Homoseksualiteit gewoon? Of toch bijzonder?

Homoseksualiteit gewoon? Of toch bijzonder? Homoseksualiteit is een veel voorkomend begrip in Nederland. Er wordt over gesproken en over gediscussieerd. Iedereen heeft zo zijn eigen mening over homoseksualiteit. Ik ga kijken naar de geschiedenis van homoseksualiteit, wat homoseksualiteit precies inhoud, het Christelijk geloof en homoseksualiteit en hoe Amsterdam verschilt van de rest van Nederland wat betreft homoseksualiteit. Want hoe kijken mensen er tegen aan? Is het normaal of toch bijzonder?

Wat is homoseksualiteit

Homoseksualiteit

We spreken van homoseksualiteit als twee partners van hetzelfde geslacht zijn. Het kan ook zijn dat iemand verlangt naar seksueel contact met iemand van het zelfde geslacht of erover fantaseert tijdens het masturberen. Natuurlijk is er geen meetlat om aan te tonen wanneer iemand homoseksueel is of niet.

Verklaringen voor homoseksualiteit

Een biologische verklaring zou zijn dat er een speciale hormonenproductie zou zijn bij homoseksuelen of een speciale hersenstructuur. Veel onderzoekers proberen deze theorieën te verklaren. Er zijn ook verschillende psychologische verklaringen. In de jaren 50 was er de verleidingstheorie. Dit hield in dat jongeren ‘verleid’ werden door iemand die homoseksueel was om seksueel contact met hem of haar te hebben. De bekende psychoanalyticus, Sigmund Freud, had er zijn eigen idee over. Hij sprak over een "gestoorde oedipale ontwikkeling met een fixatie in het anale stadium." FREUD. Er zijn ook psychologen die een verband leggen met de opvoeding of een verstoorde familie structuur, maar dit is allemaal niet bewezen. Homoseksualiteit is een variant op seksueel gedrag. Het kan niet verandert worden. Als je eenmaal toegeeft aan je homoseksualiteit, kun je dat niet veranderen.

Geschiedenis homoseksualiteit

Historici menen dat de eerste voorbeelden van homoseksualiteit in Nederland terug te vinden zijn tot in de 18e eeuw. In de 19e eeuw begonnen vooral artsen en juristen over de homoseksuelen te schrijven. Hierdoor is er pas vanaf de 19e eeuw meer bekent over de homoseksualiteit. Natuurlijk bestond homoseksualiteit ook al eerder in de tijd, maar toen werden de mensen die vrijden met mensen van het eigen geslacht ‘sodemieten’ genoemd. Over gevoelens spraken mensen toen nog niet. Door een rechter kon je als sodemiet veroordeelt worden op gronden van ‘sodemitische zonden’. Het kon de rechters niets schelen wat de achtergrond of het gevoel van de veroordeelde was. Sodomie was een zonde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1940 deed Hitler er nog een schepje bovenop. Als je homoseksueel was verdiende je niet alleen straf, maar had je ook nog eens geen recht om te leven. Je behoorde dan niet tot het arische ras waar hij naar streefde. Samen met bijvoorbeeld Joden en zigeuners werden de homoseksuelen vervolgd. Toch zijn er door de tijd heen in de 20e eeuw een hele hoop veranderingen doorgevoerd. Na de Tweede Wereldoorlog namen heel veel mensen de stijl van levensgenieter aan. Het maakte allemaal niet uit wat de mensen deden en met wie, er werd alleen niet over gesproken. Homoseksualiteit en seks waren een enorm taboe. Pas nu in de 21e eeuw zijn mensen veel opener over homoseksualiteit. Er word veel over gesproken en zelfs het homohuwelijk is nu een mogelijkheid.

Het christelijk geloof en homoseksualiteit

De Bijbel

Het Christelijke geloof is het grootste geloof in Nederland. Natuurlijk heeft het Christendom een hele hoop zijtakken, maar de grondslag van al deze richtingen ligt in de Bijbel. Natuurlijk heeft de Bijbel ook iets te zeggen over homoseksualiteit. Ik citeer een aantal teksten uit de Bijbel:

Leviticus 20:13 "Een man die gemeenschap heeft met iemand van het mannelijk geslacht, zoals men gemeenschap heeft met een vrouw, beiden hebben een gruwel gedaan, zij zullen zeker ter dood gebracht worden, hun bloedschuld is op hen."

Leviticus 18:22 "En gij zult geen gemeenschap hebben met een, die van het mannelijk geslacht is, zoals men gemeenschap heeft met een vrouw: een gruwel is het."

Romeinen 1:26,27 "Daarom heeft God hen overgegeven aan schandelijke lusten, want hun vrouwen hebben de natuurlijke omgang vervangen door de tegennatuurlijke. Eveneens hebben de mannen de natuurlijke omgang met de vrouw opgegeven, en zijn in wellust voor elkander ontbrand, als mannen met mannen schandelijkheid bedrijvende en daardoor het welverdiende loon voor hun afdwaling in zichzelf ontvangende."

Het is wel duidelijk dat homoseksualiteit een doodzonde was volgens de Bijbel. Deze teksten laten weinig ruimte over voor een eigen interpretatie.

Nederlandse overheid

Homo-emancipatie

De Nederlandse overheid probeert het geweld tegen homoseksualiteit tegen te gaan. In 2010 had het kabinet een bedrag van 3,3 miljoen euro opzij gezet voor de homo-emancipatie. Het kabinet wil de sociale acceptatie van homoseksualiteit stimuleren. Dit proberen ze onder andere doormiddel van de Nationale ‘Coming out’ dag. Dit vind plaats op 11 oktober en hiermee streven ze naar een acceptatie in onze samenleving. Ook probeert het kabinet alle gemeentes in Nederland te stimuleren wat aan hun homo-emancipatiebeleid te doen. De gemeente die het beste homo-emancipatiebeleid heeft krijgt de de Lantaarnprijs. Dit is een goude zaklantaarn. Homoseksuelen moeten zich thuis voelen in Nederland. De leefomgeving moet veranderen op school, op de werkvloer, in de sportschool en in de zorg bij homoseksuele ouderen. Het mag niet erg zijn, wanneer homoseksuelen zich zichtbaar uiten. De homoseksualiteit moet volgens het kabinet bespreekbaar gemaakt worden. Het is geen taboe meer en ook niet heel ‘anders’. Ze streven naar gelijke rechten voor homoseksuelen. Zo wordt er gekeken naar het lesbische moederschap en adoptie door homoseksuelen. Als een van de twee lesbische zwanger is, wordt de lesbische partner als wettelijke ouder gezien. Hiermee is Nederland het eerste land in de wereld. Sinds januari 2009 kunnen homoseksuele stellen ook kinderen adopteren. Kinderen uit Nederland, maar ook buitenlandse kinderen adopteren is nu een mogelijkheid. In de rest van de wereld wordt nog heel anders tegen homeseksuelen aangekeken. Daarom zet de Nederlandse overheid zich ook internationaal in om de straf op seks tussen twee mensen van hetzelfde geslacht af te schaffen. In de Raad van Europa zijn ze hiermee bezig. Als laatste wil het kabinet het geweld op homoseksuelen aanpakken. Het geweld, de intimidatie en de discriminatie moeten gestopt worden. Hiervoor zijn ze nog in overleg met het Openbaar Ministerie en de landelijke Antidiscriminatie organisatie. Het landelijke Expertise Centrum Diversiteit heeft wel al een systeem ontwikkelt, waarin de misdrijven geregistreerd kunnen worden.

COC Nederland

Het COC Nederland steunt mensen met een eerlijke mening en doet aan politieke beïnvloeding.

Amsterdam en de rest van Nederland

Anders Amsterdam

We kunnen wel stellen dat Amsterdam ver vooruit loopt op de rest van Nederland. Ze zijn er veel ruimdenkender. Amsterdam wordt gezien als de stad van de ‘cheese, tullips and tolerance.’ Harry Mulisch schreef zelfs over Amsterdam als de "Capital of love" en de "Capital of solidarity."

In Amsterdam zijn veel uitgaansgelegenheden speciaal voor homoseksuelen. Dit kunnen we van de rest van Nederland niet zeggen. Als homo’s door een stad als Rotterdam lopen, worden zij vaak gek aangekeken of uitgescholden. Het gebeurd zelfs erg vaak dat homoseksuelen in elkaar geslagen worden, alleen maar omdat ze homoseksueel zijn. Veel homo’s waarmee ik heb gesproken zeggen dat er geen andere plek in Nederland is waar ze zich veilig voelen. Alleen in Amsterdam kunnen ze zichzelf zijn, zonder zich te schamen of onveilig te voelen.

Gaypride

Jaarlijks wordt er in Amsterdam de Gaypride georganiseerd. Met veel trots wordt dit evenement uitgevoerd. Zowel homoseksuelen, als heteroseksuelen, werken mee aan de Gaypride. Vol enthousiasme gaan duizenden mensen de straten en grachten van Amsterdam op. Boten worden versierd en de mooiste creaties komen langs gevaren over de grachten. Ook veel bekende Nederlanders doen er aan mee. Het is de allerdrukste dag van het jaar in Amsterdam, zelfs drukker dan Koninginnedag.

Reguliersdwarsstraat

De homostraat in Amsterdam is de Reguliersdwarsstraat. Momenteel gaan de zaken daar financieel niet zo goed, maar een aantal jaren lang was dit een belangrijke ontmoetingspunt voor veel homoseksuelen. Daar keek niemand gek op als mannen make up droegen of in een roze glitter shirtje voorbij kwamen lopen. Dit voelde voor homo’s veilig. Mensen keken niet raar en daar waren ze niet ‘anders’. Veel heterovrouwen namen ook hun voordeel van de Reguliersdwarsstraat. Ze gingen daar op stap met hun homovrienden, zodat ze niet lastig gevallen werden door dronken mannen. Dit gebeurde wel op heteroseksuelen uitgaansgelegenheden. Als je die straat in wandelde, waande je je in een hele andere wereld. Dankzij de leuke barretjes, de clubs en de goede sfeer is het een groot feest.

De regenboog

Tegenwoordig voeren de homoseksuelen ook hun eigen vlag. Deze bezit de kleuren van de regenboog. De kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw en violet, benadrukken de veelzijdigheid van de homoseksuele mensen. Er is gekozen voor de kleuren van de regenboog, omdat dit verwijst naar Het Oude Testament van de Bijbel. Hierin wordt de regenboog omschreven als connectie tussen hemel en aarde en de regenboog zou een garantie zijn voor de mensen dat er geen tweede zondvloed meer te vrezen is. De regenboogvlag is nu internationaal erkend voor de homoseksuelen. De regenboogvlag werd voor het eerst meegedragen na de moord op een homoseksueel gemeenteraadslid in San Francisco in 1978.

Het homohuwelijk

Op 1 april 2001 werd in Amsterdam, door burgemeester Job Cohen, het eerste homohuwelijk gesloten. Nog nooit eerder, nergens op de wereld, was dit gebeurd. Het was wereldnieuws en een belangrijke invloed voor de homoseksualiteit in de rest van de wereld. Bij het stadhuis in Amsterdam is een plakkaat opgehangen, met een eerbetoon aan het eerste officiële homohuwelijk.

Antihomoseksualiteit

Ook in Amsterdam komt nog antihomoseksualiteit voor. Het is daar wel minder als in de rest van Nederland, maar we kunnen het niet ontkennen. Antihomoseksualiteit is vrijwel altijd ongepland. Veel daders zijn nieuwsgierig naar homoseksualiteit en gaan het daardoor opzoeken. Als ze eenmaal in contact komen met homoseksuelen, gaan ze ervan walgen. De vier belangrijkste redenen van die walging zijn, het idee dat homoseksuelen aan anale sex doen, het vrouwelijke gedrag bij homoseksuele mannen, zichtbaarheid van het homoseksuele en het idee dat zij zelf een lustobject zijn voor iemand van hun eigen geslacht. Het gebeurd ook vaak dat mensen zelf homoseksuele gevoelens hebben, maar dit proberen te ontkennen. Ze gaan zich dan enorm afzetten tegen iedereen die er wel voor uitkomt.
© 2011 - 2024 Manonrinsma, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IDAHO – International Day Against Homofobia & TransfobiaIDAHO – International Day Against Homofobia & TransfobiaIDAHO is de afkorting van International Day Against Homofobia & Transfobia. De dag tegen de homofobie is op 17 mei. Over…
Uit de kast gekomen: weetjes en feiten over homoseksualiteitUit de kast gekomen: weetjes en feiten over homoseksualiteitJe bent homo, lesbisch of biseksueel. Voor de een is het op zijn of haar dertiende levensjaar al duidelijk, voor de ande…
Anti-homopropagandawet in RuslandAnti-homopropagandawet in RuslandPresident Poetin van Rusland kwam in 2013 naar Nederland, vlak voor de anti-homopropagandawet door het Russische parleme…

Magnetische aantrekkingkracht: echt, of illusie?Magnetische aantrekkingkracht: echt, of illusie?Magnetische aantrekkingskracht. Is het een illusie? Is het een hersenspinsel voor zwijmelaars? Of komt er nog weleens ie…
Hoe moet je tongzoenen?Een tongzoen is een daad waarmee je de wederzijdse liefde tussen twee personen kan aantonen. Veel mensen weten echter ni…
Bronnen en referenties
  • Seksuologie, auteurs: L. Gijs, W. Gianotten, I. Vanwesenbeeck
  • Psychologie, auteur: Marc Brysbaert
  • Riskante relaties: Vijf eeuwen homoseksualiteit in Nederland, auteur: D.J. Noordam
  • Als ze maar van me afblijven: Een onderzoek naar antihomoseksueel geweld in Amsterdam, auteurs: L. Buijs, G. Hekma, J.W. Duyvendak
  • http://www.dwhdelft.nl/oud/voorlichting/driekant.htm
  • http://www.uwkeuze.net/Islaam%20Christendom/De%20Bijbel%20als%20getuige/Homoseksualiteit%20in%20de%20Bijbel.html
  • http://www.ontmoeting.be/grace/CWL053.html
  • http://www.amsterdampride.nl/
  • http://www.gayworld.be/holebi-cultuur/holebi-abc/regenboogvlag/
  • http://www.coc.nl/dopage.pl?thema=any&pagina=home
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/homo-emancipatie/aanpakken-geweld-tegen-homoseksuelen
Manonrinsma (2 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.