In voor- en tegenspoed en om het geld
Een huwelijk verbreken heeft grote financiële gevolgen. Tot aan de dood is een echtscheiding in de portemonnee te merken.
Een scheiding kan grote emotionele gevolgen hebben. Dit is zeker het geval voor de eventuele kinderen. Ook financieel is het een zeer zware slag die moeilijk overwinbaar kan zijn. Het maakt een verschil of het huwelijk gesloten was in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. In het geval van een huwelijk op huwelijkse voorwaarden, kan er vooraf bij de notaris een gesplitst vermogen zijn afgesproken.
Financiële gevolgen vóór het verbreken van het huwelijk
Dubbele maandlasten
Op het moment dat de echtegenoten besloten hebben om niet samen verder te gaan, is de kans groot dat samen onder één dak leven ook lastig gaat worden. Eén van de twee zal een ander huis moeten betrekken, waar dus hoge extra lasten uit voort komen. Echtparen die een eigen huis hebben die op basis van
twee inkomens is gekocht, zal waarschijnlijk verkocht moeten worden. Een huis dat zo snel mogelijk verkocht moet worden, zal niet de hoogste prijs in de markt opleveren.
Eigen huis verkopen
Er zijn twee situaties mogelijk, namelijk er is een (noemenswaardige) overwaarde of er is geen overwaarde. De overwaarde moet meegenomen worden in de verdeling van de bezittingen. Eventueel gaat de ex-partner die het huis aanhoudt een extra hypotheek nemen om de ex uit te kopen. Indien er geen overwaarde is, zal dit problemen opleveren bij de verkoop. In dat geval wordt het huis verkocht tegen dezelfde verkoopprijs als waar het huis voor gekocht is, of hij moet verkocht worden met een verlies. De resterende hypotheekschulden moeten de ex-partners gezamenlijk dragen.
Na het verbreken van het huwelijk
Alimentatie betalen
De meest verdienende partner kan verplicht worden om financieel bij te dragen aan de ex met het lagere inkomen. De betaler van de alimentatie kan het betaalde bedrag fiscaal aftrekken en bij de ontvanger is het belast. De alimentatieverplichting kan twaalf jaar blijven bestaan. Daarnaast moet er ook kinderalimentatie betaald worden aan de partner die zorgt voor de dagelijkse opvoeding van de kinderen. Dit is om de kosten van het opvoeden over beide ouders te verdelen.
Pensioenrechten worden gehalveerd
Ook zal er gekeken worden naar de opgebouwde pensioenrechten. In principe heeft de ex recht op de helft van de opgebouwde rechten. Vanaf de pensioenleeftijd zal dit merkbaar worden. De vanaf de scheiding opgebouwde
pensioenrechten dragen weer volledig bij om een pensioen van ongeveer 70 procent van het gemiddelde loon op te bouwen, maar de gehalveerde jaren kunnen niet weer hersteld worden in de reguliere opbouw. Hiervoor zullen aparte voorzieningen worden getroffen, wat dus weer geld kost.
Boedelverdeling
De ex-partner heeft recht op de helft van de bezittingen. Hoe de verdeling gaat plaatsvinden is aan de ex-partners om dat te bepalen. In de verdeling wordt in principe alles van waarde betrokken. Bezittingen die echt eigendom zijn van één van de twee, worden toch gewoon in de boedelverdeling betrokken. Binnen een huwelijk in
gemeenschap van goederen bestaat er namelijk geen privé eigendom, het is gezamenlijk eigendom.
Reden van scheiding doet niet ter zake
Het maakt niet uit of een scheiding op verzoek van één van de partners komt, of op verzoek van beide.