Samenwonen? Hier zijn de tips!
Voor de meeste mensen komt er een tijd dat men samen gaat wonen. Samenwonen kan ook heel erg prettig zijn maar er zijn wel altijd een paar punten waar men een beetje rekening mee zal moeten houden. In dit artikel kunt u tips lezen rondom het samenwonen.
Kopen of huren?
Als nog geen van beide een huis heeft zal er gekozen moeten worden tussen het kopen of het huren van een huis. Het is het verstandigst om in eerste instantie een paar jaar te huren om te kijken hoe het samen gaat. Ten slotte zit men met een koopwoning aan contracten vast en kan wellicht de één de hypotheek niet meer opbrengen als de ander zou vertrekken. Een huurwoning kan men in principe vooral via de woningbouw zo weer kwijt raken.
Als je gaat huren worden er ook bepaalde dingen voor je gerepareerd, een keuken zal bijvoorbeeld niet op z'n mooist zijn maar een lekkend dak hoort de verhuurder snel te verhelpen terwijl u daar bij een koophuis zelf rekening mee moet houden.
De verhuizing
Mannen en vrouwen hebben vaak een andere inrichting van een huis in gedachten. Mannen gaan meestal het liefst voor wit terwijl vrouwen meer kleur en daarmee sfeer willen creeëren. Probeer hier een middenweg in te vinden zodat beide zich thuis voelen. Kies bijvoorbeeld voor rustige kleuren of kies voor wit maar dan met een fotowand of iets dergelijks. Tijdens de verhuizing blijkt vaak de één wat technischer aangelegt dan de ander, dit kan de techneut het gevoel geven of hij/zij alles moet doen en de ander kan een schuldgevoel krijgen. Probeer elkaar te helpen, vraag eventueel of er iets is wat je wel kunt doen of zorg dat er een lekkere lunch klaar staat.
Financieel
Eerst deed men alles voor zich, nu gaan er kosten gedeeld worden waardoor er ook over de financieën gepraat moet worden. Onderwerpen om te bespreken rondom geld zijn onder andere:
- nemen we een gezamelijke rekening?
- hoeveel stort wie op de gezamelijke rekening?
- wat betalen we van de gezamelijke rekening?
Slim is om vooral in het begin elke maand een begroting te maken, zo kunt u precies zien waar welk geld naar toe gaat en hoeveel men te besteden heeft. Mocht men een periode wat krap bij kas zitten dan kun je zo ook makkelijk zien waar men op kan bezuinigen.
Het huishouden
Wellicht werd dit eerst deels door ouders gedaan of stond je er juist helemaal alleen voor. Meestal worden de taken van het huishouden automatisch verdeeld aan de hand van bijvoorbeeld hoeveel tijd iemand over heeft naast het werk. Hou het een beetje afwisselend zelfs al kan je niet koken je huisgenoot zal het toch zeer waarderen als je een keer wat probeert te koken. Mocht er iets niet verlopen zoals men had gehoopt praat hier dan samen over om er zo op een rustige manier uit te komen.
Ergenissen
Na verloop van tijd krijgt men altijd wel kleine irritaties van elkaar ookal is het soms iets waar iemand totaal niks aan kan doen zoals bijvoorbeeld snurken. Sommige gedragingen kunnen wel worden aangepast dankzij een goed gesprek of wellicht kan het in ieder geval beperkt worden. Zelf zul je misschien je eigen gedrag ook wat aan moeten passen, het respecteren van de ander is het beste wat je kunt doen. Sommige dingen horen nou eenmaal bij een persoon en belangrijk is om niet altijd van een mug een olifant te maken.
Schaamteloos
Sommige huisgenoten laten boeren en scheten in het bij zijn van de ander, vaak komt dit in het begin als een openheid en valt het onder het mum van 'we hoeven ons bij elkaar nergens voor te schamen'. Als dit echter zo makkelijk gaat zal men wellicht op den duur ook minder aantrekkelijk worden voor elkaar, ten slotte was die vrouw'/man waar je eerst zo verliefd op was niet diegene die gelijk scheten liet als je er bij was. Zorg dat je aantrekklijk blijft voor elkaar en dat er soms een verassing over blijft, kies er bijvoorbeeld is voor een tijd niet voor de ogen van een ander aan te kleden zodat het weer spannend word.
Tijd voor elkaar
Als men gaat samen wonen denk men dat ze elkaar vaker zien, dit is ook vaak zo enkel wordt er ook steeds meer gepland nu het kan, een hobby hier, werken daar en naar vrienden toe. Zorg dat er ook altijd wat tijd voor met z'n tweeën over blijft, probeer bijvoorbeeld minstens eens in de twee weken echt een dag samen te plannen al is het maar voor een verfrissende boswandeling zodat men ook rustig kan bijpraten.