De pil niet meer slikken, maar welk anticonceptiemiddel dan?

De pil niet meer slikken, maar welk anticonceptiemiddel dan? Veel jonge vrouwen zijn het innemen van “de pil” zat. De pil, die ooit werd beschouwd als een vorm van bevrijding, staat niet meer in een zo gunstig daglicht vanwege de veranderingen die het middel in het vrouwenlichaam teweeg brengt en andere ongunstige bijwerkingen. Er zijn gelukkig genoeg betrouwbare alternatieve voorbehoedsmiddelen die je bij het vrijen kunt gebruiken.

De pil

De pil als anticonceptiemiddel is verre van ideaal, vanwege de bijwerkingen zoals hormoonverandering, de verhoogde kans op trombose en een hoge bloeddruk. Vaak tast het “moeten slikken” ook het humeur aan, hetgeen het libido vanzelfsprekend ook niet ten goede komt. Na jarenlang pilgebruik vinden veel vrouwen van boven de 25 jaar het vaak ineens welletjes, er treedt “pilmoeheid” op, en de pil moet dan weg.

Geen pil, maar ook geen bevruchting

Als je het zat bent nog langer de pil te slikken en ook (nog) geen kinderen wil, kun je natuurlijk met condooms of met een pessarium werken, of de risicovolle methode “voor het zingen de kerk uit” hanteren. Maar er zijn gelukkig onbezorgder en effectievere anticonceptiemiddelen:

Prikpil en anticonceptiepleister

Alternatieven van de pil, die in wezen neerkomen op de pil in een andere vorm, dus beide bevatten net als de pil hormonen. De prikpil krijg je via een injectie iedere 10-13 weken van je huisarts. De anticonceptiepleister blijft 3 weken zitten en daarna heb je een pleistervrije week.

Voordeel: Je hoeft er amper om te denken, het is betrouwbaar (de pleister bij vrouwen tot 90 kilo) en je raakt niet ongesteld. Nadeel: toch twee hormonale anticonceptiemiddelen. De anticonceptiepleister kan misselijkheid en gespannen borsten teweegbrengen en een extra kans op trombose geven.

Spiraal

Het spiraaltje is een soort van ankertje dat ingebracht wordt in de baarmoeder. Het beschermt tegen zwangerschap omdat een eventueel bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder kan innestelen. Er zijn twee versies van het spiraaltje, namelijk het hormoonhoudend spiraal en het koperspiraal. In het koperspiraal bevinden zich geen hormonen, maar in het hormoonhoudend spiraal zitten die wel. Ofschoon in veel mindere mate dan in de pil. De betrouwbaarheid van het spiraaltje is groot en als het eenmaal op z’n plaats zit kan het er jarenlang blijven. Pas na 5 jaar is het hormoonhoudend spiraaltje uitgewerkt, en de kopervariant kan 3 tot 10 jaar op z’n plaats blijven.

Een nieuwe ontwikkeling is het minispiraaltje. Vanwege het formaat geschikt voor jonge meisjes die nog niet eerder zwanger waren en vrouwen met een kleine baarmoeder. Dit kleine spiraaltje, door Bayer vervaardigd onder de naam "Jaydess", geeft een nog lagere dosering hormonen af. Het is verkrijgbaar in de ons omringende landen, maar in Nederland tot dusverre nogal moeizaam. Vermoedelijk een financiële kwestie.

Hormoon implantaat

Het Implanon implantatiestaafje is een wit, buigzaam staafje van 4 centimeter lang en 2 millimeter dik, dat onder de huid ingebracht wordt aan de binnenkant van de bovenarm. De werkzame stof hierin is etonogestrel. Hiermee is de anticonceptie voor 3 jaar geregeld. Nadeel is, dat het onder verdoving moet worden ingebracht/verwijderd en dat het menstruatiepatroon kan wijzigen. Een voordeel is o.a. dat je als ouders minder zorgen hebt over je jonge dochter die i.v.m. haar leeftijd ineens nogal hevig geïnteresseerd is in jonge mannen.

Anticonceptie-ring

Een ring die hormonen bevat en die je zelfstandig kan inbrengen in de vagina. Na 3 weken heb je, net zo als bij de pil, een “ringvrije“ week. De anticonceptiering is gemakkelijk te plaatsen en ook te verwijderen en geeft voor een maand bescherming tegen zwangerschap. Het nadeel kan zijn dat je hem tijdens het vrijen kunt voelen en dat geldt ook voor je partner.
© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger worden: stoppen met anticonceptieZwanger worden: stoppen met anticonceptieWanneer je zwanger worden wilt, is stoppen met de anticonceptie uiteraard een eerste stap. Met sommige voorbehoedsmiddel…
Anticonceptie: prikpilAnticonceptie: prikpilEr zijn verschillende vormen van anticonceptie beschikbaar. De prikpil is er daar een van. In dit artikel wordt ingegaan…
Prikpil: anticonceptiePrikpil: anticonceptieAnticonceptie zorgt ervoor dat er geen bevruchting plaats vind. Er zijn veel vormen van anticonceptie. Een ervan is de p…
Een vergelijking tussen verschillende soorten anticonceptieEen vergelijking tussen verschillende soorten anticonceptieHet gebruik van anticonceptie wordt in onze huidige maatschappij zo normaal gevonden dat bijna niet voor te stellen is d…
Voordelen en nadelen huwelijkse voorwaardenVoordelen en nadelen huwelijkse voorwaardenIn dit artikel leest u wat trouwen onder huwelijkse voorwaarden inhoudt en wat de voor – en nadelen zijn. Bij trouwen on…
Bronnen en referenties
Reactie

Anne, 26-06-2015
Sorry, maar dit artikel bevat (mijns inziens) zeer onprofessionele uitingen. 'Voor het zingen de kerk uit' als anticonceptiemiddel? Er is algemeen bekend dat zelfs dit tot zwangerschap kan leiden. Daarnaast de opmerking over jonge meisjes die geïnteresseerd zijn in mannen… Kan wel zijn, maar de manier waarop dit neergezet wordt? Zeer onprofessioneel, nogmaals. Reactie infoteur, 26-06-2015
Dank voor uw reactie.
In het artikel staat m.i. duidelijk dat "voor het zingen de kerk uit" geen effectieve methode is. Een manier die eeuwenlang in RK-kringen als enige voorbehoedsmiddel was toegestaan kan ik toch moeilijk in dit artikel verzwijgen?

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 24-12-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.