InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Man en vrouw > Voordelen en nadelen huwelijkse voorwaarden

Voordelen en nadelen huwelijkse voorwaarden

Voordelen en nadelen huwelijkse voorwaarden In dit artikel leest u wat trouwen onder huwelijkse voorwaarden inhoudt en wat de voor – en nadelen zijn. Bij trouwen onder huwelijkse voorwaarden wordt er afgeweken van de gemeenschap van goederen. Het is een overeenkomst tussen beide partners waarin bezit en inkomen van beide wordt geregeld.

Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?

Mensen die in Nederland trouwen, trouwen van rechtswege (=automatisch) in gemeenschap van goederen. Als zij onder huwelijkse voorwaarden willen trouwen, moeten zij dit aangeven en een notaris in de arm nemen om de huwelijkse voorwaarden te laten maken. Dit is een unieke situatie, want in de meeste Europese landen is gemeenschap van goederen de uitzondering.

Huwelijkse voorwaarden maken

Huwelijkse voorwaarden kunnen zowel voor als tijdens het huwelijk worden gemaakt. De notaris moet hiervan een akte opmaken, anders zijn ze niet rechtsgeldig. De akte moet worden ingeschreven in het openbaar huwelijksregister bij de rechtbank van de plaats waar het huwelijk wordt voltrokken.

Voordelen huwelijkse voorwaarden

Waarom zou je kiezen voor huwelijkse voorwaarden? Daar zijn verschillende argumenten voor aan te dragen.
 • Bescherming tegen ondernemingsrisico’s. Als één van beide partners ondernemer is, kan het vermogen van de ander niet worden aangesproken op schulden.
 • Beschermen van het eigen vermogen tegen aanspraak van de partner in het geval van scheiding.
 • Verrekening huishoudkosten: hoe worden de kosten van de huishouding verdeeld?
 • Beschermen van het vermogen tegen gedragingen van de echtgenoot. Bijvoorbeeld: een man raakt gokverslaafd. Bij trouwen in gemeenschap van goederen kan de vrouw ook worden aangesproken op zijn schulden.
 • Verdeling van het vermogen in het geval van echtscheiding.
 • Verzorgen van de overblijvende partner na overlijden.
 • Beschermen van het familievermogen, zoals een erfenis.

Nadelen huwelijkse voorwaarden

Trouwen onder huwelijkse voorwaarden brengt echter niet alleen voordelen met zich mee. De nadelen zijn de volgende:
 • Als de huwelijkse voorwaarden niet goed zijn opgesteld, kan een van de partners worden benadeeld.
 • Er zijn kosten verbonden aan het opstellen of wijzigen van huwelijkse voorwaarden.
 • Als persoonlijke omstandigheden veranderen, moeten de huwelijkse voorwaarden soms ook worden aangepast.
 • Administratie/boekhouding tijdens het huwelijk om de huwelijkse voorwaarden “bij te houden”.

Huwelijkse voorwaarden: voor of tijdens het huwelijk?

De huwelijkse voorwaarden kunnen zowel voor als tijdens het huwelijk worden opgesteld. Het is echter goedkoper om ze voor het huwelijk op te stellen, want tijdens het huwelijk is de toestemming van de rechtbank vereist, met hoge kosten tot gevolg.

Kosten van huwelijkse voorwaarden

De kosten zijn afhankelijk van het tarief dat de notaris hanteert. De kosten variëren van 500 tot enkele honderden euro’s.
© 2010 - 2019 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Trouwen onder huwelijkse voorwaardenTrouwen onder huwelijkse voorwaarden kan een keuze zijn die je maakt omdat je zekerheden wilt hebben wanneer er per onge…
Huwelijkse voorwaardenHuwelijkse voorwaardenDoor het opmaken van huwelijkse voorwaarden houden beide echtgenoten in geval van trouwen ieder hun eigen vermogen. Dit…
Gemeenschap van goederen omzettenGemeenschap van goederen omzettenIn bepaalde gevallen kan het noodzakelijk zijn om een gesloten huwelijk in gemeenschap van goederen om te zetten naar ee…
Huwelijkse voorwaarden bespreekbaar makenVoordat u gaat trouwen, moet u goed nadenken over de consequenties. Een huwelijk wordt aangegaan in gemeenschap van goed…
Bezint eer gij gaat trouwenBezint eer gij gaat trouwenVaak wordt gezegd dat het kopen van een huis de grootste financiële beslissing is, een goede tweede plaats wordt ingenom…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Huwelijkse_voorwaarden Basisboek Recht - Lydia Janssen

Reageer op het artikel "Voordelen en nadelen huwelijkse voorwaarden"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 28-11-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!