Aantrekkingskracht, wat is aantrekkelijk?

Aantrekkingskracht, wat is aantrekkelijk? Aantrekkingskracht tussen mensen is rationeel niet te verklaren. Aantrekkingskracht is vooral een chemisch proces. Welke factoren spelen mee om te bepalen wie aantrekkelijk is? Speelt uiterlijk een rol bij aantrekkingskracht? Wat heeft verliefdheid met aantrekkingskracht te maken? Hoe komt het dat we iemand bijzonder aantrekkelijk vinden? Of dat we iemand onweerstaanbaar vinden? Verandert onze aantrekkelijke chemische signaal als we anticonceptiepillen gebruiken?

Chemische kettingreactie

Er is veel onderzoek verricht naar het eerste moment van aantrekkingskracht dat een chemische kettingreactie tussen twee mensen in gang zet, die uiteindelijk naar verliefdheid leidt. De omgeving, waar deze twee mensen zich bevinden waar aantrekkingskracht tussen speelt, is hierbij van groot belang:
  • Op vakantie: Men is ontspannen, en een vakantiestemming en ontmoet nieuwe mensen,
  • Uitgaan: Men voelt zich ontspannen, in een prima stemming en ontmoet nieuwe mensen,
  • Spannende omgeving: In een spannende omgeving koppelen we ons gevoel over anderen aan onze fysieke opwinding.

Spannende omgeving

In een spannende omgeving voelen we eerder iets voor een ander. Er is geen houden meer aan tussen twee mensen in een spannende omgeving als daar nog eens intimiteit bij komt kijken.

Uiterlijk

Uiterlijk speelt bij aantrekkingskracht een grote rol, zoals:
  • Symmetrie in het gezicht wordt als zeer aantrekkelijk ervaren door zowel vrouwen als mannen,
  • Mannen vinden het zandloperfiguur bij vrouwen aantrekkelijk dat blijk geeft van hoge vruchtbaarheid en het vermogen om kinderen ter wereld te brengen,
  • Vrouwen vinden mannen aantrekkelijk als de lichaamseigenschappen van een man lang en sterk zijn,
  • Vrouwen met veel oestrogeen vallen sneller voor mannen met veel testosteron.

Geur

De natuur helpt ook een handje mee om te bepalen wie we aantrekkelijk vinden, of niet. Door de geur van een ander herkennen we met wie we nu het best voor nageslacht kunnen zorgen. Door geur kunnen we iemand zeer aantrekkelijk vinden, of juist niet.

Verliefdheid

Aantrekkingskracht tussen twee personen ontstaat door een snelle interactie van chemische processen in de hersenen met als gevolg verliefdheid. Gezien vanuit het systeemwetenschap gaan ze na wetenschappelijk onderzoek er van uit dat het terugbrengen van verliefdheid tot slechts een chemische reactie in de hersenen te sterk reductionistisch is. Het blijkt namelijk dat niet alleen de chemische reacties zelf de interactie tussen twee verliefde mensen tot stand brengen, tussen geslachtsgemeenschap, chemie en aantrekkingskracht zit een heel keten van gedrag die nog lang niet allen verklaard zijn.

Feromonen

Een andere factor van aantrekkingskracht gaat onbewust via het hormoon feromonen die mannen uitscheiden. Onbewust neemt de vrouw het hormoon waar en kan hierdoor een man aantrekkelijk vinden of juist niet. Echter, door het vele douchen en het grootschalig gebruik van deodorants, wordt ook de geur die de mannen uitscheiden onder invloed van feromonen onderdrukt. De chemische industrie is hier echter van op de hoogte en voegen deze verborgen verleiders toe in hun producten van douchegels, deodorants en shampoo’s.

Wat zijn feromonen?

Feromonen zijn chemische signalen die dieren uitscheiden om met andere dieren te kunnen communiceren om voor nageslacht te zorgen. De mens is hierop geen uitzondering en doet hetzelfde.

Iemand onweerstaanbaar vinden

Heel goed mogelijk dat als men zich ooit onweerstaanbaar aangetrokken voelde tot een vreemde, dit onder invloed van de chemische signalen die iemand uitspreid de aantrekkingskracht tot stand kwam.

Anticonceptie

Veel vrouwen beseffen het misschien niet, maar door het gebruik van anticonceptiepillen ontstaan er andere chemische signalen in haar lichaam. Door het gebruik van anticonceptie kan een vrouw vallen voor een man met andere chemische reacties. Een man met chemische signalen waar ze vaak niet op zou vallen als ze geen anticonceptiepillen zou gebruiken.

Verliefd, relatie en altijd samen?

Iemand aantrekkelijk vinden, verliefd worden op elkaar en voor altijd samen in een goede relatie gaat niet altijd lukken. Uit onderzoek blijkt dat we op lange termijn op andere types vallen dan op korte termijn. Dit zou een verklaring kunnen zijn waarom mensen na een paar jaar relatie vreemdgaan.

Iemand die op ons lijkt

Wat we over het algemeen als aantrekkelijk ervaren, zijn meestal personen die op ons lijken. Iemand heeft het liefst een relatie met een ander wiens zweetgeur overeenkomt met onszelf. Ook qua uiterlijk zoeken we liever een partner die veel op ons lijkt.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe je iedereen verliefd op je kan laten worden!Hoe je iedereen verliefd op je kan laten worden!Wie verliefd is, trekt anderen mensen aan. Als we graag willen dat anderen mensen verliefd op ons worden, moeten we zorg…
Chemie van de liefdeChemie van de liefdeIs de chemie van de liefde een metafoor, of gebeurt er chemisch inderdaad iets met de mens als we verliefd worden? Wat g…
De vreemdganger die alles onder controle heeftDe vreemdganger die alles onder controle heeftMannelijkheid is zeer belangrijk voor de vreemdganger die schijnbaar alles onder controle heeft. Deze vreemdganger kan e…

Aantrekkingskracht: waarom we iemand leuk vindenAantrekkingskracht: waarom we iemand leuk vindenEen onbekende zielsverwant op straat tegen komen waarmee je tijdens lange gesprekken elkaar gedachteloos aanvult, terwij…
Het geheim van een goede relatie: Blijf steeds jezelf!We willen allemaal graag gezien worden om wie we zijn, maar net daar wringt vaak het schoentje. Want een relatie beteken…
Bronnen en referenties
  • Marie Claire September 2010 - Het mysterie aantrekkingskracht - waarom vallen we net op die ene? - Jop de Vrieze, Tamara Klopper en Simone Lautenbach.
  • http://www.menshealth.nl/Sex/Artikelen/Sex-tonen-op-pagina/Aantrekkingskracht-uit-een-potje.htm
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Liefde
  • http://deeyeopener.web-log.nl/eye_opener/2009/11/feromonen-het-g.html
  • http://www.chemiein11.nl/nl/?thepage=hst7
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 05-06-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.