Huwelijksaanzoek: hoe doe je een goed huwelijksaanzoek?

Bruiloften worden steeds schaarser: veel stellen leven samen zonder te trouwen. Zij vinden het huwelijk geen toegevoegde waarde hebben. Toch zijn er nog genoeg stellen die wel willen trouwen en dat begint meestal bij een huwelijksaanzoek. Een huwelijksaanzoek kan voor veel stress en vragen zorgen en daarom wordt het aanzoek in dit artikel besproken. Een huwelijksaanzoek doen zal toch wel spannend blijven, maar de stress gaat er dan misschien van af. Sommige mensen besluiten gewoon tijdens het eten dat ze willen gaan trouwen en gaan dat dan zelf regelen. Andere mensen vinden dat er een huwelijksaanzoek moet plaats vinden. Dat kan traditioneel gebeuren, maar je kan er ook je eigen draai aan geven. Het belangrijkste is dat het bij jullie past. Wanneer met je vriend of vriendin wilt trouwen en een huwelijksaanzoek wilt doen, dan is het goed om bij de volgende punten stil te staan:

Hoeveel waarde hecht je partner aan de traditie dat een man de vrouw ten huwelijk vraagt?

Als man zijde kan dat de reden zijn van het feit dat je nu een huwelijksaanzoek wil doen, maar als vrouw zijde kan het een reden zijn om nog even af te wachten of je vriend geen plannen heeft om jou te huwelijk te vragen.

Stel je de vraag in gezelschap of wanneer jullie alleen zijn?

De meningen over of een huwelijksaanzoek met of zonder gezelschap plaats moet vinden lopen nogal uiteen. Het is erg belangrijk om hier rekening mee te houden, want het kan een reden zijn waardoor je partner je huwelijksaanzoek niet kan waarderen en wie weet zelfs “nee” zegt. Iemand die zich tussen vreemden niet op zijn gemak voelt en zich graag op de achtergrond houdt, zal niet zitten te wachten op een huwelijksaanzoek in een gevuld theater. De meeste mensen laten zich er wel eens over uit: “oh dat is gênant” of “oh dat lijkt mij zo leuk” (vooral vrouwen kunnen dergelijke hints vaak niet achterwege laten).

Maak dus bewust een keuze tussen een huwelijksaanzoek met of zonder gezelschap en overweeg bij een gezelschap of dat beter bekende of onbekende kunnen zijn. Zou hij/zij het leuk vinden om tijdens een vrienden- of familieweekend gevraagd te worden?

Moet het traditioneel of origineel zijn?

Laat het soort huwelijksaanzoek aansluiten bij jullie persoonlijkheden. Een nuchter persoon kun je beter niet verkleed als prins op een wit paard vragen en een avontuurlijk persoon vindt een huwelijksaanzoek tijdens een etentje wellicht te saai. Smaken verschillen en het is goed om daar rekening mee te houden. Maar vergeet ook niet aan jezelf te denken: wat vind jij leuk, welke mogelijkheden zie jij er aan komen? En bedenk je ook dat het uit eindelijk niet gaat om de manier waarop, maar om de vraag. Een vraag die je dan weer in kan kleden in een hele tekst of gedicht, of gewoon op een spandoek kan zetten. Genoeg mogelijkheden!

Bereid je huwelijksaanzoek voor, maar geef spontaniteit ook de kans

Natuurlijk bereid je je huwelijksaanzoek voor. Zeker wanneer je iets origineels bedacht hebt, moet je waarschijnlijk van alles regelen. Vaak wordt er ook een tekstje voorbereidt om te zeggen hoeveel de ander voor je betekend. Zorg wel dat je alles niet TE goed voorbereid waardoor het er uit je hoofd gestampt uit komt. Een minder originele boodschap die wel recht uit het hart komt, doet vaak meer. Zeg gewoon wat je denkt en voelt en nogmaals: het gaat uiteindelijk niet om de manier waarop, maar om het doel achter de vraag!

Veel succes en alvast gefeliciteerd met het voorgenomen huwelijk!
© 2009 - 2024 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om een huwelijksaanzoek te doenTips om een huwelijksaanzoek te doenHier vind je tips om een origineel huwelijksaanzoek te doen en waar je rekening mee dient te houden als je iemand ten hu…
De etiquette van het huwelijksaanzoekDe etiquette van het huwelijksaanzoekHet huwelijksaanzoek. Op tv, per ballon, het kan tegenwoordig niet meer gek genoeg. Dat doet je bijna vergeten dat er zo…
Trouwen bij de AmishTrouwen bij de AmishOmdat de Amish zich houden aan strenge regels als het om hun geloof gaat, vinden ze het belangrijk dat er getrouwd wordt…

Hoe weet je of een jongen jou leuk vindt?Hoe weet je of een jongen jou leuk vindt?Vindt die leuke jongen jou inderdaad net zo leuk als jij hem? Is hij stiekem misschien zelfs verliefd op je? Je kunt het…
Samenwonen: zijn jullie er al klaar voor?In een relatie komt op een gegeven moment de vraag of je samen wilt gaan wonen of (nog) niet? Die vraag kan letterlijk k…
Mabe (95 artikelen)
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.