Weetjes over vreemdgaan
Het klinkt zo vreemd ‘weetjes over vreemdgaan’ maar de vraag geldt toch voor relatief veel mensen: Hoe weet ik nou of mijn partner vreemdgaat? En als die vraag speelt, dan is er al iets aan de hand, op wat voor wijze dan ook. Hoewel er op zich ook relaties mee gered worden, hangt er nog steeds een negatief imago rond vreemdgaan. Meer informatie over vreemdgaan.
Redenen
Voorop gesteld dat de redenen voor vreemdgaan uiteenlopend zijn, kunnen we wel stellen dat het niet algemeen geaccepteerd is. En wat er dus plaatsvindt, vindt plaats in het weinig zichtbare.
Meest bekend…
De bekendste en meest voorkomende reden is toch wel een relatie die, om wat voor reden, niet meer goed loopt. Soms is daar praten aan vooraf gegaan, maar vaak ook niet. Hoewel het in de meeste relaties nog zo is dat de vrouw wil praten, bij mannen is dit percentage veel kleiner. Onderzoeken wijzen uit dat zo’n 60% tot 65% van de vrouwen nog wel een of zelfs meerdere pogingen onderneemt om te praten, bij mannen ligt dit percentage rond de 25%. Daarbij gesteld dat een man, zonder dat hij het weet, al enige tijd ervaart dat de klik in een relatie er niet meer is en dan ligt een verliefdheid op de loer. Als dit bij de vrouw is, wordt er over het algemeen eerder gereclameerd.
Dit heeft ook te maken met de veranderende rol van de vrouw. De concentratie wordt, zeker met een gezin, over vele vlakken verdeeld en daarbij dat kan een voorzichtig scheef groeiende relaties over het hoofd gezien worden.
Daarnaast is er natuurlijk de notoire vreemdganger, man of vrouw, die uiteraard monogamie belooft bij het begin van de relatie, maar dit niet vol kan/wil houden.
Waarbij ook gesteld kan worden dat vreemdgaan, bij sommige redenen, het de relatie in stand kan houden. Maar bij voorkeur in een open structuur waarbij mensen elkaar vrij laten en het dan wezenlijk ook niet meer over vreemdgaan gaat in de traditionele zin van het woord.
Hoe kom je er achter?
Als je dan toch al zover bent dat je, uitgaande van een monogame relatie, het idee hebt dat je partner vreemdgaat, hoe kom je er dan achter? Hoe krijg je definitief de bevestiging dat je partner vreemd gaat? Naast wat zeer duidelijke redenen, zijn er ook nog wat redenen die een goede indicatie geven.
- Je partner geeft te kennen dat vrijen met een ander helemaal niet zo verkeerd is of ook wel moet kunnen.
- Je partner heeft of geeft door een SOA.
- Je partner vindt vrijen niet echt meer leuk, lekker, interessant.
- Je partner wil out of the blue met nieuwe dingen experimenten in bed.
- Je partner heeft plots een andere look … met kleding, een luchtje, het haar etc.
- Je partner wil je extra in de watten leggen … en daarbij is intuïtie belangrijk, want het voelt niet natuurlijk.
- Sommige vrouwen hebben er letterlijk en figuurlijk een neus voor … maar je partner ruikt naar seks met een ander.
- Je partner valt over zaken waar normaal nauwelijks tot geen aandacht aan wordt gegeven, iets in het gezin, de kinderen, de omgeving etc.
Wanneer gaan mensen vreemd?
Strikt genomen kan het, meestal na de eerste verliefdheid, ieder moment in de relatie zijn. Maar algemeen kan gesteld worden dat vreemdgaan niet snel in de eerste twee jaar van de relatie plaatsvindt. Een andere vrij algemene regel is daar waar alcohol in het spel is, wil het nog wel eens de aanleiding zijn. Mensen gedragen zich vrijer wat eerder zal leiden tot vreemdgaan.
Mannen
Daarnaast is de zwangerschap van de vrouw voor de man nog wel eens een reden om vreemd te gaan en mannen hebben per definitie eerder het moment gevonden om vreemd te gaan. Namelijk, als de situatie zich voordoet.
Vrouwen
Bij vrouwen ligt dat moment wat genuanceerder, maar vaak zonder het te beseffen is het ovulatiemoment een moment om vreemd te gaan en dan komt de natuur toch wel om de hoek kijken (ondanks het feit dat we hersenen hebben gekregen).
Een vrije relatie
Dat we ooit de norm opgelegd hebben dat je maar één partner mag hebben, is niet iets wat de natuur opgelegd heeft. Back tot nature zouden we zeggen … vrouwen willen zorgen en wel voor een zo sterk mogelijk nageslacht en mannen willen hun zaad verspreiden om zoveel mogelijk nageslacht te produceren. Daarmee zeggen we al dat de groep mannen die vreemd gaat veel groter is dan de groep vrouwen. Daar staat tegenover dat we hersenen hebben – die we overigens over andere zaken ook niet altijd optimaal gebruiken – en dat wil zeggen… Precies wat wil dat eigenlijk zeggen? Dat we ooit bepaald hebben dat één vrouw één man mag ‘hebben’.
Dat maakt dat mensen die een vrije relatie hebben, hier meestal heel discreet over zijn. Het is niet geaccepteerd. Toch kunnen deze relaties erg succesvol zijn en als beide partners zich er prettig bij voelen, dan is er niets aan de hand.
Verliefd worden op een ander
Dit kan iedereen gebeuren en als dit het geval is, is het belangrijk keuzes te maken. Ga je in het geniep verder, maar dan beduvel je je partner of leg je het open op tafel. In dat laatste geval moet je er ook al voor jezelf uit zijn wat jij wil. Die verliefdheid opzeggen of je bestaande relatie verbreken (nog los van wat je partner wil). Zijn er kinderen in beeld, dan wordt het allemaal nog wat lastiger.
Tot slot
Strikt genomen is het nog een taboe, maar uit interviews (van mensen op een website speciaal voor ‘vreemdgangers’) blijkt wel dat er ook relaties door gered kunnen worden. Ingedutte relaties kunnen bijvoorbeeld een nieuwe boost krijgen. Maar in een relatie iets achter iemands rug om doen voelt niet goed en dat maakt toch dat het voor vele een dilemma blijkt hoe te handelen. Een eeuwenoud verhaal wat vandaag de dag nog steeds actueel is en zolang er mensen zijn, zal dit een item zijn.