Waar moet u op letten bij een echtscheiding?

Naast emotionele schade zal een echtscheiding ook een grote financiële kunnen aanrichten. De gezamenlijke bezittingen moeten verdeeld worden en er moeten afspraken worden gemaakt over alimentatie voor de kinderen en eventueel de ex-partner. Bij het sluiten van een huwelijk en in de periode dat de relatie goed is, wordt niet stil gestaan bij de mogelijkheid dat de relatie stuk kan lopen. In bepaalde gevallen is het verstandig om huwelijke voorwaarden vast te leggen om te voorkomen dat bezittingen van de partners, gezamenlijke bezittingen worden. Nadat er een relatiebreuk is ontstaan, zijn de partners meestal niet meer zo redelijk en ontstaat er vaak een geschil over de verdeling van de bezittingen.

Verkopen van een huis

Bij het kopen van een huis, moet u eigenlijk al nadenken over de gevolgen van een echtscheiding. Kan één partner het huis blijven betalen? Indien dit niet het geval is, moet het huis dus verkocht worden bij een echtscheiding. Voordat het huis wordt gekocht moeten de partners ook duidelijk naar elkaar uitspreken wat hun toekomstverwachtingen zijn. Bij twijfel over de relatie moet er zeker geen huis worden gekocht.

Beide partners zijn eigenaar van het huis, en zijn dus ook beide verantwoordelijk voor het opbrengen van de maandelijkse lasten. Een eventuele restschuld na het verkopen van het huis, moet gedragen worden door beide ex-partners.

Geen advocaten inschakelen maar mediators

Beide ex-partners kunnen een advocaat inschakelen die het vervolgens onderling gaan uitvechten, maar het is verstandiger om een bemiddelaar (mediator) in te schakelen als onafhankelijke tussenpersoon. Hierdoor kunnen beide ex-partners veel geld en tijd besparen. Zelfs partners die niet meer met elkaar willen spreken, kunnen beter een mediator inschakelen. Deze zal sneller afspraken kunnen maken waar beide ex-partners mee akkoord gaan.

Bezittingen verdelen

Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen, heeft iedere ex-partner recht op de helft van de bezittingen, maar ook de schulden. Voordat de echtscheiding definitief is, moeten er eerst goede afspraken worden gemaakt. De ene ex-partner houdt bijvoorbeeld het spaargeld en de andere het huisraad. Na verkopen van de eigen woning moet de overwaarde ook onderling verdeeld worden. Een verdeling moet ook plaatsvinden bij een restschuld na het verkopen van het huis. Dit geldt weer niet als het huis al is toebedeeld aan één van de twee, voor de verkoop.

Wie het huis verlaat, heeft geen recht meer op het huis

Ten onrechte denken mensen wel eens dat de partner die vertrokken is, minder recht heeft op het huis dan de partner die in het huis is blijven zitten. Zowel voor een koophuis als een huurhuis klopt dit niet. Beide hebben het contract (koopovereenkomst of huurovereenkomst) ondertekend, dus beide hebben ook rechten.

Schulden gemaakt door één van de ex-partners

Een schuld die is gemaakt gedurende de huwelijksperiode, moet door beide ex-partners gedragen worden. Ten tijde van het sluiten van de overeenkomst was er nog sprake van een gezamenlijk vermogen, dus op beide personen kan de schuld verhaald worden. In de praktijk zal de schuldeiser aankloppen bij diegene waar de grootste kans bestaat dat de schuldeiser zijn geld terug krijgt.
© 2011 - 2020 Juul, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Scheiden onmogelijk door eigen woningScheiden onmogelijk door eigen woningBij een scheiding vormt de eigen woning vaak het grootste financiële obstakel. De bezittingen en de schulden moeten verd…
Echtscheiding is onbetaalbaarEchtscheiding is onbetaalbaarHuwelijkspartners beseffen zich vooraf vaak niet dat een echtscheiding ook financieel zeer grote gevolgen heeft. Het is…
Vijf financiële redenen om niet te gaan scheidenEmotioneel is een scheiding zwaar, maar de financiële schade moet u ook niet onderschatten. U blijft mogelijk nog jaren…
Bezint eer gij gaat trouwenBezint eer gij gaat trouwenVaak wordt gezegd dat het kopen van een huis de grootste financiële beslissing is, een goede tweede plaats wordt ingenom…

Hoe organiseert u een vrijgezellenfeest?Hoe organiseert u een vrijgezellenfeest?Allereerst gefeliciteerd, u organiseert immers geen vrijgezellenfeest als niemand van uw vrienden of familieleden gaat t…
RelatiefraudeursRelatiefraudeursWe willen het lang niet altijd weten, maar het gebeurt steeds vaker ... relatiefraude. De man of vrouw (meestal man) die…

Reageer op het artikel "Waar moet u op letten bij een echtscheiding?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Juul
Gepubliceerd: Juli 2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Schrijf mee!