Trouwring kiezen en kopen: tips & soorten trouwringen

Trouwring kiezen en kopen: tips & soorten trouwringen Een trouwring is voor de meeste mensen het ultieme symbool van liefde en romantiek. Wanneer twee partners in het huwelijksbootje stappen is het aanbrengen van de trouwringen rond de ringvingers dan ook hét grote moment. Het kiezen van een geschikte trouwring is erg belangrijk want een trouwring hoort een leven lang mee te gaan. Bij de keuze van een trouwring hou je het best rekening met de stijl, de kwaliteit en het materiaal. Zo kan je onder meer kiezen voor een gouden, zilveren, witgouden of diamanten trouwring. Waarop moet je zoal letten bij het kopen van een trouwring en welke tips komen hierbij van pas?

Trouwring dragen: aan welke hand?

Het is een vraag die al zoveel mensen in verwarring heeft gebracht: “Aan welke hand moet je nu eigenlijk je trouwring dragen?". Dat je je trouwring aan je ringvinger draagt is we duidelijk, maar de ringvinger van welke hand, links of rechts? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de traditie en de gebruiken van een land, maar ook van een religie. Zo dragen katholieken hun trouwring aan de linkerhand, terwijl protestanten hun ring aan de ringvinger van de rechterhand dragen. In het oude Egypte zag men de linkerhand traditioneel als de hand die met het hart verbonden was. Je trouwring aan de linkerhand dragen was dus een teken dat je ring, als symbool van trouw aan je liefdespartner, ook verbonden was met je hart. Deze romantische opvatting van het dragen van de trouwring aan de linkerhand had een grote impact op wereldwijde gebruiken in dat verband. In de eenentwintigste eeuw wordt er wel wat soepeler omgegaan met de vereisten van tradities en gebruiken. Zo komt het bijvoorbeeld vrij vaak voor dat linkshandigen hun trouwring aan de rechterhand dragen en rechtshandigen aan de linkerhand.

Trouwring kopen: waarop letten?

Meer dan wat dan ook is het dragen van een trouwring een uiting van eeuwige liefde en verbondenheid. Het is dan ook belangrijk dat een trouwring er mooi uitziet en goed past, met andere woorden: uitstraling en draagcomfort zijn cruciaal bij de keuze van een trouwring. Daarnaast moet je ook rekening houden met de kwaliteit en de duurzaamheid van de trouwring, want een trouwring hoort voor altijd mee te gaan. Trouwringen kiezen en kopen kan je samen doen, maar je kan je partner ook verrassen en op eigen houtje de ringen kopen.

Trouwring kiezen: tips

Stijl

Wil je voor je geliefde een trouwring met dezelfde stijl als de jouwe? Of ga je helemaal voor een unieke ring met bijkomende versieringen? Het zijn vragen die van belang zijn als het gaat om het kiezen van een trouwring. Ken jezelf en je partner en denk aan wat jullie mooi en stijlvol vinden, en laat dit meespelen in je keuze. Mogelijk hebben jullie eerder een sobere levensstijl, en dan lijkt een zilveren of titanium trouwring geschikt. Wil je het liever wat meer glanzend of extravagant, dan behoren goud, zirkonia of diamant tot de mogelijkheden.

Kwaliteit

Bij trouwringen die relatief goedkoop zijn moet je rekening houden met een mindere kwaliteit. Hierbij kan het nuttig zijn om het gehalte aan bijvoorbeeld goud of zilver van de ring te vergelijken met de prijs van de ring. Een hoge goudprijs op de markt zal bijvoorbeeld invloed hebben op de prijs van de ring. Interessant is ook om naar de benaming van de ring te kijken: zo betekent 'verguld' niet hetzelfde als 'gouden'.

Draagcomfort

Een trouwring hoort handig en gemakkelijk te zijn in je dagelijkse leven en het draagcomfort van de ring is dan ook iets om rekening mee te houden. Een klassieke trouwring is praktischer om te dragen dan een ring met onregelmatigere vorm of een die met edelsteentjes bezet is. Doe je vrij vaak lichamelijk werk waarbij je handen in contact komen met water, grond of harde objecten, kies dan voor een ring met hardere kwaliteit (bijvoorbeeld titanium).

Kleur en extra’s

Ook wat het uiterlijk van de ring betreft zijn er onnoemelijk veel mogelijkheden. Zo kan je kiezen voor één enkele kleur, maar ook voor verschillende kleuren tegelijk, zoals bijvoorbeeld een witgouden trouwring. Daarnaast kan je de ring origineel maken door extra’s te laten aanbrengen, zoals bijvoorbeeld de initialen van je naam en die van je partner, de datum van jullie huwelijk, een levensspreuk of motto, of zelfs een vingerafdruk.

Soorten trouwringen

Het aanbod aan trouwringen is heel uitgebreid, en bij de keuze van een trouwring zal je in de eerste plaats een beslissing moeten nemen over het materiaal. Goud, zilver, diamant of een ander materiaal: het kan allemaal zijn invloed hebben op de kwaliteit, het draagcomfort en de prijs van de trouwring.

Gouden trouwringen / Bron: Erik Stein, PixabayGouden trouwringen / Bron: Erik Stein, Pixabay

Gouden trouwring

De keuze die allicht het vaakst wordt gemaakt is een trouwring van goud. Goud is wereldwijd het meest tot de verbeelding sprekende edelmetaal, en staat symbool voor schoonheid, weelde en onvergankelijkheid. Vooral dat laatste kenmerk heeft een grote betekenis: goud als een teken van onvergankelijke, eeuwige liefde. Een gouden trouwring is dan ook de meest vanzelfsprekende keuze voor partners die in het huwelijksbootje willen stappen. Goud is een uiterst zacht edelmetaal en om de duurzaamheid van de trouwring te verzekeren zijn er dan ook tal van andere materialen ter bescherming aan toegevoegd. Bij de keuze van een gouden trouwring is het interessant om weten dat het gehalte aan goud wordt uitgedrukt in karaat: de meeste ringen zijn bijvoorbeeld 18 karaat goud, en wanneer men spreekt van 24 karaat gaat het om puur goud. De meeste mensen kiezen doorgaans voor een 14 karaat gouden trouwring.

Zilveren trouwring

Zilver is een edelmetaal dat minder prijzig is dan goud en minder tot de verbeelding spreekt. Toch kan ook een zilveren trouwring erg stijlvol zijn en klasse uitstralen. Zilver is niet zo zacht als goud en loopt daardoor minder risico op beschadiging.

Witgouden ring / Bron: Schtone, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Witgouden ring / Bron: Schtone, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Witgoud

Om het goud van een trouwring te beschermen wordt er soms een wit bovenlaagje rodium aan toegevoegd. Door dit 'rodineren' is de ring beter beschermd tegen beschadiging. Men spreekt in dat geval van een witgouden trouwring. Witgoud kan ook verkregen worden door goud te legeren met andere, witkleurige materialen zoals nikkel, palladium of zilver. Witgouden trouwringen zien er op het eerste gezicht bescheiden uit, maar stralen toch een zekere klasse uit, wat maakt dat ze vrij populair zijn bij mensen die gaan trouwen.

Diamanten ring / Bron: Angela, Wikimedia Commons (Publiek domein)Diamanten ring / Bron: Angela, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Diamanten trouwring

Een andere klassieker onder de trouwringen is een trouwring met diamanten. Diamant staat voor ongekende schoonheid en niet voor niets zijn er tal van spreekwoorden in verband met deze oogverblindende edelsteen, denk aan “Diamonds are forever”, of “Diamonds are a girl’s best friend”. Bij de keuze van een diamanten trouwring moet je steeds rekening houden met de vier kwaliteitscriteria of vier C's: carat (karaat), clarity (zuiverheid), cut (slijpvorm) en color (kleur). Een solitaire trouwring heeft één enkele diamant, terwijl een eeuwigheidstrouwring meerdere diamanten heeft die helemaal rondom de ring aangebracht zijn. Trouwringen met diamanten zijn verbluffend mooi waardoor ze ook een hoog prijskaartje hebben.

Zirkonia trouwring

Wil je een trouwring die lijkt op een ring met echte diamanten dan kan je kiezen voor een zirkonia. Een zirkonia ring bevat geen echte, maar artificieel gemaakte diamanten. Een zirkonia wordt ook wel imitatiediamant genoemd. Het verschil tussen een echte diamant en een zirkonia is erg moeilijk te zien. Zirkonia ringen hebben een schitterende uitstraling en bieden tegelijk het voordeel van de lagere prijs.

Trouwringen met andere materialen

Voorts zijn er ook trouwringen te koop met andere materialen, zoals palladium, platinum en titanium. Platinum is een edelmetaal dat minder allergiegevoelig is dan goud en zou een goede keuze kunnen zijn voor mensen die snel last hebben van allergieklachten. Titanium is dan weer een heel erg hard materiaal en zo goed als onverwoestbaar. Kies je voor een titanium ring dan heb je wel het nadeel dat de ring na aankoop moeilijker aan te passen is aan de maat van je ringvinger.
© 2020 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verschil tussen verlovingsringen en trouwringenHet verschil tussen verlovingsringen en trouwringenLeer hier alles over het verschil tussen een trouwring en een verlovingsring. Hier kun je vinden aan welke hand en vinge…
Een trouwring kopenEen trouwring kopenEén van de belangrijkste gebeurtenissen op een bruiloft is het uitwisselen van de trouwringen. De trouwringen blijven vo…
Betaalbare trouwringen onlineBetaalbare trouwringen onlineBetaalbare trouwringen, waar vind je die? Goedkope trouwringen kunnen evengoed waardevolle trouwringen zijn. De meeste t…
Trouwringen, de symbolische betekenisTrouwringen, de symbolische betekenisEen huwelijk zonder trouwring is tegenwoordig vrijwel ondenkbaar. Slechts in weinige gevallen wordt een (kerkelijk) huwe…
Vrouwenemancipatie in NederlandVrouwenemancipatie in NederlandTegenwoordig zijn vrouwen die werken, kinderopvang en stemrecht hele normale onderwerpen waarover gesproken wordt alsof…
Bronnen en referenties
 • https://www.rtlnieuws.nl/nederland/trouwring-kopen-5-tips-om-een-miskoop-te-voorkomen
 • https://allerspanninga.com/blog/10-tips-voor-het-kiezen-van-de-trouwring/4
 • http://weddingfairy.nl/tips-voor-het-kopen-van-de-trouwringen/
 • https://www.elnora.nl/trouwringen/solitaire-trouwringen
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zirkonia
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Witgoud
 • https://www.theperfectwedding.nl/artikelen/227/alles-trouwringen
 • https://trouwbeleving.nl/trouwringen-en-verlovingsringen
 • https://www.rozenhoftrouwringen.nl/Collectie+trouwringen/Favorieten
 • https://www.diamondpoint.net/nl-nl/blog-post/tips-voor-het-kopen-van-trouwringen
 • https://www.toptrouwen.nl/artikelen/2184/waar-moet-je-op-letten-bij-het-kopen-van-de-trouwringen
 • https://www.lucardi.nl/nl-nl/blog/hoe-kom-ik-achter-haar-ringmaat-zonder-dat-ze-het-doorheeft
 • https://www.bol.com/nl/m/sieraden/sieraden-maatgids-maatbepaling/index.html?promo=trouwringen_306_navblok-trouwringen_B2_de-juiste-ringmaat-bepalen_27 (bronnen geraadpleegd op 11/09/2018).
 • https://www.lucardi.nl/nl-nl/blog/aan-welke-hand-draag-je-je-trouwring#:~:text=In%20Nederland%20dragen%20de%20Katholieken,de%20trouwring%20aan%20de%20linkerhand. (bron geraadpleegd op 02/11/2020).
 • Afbeelding bron 1: Erik Stein, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Schtone, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Angela, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Verdanov (329 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.