Verhuizen: het overleven van deze relatietest

Verhuizen zorgt voor een drukke tijd. Er moet vanalles geregeld en gedaan worden, dingen die normaal niet tot de dagelijkse gang van zaken horen. Wanneer je alleen verhuisd kun je daar je eigen weg in kiezen, alles op je eigen manier doen in je eigen tempo. Wanneer je samen met je partner verhuisd, moet je alles samen beslissen. Als je beide nog jong bent heb je daarnaast vaak ook nog te maken met ouders en schoonouders die zich met de verhuizing bemoeien.

Een bewuste keuze om samen een huis te kopen

Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk om de keus om samen een huis te kopen bewust te maken. Daarin zitten twee keuzes die je bewust moet maken: ga je samen verhuizen en ga je een huis kopen (of huren)? Samen een huis kopen of huren is wel degelijk anders. Aan huren zit je minder vast en dat brengt minder zorgen met zich mee dan een koophuis. Als je een woning huurt kun je altijd terugvallen op je huisbaas. Als je een woning koopt, moet je alles zelf regelen en om een huis zijn waarde te laten houden moet je er geld en energie in steken.
Praat er dus samen vooraf over hoe je denkt om te gaan met het samenwonen en het onderhouden van het huis dat je koopt. Kunnen jullie die verantwoordelijkheid aan en vind je dat leuk? Als je liever zo min mogelijk klusjes doet, dan is huren wellicht een betere optie.

Praat overal eerlijk over tijdens de verhuizing: reageer je niet alleen af, maar vertel waar dat vandaan komt

Eigenlijk is het de basis van een goede relatie, maar de volgende regel is bij een situatie zoals een verhuizing extra belangrijk: wees eerlijk en open naar elkaar toe en praat met elkaar over wat je vindt en waarom je dat vind. Meningsverschillen en irritaties zijn onvoorkomelijk tijdens een verhuizing. Ieder mens is anders en zal daarom ook andere voorkeuren hebben en dingen op een andere manier aan willen pakken. Dat is niet erg, maar je moet samen keuzes maken waar je je beide in kan vinden. Daarvoor is het belangrijk dat je niet alleen zegt wat je vindt, maar vooral waarom je dat vindt. Op die manier kun je compromissen sluiten.

Hou overzicht, daarmee voorkom je al veel stress en de bijbehorende irritaties

De relatietest van het verhuizen komt voort uit de stress die een verhuizing met zich mee brengt. Er moeten zoveel beslissingen genomen worden, zoveel klusjes gedaan worden en zoveel zaken geregeld worden dat je het overzicht al snel kwijt raakt. Daardoor vergeet je afspraken die je onderling gemaakt hebt of voel je een druk op je schouders van alle dingen die nog moeten gebeuren, waarrdoor je snel wat heftiger reageert wanneer iemand iets aanje vraagt. Daarom is het slim om een lijstje te maken van alles wat nog moet je gebeuren. Op die manier hou je overzicht en kun je het lijstje erbij pakken, zodra je denkt “wat kan ik nu nog gaan doen”. Zo kan je je hoofd leegmaken.

Nog 3 praktische verhuistips voor jou en je partner:

  • Maak goede afspraken met je partner over hoe je om gaat met ideeën, aangeboden hulp en andere prikkels uit jullie omgeving. De een vindt het fijn om iedere dag hulp in huis te hebben, des te sneller dat het klussen gaat. De ander heeft ook een keer een moment nodig om lekker alleen/met zijn tweeën te klussen. Vooral de opdringende hulp van mijn schoonfamilie heeft bij mij voor veel extra stress gezorgd…
  • Maak een goede planning, waardoor er naast tijd voor klussen ook tijd voor een avondje/dagje iets anders is. Door met een goede planning te werken, kun je veel gedaan krijgen in een korte tijd. Daarnaast geeft het je ruimte om eens iets anders te doen, wanneer je op schema loopt. Veel mensen denken dat een planning voor stress of haast kan zorgen, maar een goede planning kan je juist rust geven.
  • Denk in oplossingen! Je komt genoeg problemen tegen tijdens het klussen of verhuizen, maar overal is uiteindelijk een oplossing voor. Uiteindelijk komt alles goed, dus ga geen negatieve energie stoppen in problemen, maar pak ze meteen aan. Kijk of het probleem duidelijk is en of je het zelf op kan lossen of dat je hulp nodig hebt. Vraag dan die hulp ook meteen, zodat het geregeld wordt en zodat je voorkomt dat het je eerst 5 dagen ergenissen bezorgd voordat het uiteindelijk opgelost wordt.
© 2009 - 2024 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wij gaan verhuizen, wat met de elektriciteit? (BE)Wij gaan verhuizen, wat met de elektriciteit? (BE)Een verhuis brengt heel wat administratief werk met zich mee. Hoe verwittig je je elektriciteitsleverancier, wat moet je…
Tips voor efficiënt en snel verhuizenTips voor efficiënt en snel verhuizenVerhuizen is vaak een helse klus: het brengt spanning en chaos met zich mee. Met deze tips verloopt je verhuis veel effi…

Minnaars en minnaressenMinnaars en minnaressenIemands minnaar of minnares zijn betekent dat er intimiteit is, maar wel op bepaalde voorwaarden. De meeste minnaars of…
Romantiek: 20 tips om meer Romantiek in je leven te brengenRomantiek: 20 tips om meer Romantiek in je leven te brengenRomantiek is een van de mooiste en spannendste dingen van wat alles dat komt kijken bij verliefd zijn. Iets liefs kan je…
Mabe (95 artikelen)
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.