Relatiebreuk: uit elkaar, en dan?

Relatiebreuk: uit elkaar, en dan? Na een relatiebreuk of scheiding weer single zijn is moeilijk. Uit elkaar gaan is pijnlijk en extra verdrietig als er kinderen bij betrokken zijn. Hoe om te gaan met de schuldgevoelens? Hoe kan de relatiebreuk verwerkt worden? Hoe verder nadat jullie uit elkaar zijn gegaan? Hoe moet het met de kinderen en met het huis? Hoe kan je leren van een scheiding en toepassen op een eventueel volgende relatie? Hoe bouw je zelfvertrouwen op? Hoe begin je opnieuw?

Eigen manier omgaan

Iedereen gaat op zijn eigen manier om met een relatie breuk, scheiding of beëindiging van een relatie. De een zal feestend door het leven gaan: vluchtend uit het stille huis, de ander zal zich helemaal terugtrekken en wil alleen zijn en met rust gelaten worden.

Confrontatie

Hoe we ook om gaan met de relatiebreuk, er komt een confronterend moment, of zelfs meerdere confrontaties, over hoe de relatie was met de ex-partner door een foto, een herinnering, een brief, of door de kinderen.

Relatie beëindigen

Op iedere leeftijd komen relatiebreuken, scheidingen of een beëindiging van een relatie voor. Een relatie beëindigen waar kinderen bij betrokken zijn is extra pijnlijk. Ook kan na een jarenlange huwelijk een scheiding een bittere pil zijn voor de ex-echtgenoten. Hoe kan je jezelf voorbereiden op een nieuw leven als er kinderen zijn van een ex-partner? Of hoe kan je jezelf voorbereiden op een nieuw leven na een jarenlange huwelijk?

Schuldgevoelens

Vaak wordt gedacht dat diegene die de relatie heeft beëindigd snel een nieuwe partner zal vinden, vrolijk door het leven gaat, terwijl de ex-partner nog moet bekomen van het ergste verdriet. Niets is echter waar. Maar al te vaak moet de partner die de relatiebreuk in gang heeft gezet, behalve het verlies van de relatie, ook de schuldgevoelens verwerken. Het is hartverscheurend om de ex in een hoopje ellende te zien veranderen. We voelen ons schuldig als we zien dat de ex heel veel verdriet heeft door de ons veroorzaakte scheiding, relatiebreuk of de beëindiging van de relatie. Verwerken van deze sterke schuldgevoelens kan lang duren.

Ongezond

Schuldgevoelens kunnen zo sterk worden, ons leven negatief gaan beïnvloeden, dat het ongezond gaat worden. Kenmerken van ongezonde schuldgevoelens zijn:
  • Schuldgevoel beheerst ons leven,
  • Schuldgevoel maakt ons ongelukkig,
  • Schuldgevoel maakt ons depressief.
In deze gevallen is het bijzonder raadzaam om met een professional te gaan praten, zoals bijvoorbeeld met een psychologe.

Verwerking breuk is moeilijk

Het hangt van een aantal factoren af hoe snel we een relatiebreuk verwerken. De meeste ex-paren willen na het uit elkaar gaan snel verder met hun eigen leven. Er zijn verhalen bekend van mensen die een half jaar lang vrolijk door het leven gaan en dan vervolgens compleet instorten. Hoe lang gaat het duren voordat we over de breuk heen zijn? Het hangt van een aantal factoren af:
  • Wat was de reden van de scheiding of om uit elkaar te gaan?
  • Hoe lang heeft de relatie geduurd? Als het een lange relatie was, kan het heel moeilijk zijn om na jaren weer alleen te moeten zijn,
  • Kinderen uit een gebroken relatie maken de verwerking van de breuk moeilijk en pijnlijk: het veroorzaakt schuldgevoelens, schaamte en veel stress. Daar bij moeten er veel belangrijke zaken geregeld worden voor de kinderen: er moeten nieuwe afspraken gemaakt worden (wie brengt ze naar school? Wie haalt ze op als ze ziek zijn? Wie brengt ze naar de sportschool? Wie haalt ze op na verjaardagsfeestjes?) alimentatie voor de kinderen moet geregeld worden, en een nieuwe vorm van omgang door beidde ouders,
  • Samen een huis hebben zorgt voor extra moeilijkheden tijdens een relatiebreuk: wie blijft er wonen, hoe gaat het verder met de hypotheek en hoe wordt het huis juridisch geregeld? Ook emotioneel is samen een huis hebben moeilijk: of je moet weg uit je eigen huis of je blijft in het huis wonen waar jullie samen gelukkige tijden hebben gekend,
  • De intensiteit van de relatie kan ook zeer bepalend zijn hoe moeilijk het gaat worden om de breuk te verwerken: betekende de relatie heel veel voor je, dan is het extra pijnlijk dat jullie nu uit elkaar zijn. Vooral als een van de ex-partners echt heeft gedacht dat de ander de ware was en dat jullie samen oud zouden gaan worden, kan dat heel veel pijn veroorzaken.

Liefdesverdriet

Als jij niet diegene bent geweest die de scheiding in gang heeft gezet, kan de relatiebreuk bijzonder hard aankomen. Vooral als je nog steeds veel van je ex-partner houdt. Liefdesverdriet tijdens een breuk komt veel voor. Lees het volgende artikel voor meer informatie over liefdesverdriet.

Hoe verder?

Ieder voor zich moet op zijn eigen manier verwerken dat jullie uit elkaar zijn. Neem daar de tijd voor. Afleiding is een prima manier om niet de hele tijd aan de scheiding te hoeven denken, maar zorg wel dat er tijd is om de scheiding een plaatsje te geven. Vrienden bedoelen het heel goed, maar door samen met hen feestend door het leven te gaan, loop je jezelf en je verdriet van de breuk voorbij. Je weet zelf heel goed waar je behoefte aan hebt en maak dat kenbaar aan je goedbedoelende vrienden.

Sociaal isolement

Waak ook voor sociaal isolement: sluit je niet volkomen af voor het sociale leven. Er zijn veel mensen die de eerste weken na een breuk alleen willen zijn, in een poging hun verdriet te verwerken. Als je daar behoefte aan hebt, geef er dan aan toe. Blijf echter niet “hangen” in het verdriet en ga na een paar weken naar buiten, zoek vrienden op of vraag of vrienden langs willen komen. Stapje voor stapje. Het verdriet wordt alleen maar erger als je te lang alleen blijft zitten met je verdriet, dat belemmerd het verwerkingsproces. Praten helpt en lucht op. Zoek iemand die je vertrouwd, een vriend, vriendin, familielid of de buurvrouw en praat over je gevoelens.

Zoek steun

Door op een “automatische piloot” verder te gaan met het leven, omdat na een scheiding zo veel zaken geregeld moeten worden, gebeurd het maar al te vaak dat door de drukte van het regelen van zaken, men geen tijd heeft om de breuk te verwerken. Het kan zeer handig zijn om steun te zoeken voor het regelen van alle zaken rondom een scheiding, zodat er (meer) tijd is om de relatiebreuk te verwerken. Zeker als er ook kinderen bij betrokken zijn is steun zoeken een aanrader!

Kinderen

Houdt in gedachte dat ook de kinderen grote behoefte hebben aan extra steun! Ieder kind gaat er automatisch er van uit dat zijn ouders voor altijd bij elkaar blijven! Houdt ook in gedachte dat kinderen van ouders die uit elkaar zijn gegaan, zich graag “groot” willen houden voor hun ouders, omdat: ” hun ouders het al zo moeilijk hebben!” Zij zullen weinig tot geen emoties of verdriet vertonen, terwijl ze van binnen stilletjes huilen van verdriet. Een scheiding tussen de ouders, is voor kinderen een zeer ingrijpende gebeurtenis die sommigen nooit zullen, willen en kunnen verwerken.

Leer ervan

Als het ergste verdriet is verwerkt, is het bijzonder handig om de gebroken relatie te analyseren zodat we er wat van kunnen leren. Voor de toekomst in eventuele nieuwe relaties kunnen we beter omgaan met bepaalde wendingen omdat we geleerd hebben van onze fouten. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Wat was er goed aan de relatie? Dat de relatie beëindigd is, wil niet zeggen dat er geen mooie momenten waren. Wat is belangrijk voor je in een relatie?
  • Wat was er niet goed? Wat was de reden waarom de relatie niet werkte? Waren er communicatieproblemen? Wat ging er niet goed? Hoe kwam dat?
  • Hoe was de relatie begonnen? Zijn er overeenkomsten te vinden in eerdere relaties, wat de reden was waarom deze relatie begon? Welk gevoel gaf de ex partner tijdens het begin? Welk gevoel gaf de relatie in het prille begin?
  • Ben je verandert door deze relatie? Kon je jezelf blijven tijdens deze relatie? Was de verandering positief of juist negatief? Waarom veranderde de relatie jou?
Zet deze relatie analyse voor jezelf in kaart en dat mee als ervaring in een eventuele volgende relatie.

Zelfvertrouwen

Het gebeurd maar al te vaak dat (zeker) vrouwen na een breuk een totale metamorfose ondergaan: ze knippen radicaal hun haren af, of veranderen van uiterlijk. Jezelf laten verwennen is goed voor het zelfvertrouwen. Het is goed om het zelfvertrouwen te herwinnen en terug te vinden. Voel je goed en zorg goed voor jezelf!

Opnieuw beginnen

De kans is zeer groot, dat vroeg of laat na een relatiebreuk, er een nieuwe liefde in je leven komt. Dat kan gebeuren op een moment dat je eigenlijk net lekker in je vel zat en dat je zeer tevreden bent over je leven als single. Wat te doen?
  • Stapje voor stapje: laat de nieuwe liefde rustig op je af komen en zet kleine stapjes. Als je teveel twijfelt, neem dan gas terug.
De kans is echter ook groot dat je niet helemaal je draai kan vinden als single: je omgeving en sociale netwerk lijkt wel uitsluitend te bestaan uit getrouwde stellen. Hoe moet je dan een nieuwe liefde in je leven vinden als je er aan toe bent?
  • Stapje voor stapje: begin aan een nieuwe hobby buitenshuis, ga in op uitnodigingen voor feestjes en je weet maar nooit wie je tegenkomt in de supermarkt, of op je werk.

Het komt goed

  • “De relatie was echt te slecht om bij elkaar te blijven, maar in alle eerlijkheid moet ik toegeven dat het alleen zijn me zwaarder valt dan ik ooit gedacht zou hebben,”
  • “De twijfel om uit elkaar te gaan duurde lang, maar uiteindelijk toch de beslissing genomen. Het was een grote opluchting om uit elkaar te gaan,”
  • “ Single zijn is moeilijk, maar samen leven met iemand die niet van me houdt was nog moeilijker,”
  • “Tijdens de relatie voelde ik me alleen, nu ik single ben voel ik me nog steeds alleen,”
Het gevoel van eenzaamheid na een relatiebreuk kan groot zijn. Het gevoel van verlaten, alleen zijn en verdriet is groot. Besef heel goed dat de relatie niet voor niets is beëindigd: het geeft iedere ex partner een nieuwe kans op geluk en liefde.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Relatie is te slecht om er mee door te gaanRelatie is te slecht om er mee door te gaanWat doet het gevoelsmatig met je als je beseft dat je relatie of huwelijk te slecht is om er mee door te gaan? Welke emo…
De emotionele gevolgen van een scheidingDe emotionele gevolgen van een scheidingWanneer mensen gaan scheiden spelen allerlei emoties een rol. Vaak zorgt woede voor een groot probleem, waardoor de zake…
Daten na een scheiding: wanneer ben je er klaar voor?Daten na een scheiding: wanneer ben je er klaar voor?Na een scheiding of lange relatie komt er een moment dat je weer gaat daten. Wellicht dat vrienden en kennissen informer…

Is een vrijgezel een zielenpoot?Naar verluidt zijn 1 op de 7 mensen in de Lage Landen single. Sommigen kiezen er doelbewust voor, anderen niet. Voor de…
Singles: Waarom singles single blijvenSingles: Waarom singles single blijvenHet aantal single mannen en vrouwen in Nederland groeit. Waarom kiezen singles ervoor om single te zijn? Waarom zullen d…
Bronnen en referenties
  • http://www.despiraal.net/?p=/trainingen/schuldgevoel
  • http://www.dehoop.org/27260/omgaan-met-schuldgevoelens.html
  • http://www.opvoedadvies.nl/scheiding.htm
  • http://www.liefdesverdriet.net/advies-voor-mannen.htm
  • http://www.liefdesverdriet.net/advies-voor-vrouwen.htm
  • Healthy magazine, voor een gezonde balans – Oktober/Novenber 2009 - Healthy psychologie: Uit elkaar…en dan?
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 19-10-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.