Samenwonen, tips & tricks
Voor het eerst gaan samenwonen is een spannende gebeurtenis. Om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt is het verstandig om samen een aantal afspraken te maken over bijvoorbeeld de financien. Ook voor de ouders is het natuurlijk even wennen als hun kinderen het huis gaan verlaten, soms is het handig om ook met hen een aantal afspraken te maken.
Op een gegeven momen is het tijd op op eigen benen te gaan staan. Weg uit de vertrouwde omgeving waar je je jaren hebt thuis gevoeld. Dit kun je samen doen met een vriend of vriendin of je gaat alleen wonen. In dit artikel wordt ingegaan op het samenwonen met een vriend of vriendin waarmee je een relatie hebt. Waar moet je op dat moment rekening mee houden?
Wennen
Vaak is het even wennen als je 24 uur per dag bij elkaar bent. Je moet allebei wennen aan de nieuwe omgeving, je dagelijkse routine is waarschijnlijk in de war. Dit kan leiden tot stress. Maar maak je geen zorgen! Na een aantal weken tot maanden zul je je nieuwe omgeving naar je eigen zin en die van je partner hebben ingericht en krijgt ieder zijn of haar eigen taken in jullie kleine huishouden. Wanneer je eenmaal volledig gewend bent wil je waarschijnlijk niet meer anders!
Elkaar de ruimte geven
Om het een beetje gezellig te houden in huis is het belangrijk om elkaar de vrijheid te geven. Iedereen heeft behoefte aan voldoende "eigen" tijd. Spreek dus regelmatig af met je eigen vrienden en laat je partner zijn of haar eigen ding doen. Het is dan ook erg fijn om een hobby te hebben of sport te beoefenen zodat je daar tijd aan kunt besteden.
Houdt er rekening mee dat het er in elk geval niet gezelliger op zal worden als jullie continu op elkaars lip zitten. Maar het moet natuurlijk ook weer niet zo zijn dat je elkaar alleen "ziet" wanneer jullie slapen. Dit zal ook geen positief effect hebben op de relatie. Probeer de gouden tussenweg te vinden, laat elkaar vrij, maar heb ook voldoende "quality time" met zijn tweeen!
Financiën
Als je gaat samenwonen zal je financiële situatie drastisch gaan veranderen. Spreek samen goed af wie wat gaat betalen. Hiermee kun je voorkomen dat een van beiden het gevoel heeft teveel te betalen. Het kan verstandig zijn een gezamelijke rekening te openen en samen te bepalen hoeveel jullie hier op gaan storten. Op deze manier kun je bijvoorbeeld je vaste lasten uit het gezamelijke potje betalen zodat daar geen discussies over kunnen ontstaan.
Denk bij vaste lasten aan bijvoorbeeld de huur/hypotheek, gas water en elektriciteit, verzekeringen, televisie, telefoon en internet, boodschappen en eventueel een of meerdere auto's. Probeer een overzicht te krijgen van wat je per maand aan al deze dingen kwijt bent. Zo is duidelijk hoeveel je vrij te besteden hebt en hoeveel je eventueel kunt sparen. Wanneer alles helder en overzichtelijk is geeft het rust. Of juist niet, dan weet je dat er in elk geval iets moet veranderen aan het uitgaven partoon of de inkomsten.
Ouders
Voor de ouders is het natuurlijk ook wennen wanneer hun kind voor het eerst op zichzelf gaat wonen. Iedere ouder reageert hier weer anders op. Bij de een verloopt het allemaal soepel en bij de ander kan het zijn dat de ouders zich er nog niet zo fijn bij voelen en nog hun steentje bij willen dragen. Zo kunnen ze zich onbedoeld teveel opdringen bij bijvoorbeeld het overhuizen of de inrichting van jullie huis. Of misschien komen ze zo vaak op bezoek dat je het gevoel hebt dat je ouders bij jou zijn komen wonen. Het is daarom belangrijk om van te voren duidelijke afspraken te maken. Zo voorkom je onnodige irritaties en kun je er een gezellige periode van maken. Want net gaan samenwonen is natuurlijk hartstikke leuk!