Wanneer ben je klaar om te gaan samenwonen?

Wanneer ben je klaar om te gaan samenwonen? Wanneer ben je klaar om te gaan samenwonen? Hoe lang moet je bij elkaar zijn om deze stap te zetten? Lees verder en ontdek wat op jou van toepassing is.

Gelijk samenwonen of eerst nog op jezelf wonen?

Moet je eigenlijk eerst zelfstandig hebben gewoond voordat je aan samenwonen begint? De meningen hierover zijn verdeeld. Het belangrijkste hierin is dat je je eigen gevoel volgt. Iedereen heeft andere behoeften. Vul onderstaande voor- en nadelen voor jezelf aan; zo kun je beter een besluit nemen.

Voordelen van eerst op jezelf wonen

  • Je ontdekt waar een huis aan moet voldoen
  • Je weet dat je het ook in je eentje kan redden, mocht dat nodig zijn
  • Het maakt je zelfstandiger en minder afhankelijk
  • Je hebt je eigen plek en niemand die zeurt als je een weekje niet schoonmaakt

Voordelen van gelijk samenwonen

  • Twee inkomens zijn beter dan één, dus je kunt groter wonen
  • Met alles waar je qua verhuizen tegenaan loopt, heb je iemand om je te steunen
  • Pak je het goed aan, dan kan het je relatie een boost geven

Korter dan zes maanden bij elkaar

Sommigen zeggen dat je eerder jaren dan maanden bij elkaar moet zijn om te gaan samenwonen, maar dat gaat niet altijd op. Er zijn genoeg stellen bij wie het goed gaat als ze al snel gaan samenwonen.

Voordeel

  • Je hoeft niet langer heen en weer te reizen, je spullen mee te nemen... vanaf nu slaap je elke nacht samen!

Nadeel

  • Ken je elkaar wel goed genoeg? Je kunt tijdens het samenwonen voor verrassingen komen te staan. Hoe je met stress omgaat, bijvoorbeeld, of met geld.

Al jaren bij elkaar

Je wilt wachten met samenwonen tot jullie een aantal jaar bij elkaar zijn. Wat betekent dit?

Voordeel

  • Je kent elkaar lang en weet wat je van elkaar kunt verwachten.

Nadeel

  • Gaat het nu mis met samenwonen, dan heb je jaren verspild aan een relatie die op niets uitloopt.

Tips voor het samenwonen

Je hebt je besluit genomen, maar nu is het belangrijk te kijken of je wel alles goed hebt voorbereid en doorgesproken. Samenwonen is niet zomaar iets!

Geld

Veel relaties lopen stuk op geld. Lopen ze er niet op stuk, dan ontstaan er in elk geval veel ruzies over. Voorkom erge ruzies door vooraf duidelijke afspraken te maken over geld. Wat denken jullie uit te geven aan boodschappen? Willen jullie allebei A-merken of is het huismerk ook goed? Hoe zit het met de huur? We betaalt wat?
Om het betalen van de gezamenlijke kosten zo eerlijk mogelijk te verdelen, kun je jullie salarissen bij elkaar optellen. Verdien jij maandelijks 1200 euro en je partner 1400? Samen brengen jullie dan 2600 euro in het laatje. 1400 is 54 procent van dit bedrag en 1200 is 46 procent. Jij betaalt dus 46 procent van de gezamenlijke lasten en je partner 54 procent.

Gooien jullie liever alles op één hoop? Open dan een gezamenlijke rekening. Maak ook duidelijke afspraken over wat acceptabele uitgaven zijn en wat niet. Communicatie is altijd belangrijk!

Huishouden

Wat geldt voor geld, geldt ook voor het huishouden. Vraag elkaar vooraf wat jullie verwachtingen zijn. Willen jullie alles op en top netjes houden en geen vuiltje laten liggen? Of zijn jullie meer van het gezellige rommeltje? Wie gaat wat doen in het huishouden? Verder kunnen de wensen qua inrichting flink verschillen. Hoe meer je hier vooraf over praat en met elkaar meedenkt, hoe minder je voor verrassingen komt te staan als je gaat samenwonen.

Woonruimte

Iedereen heeft af en toe behoefte aan een momentje voor zichzelf. Gun elkaar die ruimte. Je kunt je bijvoorbeeld terugtrekken in een computerkamer als je even wat muziek wilt luisteren. De ander kan dan de woonkamer voor zichzelf hebben. De slaapkamer kan ook een ruimte zijn om je terug te trekken, bijvoorbeeld met een goed boek. Kies je voor een huis of appartement met slechts één kamer, bedenk dan wel hoe je hiermee omgaat. Hoe klef je als stel ook bent, onderschat niet dat je een eigen plek nodig hebt. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie allebei eens in de zoveel tijd afspreken met eigen vrienden of familie. Zo heeft de ander het huis een avondje voor zichzelf.

Lees verder

© 2011 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Samenwonen tijdens je studieSamenwonen tijdens je studieSamenwonen tijdens je studie? Is dit wel verstandig en is het te betalen? In dit artikel meer informatie en weetjes over…
Samenwonen en belasting betalenSamenwonen en belasting betalenWelke gevolgen heeft samenwonen financieel voor de belasting die u moet betalen (inkomstenbelasting, erfbelasting)? Gaat…
Samenwonen: gevolgen voor de belasting en inkomsten?Samenwonen: gevolgen voor de belasting en inkomsten?Wie gaat samenwonen moet rekening houden met het feit dat dit gevolgen kan hebben voor de belasting en voor je inkomsten…
Een samenlevingscontractGeregeld hoor je van samenwonende stelletjes dat ze een samenlevingscontract hebben ondertekend. Hierin hebben ze afspra…

Verdwijnen en verdwijningen: wat doen als je verdwaaltZo nu en dan verdwijnt er iemand van de aardbodem, zo het lijkt. Sommige mensen worden weer gevonden, anderen worden noo…
Soorten doodskisten; wat is er mogelijk?Soorten doodskisten; wat is er mogelijk?Een simpele kist van hout kan nog steeds, maar er zijn tegenwoordig veel meer mogelijkheden. Zo zijn er speciale cremati…
Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 19-01-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.