Aantrekkingskracht: waarom we iemand leuk vinden

Aantrekkingskracht: waarom we iemand leuk vinden Een onbekende zielsverwant op straat tegen komen waarmee je tijdens lange gesprekken elkaar gedachteloos aanvult, terwijl bij een ander pijnlijke stiltes vallen, hoe komt dat? Hoe kan je bij iemand in een zo´n vertrouwd gesprek verwikkeld raken terwijl bij een ander je het liefst zo snel mogelijk uit de voeten maakt? Sociale psychologen doen al jaren onderzoek naar dit fenomeen: hoe kan het dat soms de chemie tussen twee mensen ver te zoeken is, terwijl anderen heel leuk zijn?

Waarom klikt het?

Het is een heerlijk ontspannend en fijn gevoel als je ontdekt dat de ander je begrijpt en dat het wel lijkt alsof jullie gespreksstof hebben voor jaren. Met sommige mensen is er onmiddellijk een “klik,” een speciale band van vertrouwdheid alsof jullie elkaar al jaren kennen, met andere mensen zal die “klik” nooit komen. Hoe komt dat? Waar komt die geheimzinnige en aantrekkelijke aantrekkingskracht toch vandaan?

Vijf redenen

Enkele sociaal psychologen en evolutionair psychologen aan verschillende Amerikaanse universiteiten, ontdekten dat er vijf redenen zijn waarom we iemand leuk vinden. Er zijn 5 redenen waarom het “klinkt” met iemand. Deze 5 redenen zijn allen wetenschappelijk bewezen.

Hoe vaker je iemand ziet, hoe leuker je diegene gaat vinden

De eerste reden waarom we iemand leuk vinden is omdat we ze vaak zien. Er hoeft niet daadwerkelijk contact te zijn, het gaat om het zien van elkaar. Hoe vaker we iemand zien, hoe aardiger we hem of haar gaan vinden. Ook de wetenschap dat we iemand in de toekomst vaker gaan zien, schept een verwachting dat we die ander leuker gaan vinden. We letten dan meer op de positieve kwaliteiten van de ander.

Het tegenovergestelde is maar al te waar: hebben we een hekel aan iemand en die persoon zien we elke dag, wordt de hekel groter.

Aantrekkingskracht met diegene die ons laten zijn wie we willen zijn

Maar al vaak denk we dat we onze vrienden uitzoeken om wie zij zijn. Niets is echter waar, we hebben juist een “klik” met diegene die ons laten zijn wie we willen zijn. Als iemand de sociale identiteit ondersteunt die we het meest koesteren op een bepaald moment van ons leven, bestaat er een goede kans dat hij of zij een goede of zelfs een intieme vriend van ons gaat worden.

We vinden mensen leuk die ons leuk vinden

Een van de belangrijkste reden waarom we iemand leuk vinden en waarom we tot iemand aangetrokken voelen, is dat we mensen leuk vinden die ons leuk vinden. Zodra we ontdekken dat iemand ons leuk vind, dat iemand ons accepteert, complimenteert, ons goedkeurt en vriendelijk advies geven, reageren we daar zeer positief op door die ander leuk te vinden. Zodra iemand denkt dat de ander sympathiek over hem denkt, onthult hij meer over zich zelf, is hij aardiger en vertoont minder afstandelijk gedrag.

Wet van aantrekking

Iemand die dezelfde keuzes maakt als jij en iemand die dezelfde dingen leuk vindt als jij, moet een fijn persoon zijn. Hoe meer overeenkomsten er met iemand is, hoe groter de klik. We vinden iemand leuk als diegene op ons lijkt. Het is een van de krachtigste aantrekkingskracht: we vinden iemand leuk omdat hij op ons lijkt. We voelen ons stukken zekerder als we met iemand omgaan die hetzelfde denkt over belangrijke zaken in het leven als jezelf.

Dezelfde ervaring

Er is nog een reden waarom we iemand heel leuk vinden: als we met die ander exact dezelfde beleving en ervaring delen op een bepaald moment in het leven. Dat kan een speciaal moment tussen jullie tweeën zijn, maar ook als alleen jullie iets vreselijks grappig vinden en de rest niet. Zo´n moment creëert een gevoel dat je in dezelfde staat van bewustzijn verkeert als de ander. Je deelt een moment met de ander. Zo´n moment vergroot de aantrekkingskracht tussen twee mensen, omdat het de gevoelens van eenzaamheid verzacht.

Dit artikel is onderdeel van de special: verliefd!.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Liefde of lust?Liefde of lust?Hoe weet je of je echt verliefd bent op iemand en dat het dus niet alleen om een fysieke aantrekkingskracht, maar ook om…
Demiseksualiteit: pas aantrekking bij emotionele connectieDemiseksualiteit: pas aantrekking bij emotionele connectieDemiseksualiteit is een seksuele oriëntatie waarbij iemand slechts verliefdheid of seksuele aantrekking tot een ander er…
Stille liefdes, stiekem verliefd op een anderStille liefdes, stiekem verliefd op een anderHeb jij wel eens een stille liefde gehad? Op iemand op wie we stiekem verliefd zijn? Zonder dat deze persoon dat weet? M…
Liefde: passie, intimiteit en verbondenheidLiefde: passie, intimiteit en verbondenheidHet duurde lang voordat de liefde, misschien wel één van onze belangrijkste emoties, onderwerp werd van wetenschappelijk…

Relatietherapie: Hulp bij relatie- en seksuele problemenWanneer twee mensen een relatie met elkaar aangaan, zijn dat altijd twee verschillende mensen met verschillende achtergr…
Aantrekkingskracht, wat is aantrekkelijk?Aantrekkingskracht, wat is aantrekkelijk?Aantrekkingskracht tussen mensen is rationeel niet te verklaren. Aantrekkingskracht is vooral een chemisch proces. Welke…
Bronnen en referenties
  • Psychologie magazine, Oktober 2010 - Met wie klikt het? Het geheim van chemie - Marloes Zevenhuizen
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 09-05-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.