Trouwring kiezen en kopen: tips & soorten trouwringen
Een trouwring is voor de meeste mensen het ultieme symbool van liefde en romantiek. Wanneer twee partners in het huwelijksbootje stappen is het aanbrengen van de trouwringen rond de ringvingers dan ook hét grote moment. Het kiezen van een geschikte trouwring is erg belangrijk want een trouwring hoort een leven lang mee te gaan. Bij de keuze van een trouwring hou je het best rekening met de stijl, de kwaliteit en het materiaal. Zo kan je onder meer kiezen voor een gouden, zilveren, witgouden of diamanten trouwring. Waarop moet je zoal letten bij het kopen van een trouwring en welke tips komen hierbij van pas?
Trouwring dragen: aan welke hand?
Het is een vraag die al zoveel mensen in verwarring heeft gebracht: “Aan welke hand moet je nu eigenlijk je trouwring dragen?". Dat je je trouwring aan je ringvinger draagt is we duidelijk, maar de ringvinger van
welke hand, links of rechts? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de traditie en de gebruiken van een land, maar ook van een religie. Zo dragen katholieken hun trouwring aan de linkerhand, terwijl protestanten hun ring aan de ringvinger van de rechterhand dragen. In het oude Egypte zag men de linkerhand traditioneel als de hand die met het hart verbonden was. Je trouwring aan de linkerhand dragen was dus een teken dat je ring, als symbool van trouw aan je liefdespartner, ook verbonden was met je hart. Deze romantische opvatting van het dragen van de trouwring aan de linkerhand had een grote impact op wereldwijde gebruiken in dat verband. In de eenentwintigste eeuw wordt er wel wat soepeler omgegaan met de vereisten van tradities en gebruiken. Zo komt het bijvoorbeeld vrij vaak voor dat linkshandigen hun trouwring aan de rechterhand dragen en rechtshandigen aan de linkerhand.
Trouwring kopen: waarop letten?
Meer dan wat dan ook is het dragen van een trouwring een uiting van eeuwige liefde en verbondenheid. Het is dan ook belangrijk dat een trouwring er mooi uitziet en goed past, met andere woorden: uitstraling en draagcomfort zijn cruciaal bij de keuze van een trouwring. Daarnaast moet je ook rekening houden met de
kwaliteit en de duurzaamheid van de trouwring, want een trouwring hoort voor altijd mee te gaan. Trouwringen kiezen en kopen kan je samen doen, maar je kan je partner ook verrassen en op eigen houtje de ringen kopen.
Trouwring kiezen: tips
Stijl
Wil je voor je geliefde een trouwring met dezelfde stijl als de jouwe? Of ga je helemaal voor een unieke ring met bijkomende versieringen? Het zijn vragen die van belang zijn als het gaat om het kiezen van een trouwring. Ken jezelf en je partner en denk aan wat jullie mooi en stijlvol vinden, en laat dit meespelen in je keuze. Mogelijk hebben jullie eerder een sobere levensstijl, en dan lijkt een zilveren of titanium trouwring geschikt. Wil je het liever wat meer glanzend of extravagant, dan behoren goud, zirkonia of diamant tot de mogelijkheden.
Kwaliteit
Bij trouwringen die relatief goedkoop zijn moet je rekening houden met een mindere kwaliteit. Hierbij kan het nuttig zijn om het gehalte aan bijvoorbeeld goud of zilver van de ring te vergelijken met de prijs van de ring. Een hoge goudprijs op de markt zal bijvoorbeeld invloed hebben op de prijs van de ring. Interessant is ook om naar de benaming van de ring te kijken: zo betekent 'verguld' niet hetzelfde als 'gouden'.
Draagcomfort
Een trouwring hoort handig en gemakkelijk te zijn in je dagelijkse leven en het draagcomfort van de ring is dan ook iets om rekening mee te houden. Een klassieke trouwring is praktischer om te dragen dan een ring met onregelmatigere vorm of een die met edelsteentjes bezet is. Doe je vrij vaak lichamelijk werk waarbij je handen in contact komen met water, grond of harde objecten, kies dan voor een ring met hardere kwaliteit (bijvoorbeeld titanium).
Kleur en extra’s
Ook wat het uiterlijk van de ring betreft zijn er onnoemelijk veel mogelijkheden. Zo kan je kiezen voor één enkele kleur, maar ook voor verschillende kleuren tegelijk, zoals bijvoorbeeld een witgouden trouwring. Daarnaast kan je de ring origineel maken door extra’s te laten aanbrengen, zoals bijvoorbeeld de initialen van je naam en die van je partner, de datum van jullie huwelijk, een levensspreuk of motto, of zelfs een vingerafdruk.
Soorten trouwringen
Het aanbod aan trouwringen is heel uitgebreid, en bij de keuze van een trouwring zal je in de eerste plaats een beslissing moeten nemen over het materiaal. Goud, zilver, diamant of een ander materiaal: het kan allemaal zijn invloed hebben op de kwaliteit, het draagcomfort en de prijs van de trouwring.
Gouden trouwringen /
Bron: Erik Stein, Pixabay
Gouden trouwring
De keuze die allicht het vaakst wordt gemaakt is een trouwring van goud. Goud is wereldwijd het meest tot de verbeelding sprekende edelmetaal, en staat symbool voor schoonheid, weelde en onvergankelijkheid. Vooral dat laatste kenmerk heeft een grote betekenis: goud als een teken van onvergankelijke, eeuwige liefde. Een gouden trouwring is dan ook de meest vanzelfsprekende keuze voor partners die in het huwelijksbootje willen stappen. Goud is een uiterst zacht edelmetaal en om de duurzaamheid van de trouwring te verzekeren zijn er dan ook tal van andere materialen ter bescherming aan toegevoegd. Bij de keuze van een gouden trouwring is het interessant om weten dat het gehalte aan goud wordt uitgedrukt in
karaat: de meeste ringen zijn bijvoorbeeld 18 karaat goud, en wanneer men spreekt van 24 karaat gaat het om puur goud. De meeste mensen kiezen doorgaans voor een 14 karaat gouden trouwring.
Zilveren trouwring
Zilver is een edelmetaal dat minder prijzig is dan goud en minder tot de verbeelding spreekt. Toch kan ook een zilveren trouwring erg stijlvol zijn en klasse uitstralen. Zilver is niet zo zacht als goud en loopt daardoor minder risico op beschadiging.
Witgoud
Om het goud van een trouwring te beschermen wordt er soms een wit bovenlaagje rodium aan toegevoegd. Door dit 'rodineren' is de ring beter beschermd tegen beschadiging. Men spreekt in dat geval van een witgouden trouwring. Witgoud kan ook verkregen worden door goud te legeren met andere, witkleurige materialen zoals nikkel, palladium of zilver. Witgouden trouwringen zien er op het eerste gezicht bescheiden uit, maar stralen toch een zekere klasse uit, wat maakt dat ze vrij populair zijn bij mensen die gaan trouwen.
Diamanten ring /
Bron: Angela, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Diamanten trouwring
Een andere klassieker onder de trouwringen is een trouwring met diamanten. Diamant staat voor ongekende schoonheid en niet voor niets zijn er tal van spreekwoorden in verband met deze oogverblindende edelsteen, denk aan “Diamonds are forever”, of “Diamonds are a girl’s best friend”. Bij de keuze van een diamanten trouwring moet je steeds rekening houden met de vier kwaliteitscriteria of vier C's:
carat (karaat),
clarity (zuiverheid),
cut (slijpvorm) en
color (kleur). Een solitaire trouwring heeft één enkele diamant, terwijl een eeuwigheidstrouwring meerdere diamanten heeft die helemaal rondom de ring aangebracht zijn. Trouwringen met diamanten zijn verbluffend mooi waardoor ze ook een hoog prijskaartje hebben.
Zirkonia trouwring
Wil je een trouwring die lijkt op een ring met echte diamanten dan kan je kiezen voor een zirkonia. Een zirkonia ring bevat geen echte, maar artificieel gemaakte diamanten. Een zirkonia wordt ook wel
imitatiediamant genoemd. Het verschil tussen een echte diamant en een zirkonia is erg moeilijk te zien. Zirkonia ringen hebben een schitterende uitstraling en bieden tegelijk het voordeel van de lagere prijs.
Trouwringen met andere materialen
Voorts zijn er ook trouwringen te koop met andere materialen, zoals palladium, platinum en titanium. Platinum is een edelmetaal dat minder allergiegevoelig is dan goud en zou een goede keuze kunnen zijn voor mensen die snel last hebben van allergieklachten. Titanium is dan weer een heel erg hard materiaal en zo goed als onverwoestbaar. Kies je voor een titanium ring dan heb je wel het nadeel dat de ring na aankoop moeilijker aan te passen is aan de maat van je ringvinger.