Huwelijk tussen neef en nicht: neef en nicht mogen trouwen

Huwelijk tussen neef en nicht: neef en nicht mogen trouwen Mag je met je eigen nicht of neef trouwen? Het antwoord daarop is ja. De Nederlandse regering heeft daar geen bezwaar tegen. Neef en nicht vrijen licht, is zon uitdrukking. Maar het is nu bewezen dat als neef en nicht met elkaar trouwen, er geen gevaar dreigt. Want kinderen die voortkomen uit een huwelijk tussen een neef en een nicht hebben helemaal niet zoveel kans op afwijkingen. Toch vinden veel mensen het vreemd dat een neef en een nicht een relatie aangaan.

Gevaren van een huwelijk tussen neef en nicht

Er wordt altijd gezegd dat een huwelijk tussen een neef en een nicht kinderen met gebreken geeft. Maar die gevaren worden in het westen heel erg overdreven, zo is uit onderzoek gebleken. Vroeger was een relatie tussen familieleden in die vorm zelfs heel goed voor de gezondheid van mensen. Ziekten als malaria en lepra waren niet bestand tegen deze verbintenis. Doordat ouders hun goede genen doorgaven aan hun kinderen werd de immuniteit tegen ziekten groter. IN gebieden waar vroeger veel malaria en lepra heerste, werd relatief veel getrouwd tussen neef en nicht. De genen die beschermden tegen de ziekten, werden doorgegeven door die familieband, waardoor de kinderen uit zon relatie heel goed beschermd waren.

Wel een grotere kans op gezondheidsproblemen en aangeboren afwijkingen

Toch zit er in al die oude wijsheden wel ook een stukje waarheid. Als neef en nicht met elkaar trouwen of een relatie aangaan is er wel een grotere kans op gezondheidsproblemen en aangeboren afwijkingen bij kinderen van ouders die familie van elkaar zijn. Het risico is anderhalve keer zo groot dan bij ouders die geen familie van elkaar zijn. Bij ouders die geen familie van elkaar zijn is het risico dat er iets met de kinderen mis is, is dat 2 procent. Sociaal psycholoog Ashley Hoben, een Canadese onderzoeker vindt echter dat het risico door mensen wel groter wordt ingeschat dan het werkelijk is. Een kind waarvan de moeder tijdens de zwangerschap alcohol drinkt of drugs gebruikt heeft een veel groter risico op afwijkingen.

Afkeer van een relatie tussen familieleden

In het westen zijn we niet zo dol op familieleden die met elkaar een relatie aangaan. De meeste mensen in het westen vinden een relatie tussen neef en nicht incestueus. De meeste vrouwen denken vooral aan de gevolgen voor een eventueel nageslacht. Als er echter liefde in het spel is, dan vinden vooral vrouwen het toch wel oké.

Neven en nichten trouwden vroeger vaak met elkaar

Toch zijn huwelijken of verbintenissen tussen neven en nichten niet altijd vreemd geweest. In de eeuwen die achter ons liggen was het heel gewoon dat neven en nichten met elkaar trouwden.

Huwelijken van beroemdheden tussen neven en nichten

De bekende mensen hieronder trouwden allemaal met een neef of een nicht. Zij zijn onder andere:
  1. Charles Darwin
  2. Albert Einstein
  3. Edgar Allen Poe
  4. Koningin Victoria

In de VS is een huwelijk tussen cousins verboden

In de Verenigde Staten mogen cousins niet elkaar trouwen. In veel landen in het Midden-Oosten is het heel normaal om met een familielid te trouwen.

In Nederland mogen neven en nichten gewoon met elkaar trouwen

In Nederland, maar ook in België mogen neven en nichten gewoon met elkaar trouwen, ondanks dat mensen altijd denken dat dit niet mag. Wel is een paar jaar geleden geprobeerd om zon verbod in Nederland door te drukken. De discussie werd echter vooral ingegeven doordat er van uitgegaan werd dat veel vrouwen uit Islamitische landen gedwongen werden tot een huwelijk in Nederland met een familielid. Uit onderzoek bleek toen dat 1 op de 4 Turkse of Marokkaanse vrouwen trouwt met een familielid. Het voorstel haalde het ook niet, er was heel veel kritiek op.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huwelijk tussen neef en nichtHuwelijk tussen neef en nichtSpreekwoorden als "neef en nicht geeft scheef gezicht" of "neef en nicht vrijt allicht" laten zien dat liefdesrelaties t…
Familie: wie is wie in de stamboom?Familie: wie is wie in de stamboom?De meeste mensen weten wel wat neven, nichten, ooms, tantes en (over)grootouders zijn. Maar met achterneven, achternicht…
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): ZaynabZanyab is een van de minder bekende vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh). Zij was zijn nicht en een gescheiden vrouw t…

Waarom worden we verliefd op een ander?Waarom worden we verliefd op een ander?Niemand die bij zijn volle verstand is, wordt op een ochtend wakker en neemt zich voor om die dag eens met een affaire t…
Perfecte man en ergernissen en psychologenPerfecte man en ergernissen en psychologenOver de perfecte man is al veel geschreven en er bestaan wellicht evenveel meningen over de perfecte man als aantallen a…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad
  • Ashley Hoben
Reactie

Simon, 21-01-2017
Als ik geweten had dat het wel mocht volgens de wet, dan hadden mijn nicht en ik getrouwd geweest. Daar ik me gelukkig voelde bij haar en we begrepen elkaar, zelfs zonder te praten wisten we wat er bedoeld werd. Vaak op die manier verhinderd dat we eventueel dingen zouden zeggen die een mens zouden kwetsen. Maar onze ouders waren er tegen (het geloof?) Ik ging er tegenin door te zeggen dat Lot in de bijbel zelfs met zijn dochters in bed lag en kinderen daarvan kreeg. Toen was de hel los en wij zaten met de gebakken peren. Ik heb jaren nodig gehad om haar te vergeten. Ik prijs Najat en haar geluk! Reactie infoteur, 23-01-2017
Wat zuur dat je er nu achterkomt dat het had gekund. Omdat het klinkt alsof ze je grote liefde was.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 16-12-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.