in een ervaring, die al het stof van een vaste relatie afblaast, wijsheid verborgen ligt. Doordat het stof is weggeblazen zie je vanzelf weer de dingen die je van jezelf vergeten was. Kirshenbaum heeft onderzoek gedaan naar geheime liefdes en kwam tot de conclusie dat het wel een gevaarlijke manier is om je leven op orde te brengen, maar vaak wel een effectieve. Soms zak je zover weg in de modder van een vaste relatie, dat je er geen idee van hebt wat je mist of zelfs maar, dat je iets mist.

Een gemis

Wanneer je verliefd wordt op een ander, is er meestal een gemis in je leven. Dat kan een enorm groot gemis zijn, maar ook een klein gemis waardoor je het heel lang kon negeren. Het kan van alles zijn, humor, erkenning, aandacht, behoefte aan liefde en vrijheid. Het openbaart zich ook niet meteen in de eerste fase van de affaire, die vaak alleen maar leuk en oppervlakkig is. Je hebt opnieuw een meeslepende liefde en je doet leuke, verassende en spannende dingen met elkaar. Na een poosje echter slaat de twijfel toe en krijg je een schuldgevoel. Op dat punt aangekomen, wordt de affaire een blok aan je been en begin je na te denken hoe je in deze situatie terecht bent gekomen. Wanneer je ’s nachts in bed ligt en je kunt niet slapen, doordat je ligt te piekeren hoe het nu verder moet, dan ga je nadenken over wat je nu eigenlijk mist in je leven. Het antwoord zul je diep in je eigen ziel moeten zoeken.

Kiezen

De meeste mensen die een affaire hebben, denken dat ze tussen twee geliefden moeten kiezen. Dat is echter niet de vraag waar je naar op zoek bent, het antwoord op deze vraag zal je niet verder helpen. De vraag zou eigenlijk moeten zijn: wat was het, dat je bij die ander vond, dat jou zo blij maakte? De enige manier om erachter te komen waarom je op dit punt in je leven bent aangekomen, is door heel eerlijk te zijn tegen jezelf. Het kan zijn dat er een kant van jezelf was die je te vaak moest onderdrukken. Misschien had je enkel een excuus nodig omdat je wist dat de relatie toch niet meer te redden was. Hoe dan ook, de belangrijkste vraag die je zou moeten stellen is: wat is er het allerbelangrijkste in mijn leven? Wat komt het meest naar boven als je nadenkt over de situatie waarin je zit, welke vraag, welk beeld of welk gevoel? Sommigen vinden samenzijn met iemand die echt van ze houdt of een partner die ze werkelijk begrijpt, belangrijk. Het kan ook dat je meer vrijheid wil of juist vaker met je partner op stap. Het kan van alles zijn, zelfs rijkdom, kinderen of een hond. Als je maar nadenkt over wat het allerbelangrijkste voor je is.

Gelukkig zijn

Af en toe is het moeilijk om gelukkig te zijn, maar wanneer je datgene vindt wat voor jou het allerbelangrijkste is, dan is het heel waarschijnlijk dat je het geluk vindt. Ook zul je erachter komen dat het geluk altijd op je heeft liggen wachten, je hoefde het alleen te vinden.

Boek

Wil je hier meer van weten? Mira Kirshenbaum heeft een boek geschreven naar aanleiding van haar onderzoek over geheime affaires. ‘Verliefd op een ander’ heet het, het is uitgegeven in 2008 door Archipel en het ISBN is 9789063053697.

Lees verder

© 2011 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vreemdgaan: de affaire als afrodisiacumVreemdgaan: de affaire als afrodisiacumWat zijn de redenen dat iemand vreemdgaat? Vreemdgaan door de affaire met de ander te gebruiken de seks en de romantiek…
Beginfase vreemdgaan, de voor- en nadelenBeginfase vreemdgaan, de voor- en nadelenOpmerkelijk dat de partner die verliefd is geworden op een ander zo gemakkelijk vreemd kan gaan zonder goed de voor en n…
Vreemdgaan: de wraak affaireVreemdgaan: de wraak affaireVerrassend vaak komt het nemen van wraak voor binnen het huwelijk of vaste relatie. Vooral als een van de partners het s…
Affaire overleven, is er leven na ontrouw?Affaire overleven, is er leven na ontrouw?Hoe doe je dat, een affaire overleven? Hoe kan je relatie een affaire overleven? Wat zijn de gevolgen van een affaire? H…

Scheiden, wie krijgt wat?Een verdeling van de bezittingen en de schulden veroorzaakt vaak onenigheden bij een echtscheiding. Goede afspraken make…
Huwelijk tussen neef en nicht: neef en nicht mogen trouwenHuwelijk tussen neef en nicht: neef en nicht mogen trouwenMag je met je eigen nicht of neef trouwen? Het antwoord daarop is ja. De Nederlandse regering heeft daar geen bezwaar te…
Bronnen en referenties
  • Psychologie magazine jaargang 27
Alephschrijft (93 artikelen)
Laatste update: 07-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.