Wat is het geheim van een goede relatie?
De volmaakte liefde. Dromen we daar niet allemaal van? En willen we daar dan ook niet alles voor doen om deze volmaakte, en dus onvoorwaardelijke liefde, te kunnen realiseren? Wat is nodig om van zo een volmaakte liefde te kunnen spreken? De definitie ervan zal uiteraard verschillen van persoon tot persoon, maar zal niettemin gekleurd worden door genegenheid, liefde én een vleugje passie. Maar wat is nu precies het geheim van een goede, en dus standvastige relatie?
Combinatie van verschillende factoren
De volmaakte liefde en de meest ideale relatie, hangen uiteraard van verschillende factoren af. Toch is het voor ons allemaal een cocktail van genegenheid, vriendschap, liefde, van hartstocht en intimiteit ook. De ideale liefde is uiteraard een totaalbeeld. We kunnen de ideale liefde en relatie wél nastreven, maar uiteindelijk is ze onbereikbaar. Liefde is de kunst van compromissen sluiten. Om onze relatie kans op slagen te geven, zullen we ongetwijfeld moeten investeren in veel tijd en nog meer geduld.
Met praten is veel mogelijk
De ideale relatie bestaat uiteraard niet. We kunnen er alleen maar naar streven deze zo dicht mogelijk te benaderen. Een ideale relatie zal er ook voor ieder van ons verschillend uit zien. Waarom leven sommige echtparen lang én gelukkig, terwijl het bij anderen, met alle moeite van de wereld, maar niet wil lukken? Een oude volkswijsheid zegt dat we nooit mogen gaan slapen, zonder onze meningsverschillen van de voorbije dag uitgepraat en opgelost te hebben. Hier zit uiteraard een grond van waarheid in, maar er is veel meer nodig om van een geslaagde relatie te kunnen spreken. Kan de wetenschap ons hierbij misschien een handje helpen?
Welkom in het liefdeslaboratorium
De Amrikaanse psycholoog John Gottman is ongetwijfeld een wereldautoriteit op het vlak van onderzoek naar het succes (of juist niet) van menselijke relaties. Tijdens deze grootschalige onderzoeken, volgt hij echtparen dikwijls jarenlang in hun doen en laten, en dit vanaf het prilste begin van hun relatie tot wanneer deze eventueel op de klippen loopt. Telkens zo'n duizend echtparen nemen aan Gottman's onderzoeken deel, en dit in de verschillende fasen van hun relatie.
Het liefdeslaboratorium van deze wetenschapper ziet er doodgewoon uit. Het betreft een doorsnee appartement, compleet mét zicht op het park. De deelnemers aan deze onderzoeken leven zoals ze dat gewoon zijn te doen. Al hun gesprekken worden daarbij opgenomen en al hun lichamelijke reacties, zoals bijvoorbeeld hun hartslag, worden door speciale sensoren doorlopend geregistreerd. Wat is nu precies het geheim van zo een geslaagde relatie?
Zoveel mogelijk weten van elkaar
We kunnen pas gelukkig zijn in onze relatie, wanneer we zoveel mogelijk van elkaar weten en de belangrijkste gebeurtenissen uit elkaars leven ook kennen. Weten wat onze partner écht belangrijk vind, wat zijn of haar dromen zijn, weten wat elkaars voor- en afkeuren zijn. Op deze manier kunnen we ons perfect inleven in de denkwereld van onze partner.
Genegengheid en respect
Genegenheid en wederzijds respect zijn nog steeds de belangrijkste pijlers van iedere geslaagde relatie. Goede relaties zijn ook gebaseerd op vriendschap en genegenheid. In een evenwichtige en volwaardige relatie, leren we mekaar respecteren om wie we zijn, en niet om wat we kunnen of om zijn of haar bankrekening. Ook wanneer er genegenheid en respect is, gaat het in een relatie nog geregeld fout. Maar zo lang genegenheid en respect blijven overheersen en we met mekaar kunnen blijven praten, zal onze relatie er na zo een dipje er telkens weer sterker uit komen.
Romantiek zit ook in kleine dingen
Het geheim van een volwaardige en standvastige relatie, zit hem zeker niet in wereldschokkende dingen, in glitter en/of peperdure geschenken, integendeel. Romantiek betekent lang niet altijd etentjes bij kaarslicht, een bezoek aan een wellnesscenter of vakantie met zijn tweetjes. Dat mag er uiteraard allemaal wél bij zijn. Romantiek betekent ongetwijfeld ook een knipoog, een bemoedigend schouderklopje of een ander gebaar van begrip en verstandhouding.
Beslis zoveel mogelijk samen
Om onze relatie alle kans op slagen te geven, geven we onze partner geregeld te kennen hoe belangrijk hij/zij wel is, en dit zowel voor onszelf als voor onze relatie. In een evenwichtige relatie neemt niemand belangrijke beslissingen op eigen houtje. Deze worden steeds na overleg genomen. In een relatie mag er zich immers niemand uitgesloten voelen. Beide partijen moeten daarbij altijd wat water in de wijn doen. Mannen zullen het altijd wel moeilijk hebben om de invloed van de vrouw probleemloos en zonder tegenspraak aan te nemen. Diplomatie doet ook hier wonderen. In dergelijke situaties is het belangrijk aan te voelen dat we gerespecteerd worden. In een relatie moeten we onze partner ook voldoende vrijheid gunnen om zichzelf te blijven, waardoor we ook binnen onze relatie ons steeds goed in ons vel te voelen.
Problemen uitpraten
Ook in een geslaagde relatie zullen er zich geregeld problemen voordoen. Daarbij moeten we onderscheid maken tussen problemen van voorbijgaande aard en permanente, onopgeloste problemen die blijven aanslepen en waarvoor we, tegen beter weten, in toch een oplossing nastreven. Wanneer we voor een vaste partner kozen, kozen we tegelijk ook voor die zijn onopgeloste problemen uit zijn verleden. In sterke relaties, doet men zelfs geen moeite om deze problemen van vroeger op te lossen. Dat zijn immers persoonsgebonden problemen en die zijn onoplosbaar, omdat wij op dat vlak ook nooit zullen veranderen. Het is de kunst om daar binnen een relatie mee te leren leven. Dergelijke problemen mogen in geen geval onze relatie overheersen.
Dat mag ons niet beletten om problemen of conflicten van alledag, zo snel mogelijk uit te praten en op te lossen. Het is daarbij erg belangrijk dat we, in alle omstandigheden, met mekaar kunnen blijven praten. Zolang we dat kunnen, blijft onze relatie beslist op het juiste spoor.