5 belangrijke kenmerken van een goede relatie

Een ‘goede relatie’ kan voor elk koppel iets anders betekenen. Toch zijn er 5 elementen die in elke relatie terugkomen en als basis dienen om te kunnen spreken van een goede relatie. Ze zorgen voor een goede verbondenheid en geven bovendien een essentieel gevoel van aantrekking. Zo zeggen koppels vaak dat het ‘klikt’ tussen hen. Verliefdheid is iets waar je zelf niets voor hoeft te doen, liefde daarentegen vraagt voortdurend inspanningen. Soms vraag je je wel eens af of jullie nog goed bezig zijn, maar er zijn enkele kenmerken die er alvast op wijzen dat je op het juiste pad zit.

Alles delen met elkaar

Jullie kunnen geen moment zonder elkaar. Zo delen jullie de leuke, maar ook minder leuke dingen met elkaar. Er is geen sprake van gêne. Samen wassen, de deur laten open staan als je op wc zit, windjes laten enzovoorts zijn allemaal dingen die erop wijzen dat jullie niet vies zijn van mekaar. Jullie weten van elkaar dat die dingen nu eenmaal gebeuren. Integendeel, jullie lachen erom en plagen elkaar.

Als jullie zonder er problemen van te maken alles met elkaar delen, en ik spreek nu over het materiële in plaats van de momenten, dan vermijden jullie ook een hoop ruzies die beginnen met 'maar dat was mijn …' of 'ik wou dat eerst'. Als je kan delen denk je eerder aan 'jullie' dan aan 'jezelf'.

Let wel op, maak af en toe tijd voor jezelf en geef vooral ook je partner de ruimte om te doen wat hij/zij graag doet. Af en toe een beetje ‘me-time’ kan zeker geen kwaad.

Elke discussie wordt uitgepraat

Discussies hoeven niet altijd als negatief beschouwd te worden. Zo kan een discussie helpen om duidelijkheid te scheppen in datgene wat duidelijk nog niet verwerkt is. Zorg echter wel dat je een discussie altijd uitpraat. Het helpt mekaar te begrijpen. Ook al begrijp je het niet altijd direct van de eerste keer, resumeren helpt en geeft inzicht. Leer appreciëren dat jullie niet altijd dezelfde mening kunnen delen. Zolang je van elkaar weet dat je er een andere mening over hebt is het goed. Als je door een discussie inzicht krijgt in de gedachtegang van de ander en het begrijpt waarom hij/zij zo denkt, dan staan jullie weer een stap verder in de relatie.

Praat over de toekomst

Hoe willen jullie leven, waar willen jullie wonen, hoeveel kinderen komen daarbij kijken… Durven spreken over de toekomst creëert lange termijn plannen. Het kan zelfs geen kwaad daar snel over te beginnen. Zo kan je snel te weten komen hoe je partner het leven met jou verder ziet en of jij je daarin kunt vinden. Praat erover, zo kunnen jullie hierin een gulde middenweg vinden. Een streefdoel hebben waar jullie samen naartoe kunnen werken zorgt ervoor dat jullie dichter samengebracht worden in de relatie.

Mekaar steunen

Iedereen kent ups & downs, maar je partner verdient het om steun te krijgen van jou in slechte tijden. Omgekeerd kan je ook van hem verwachten dat hij/ zij je steunt. Het gevoel gesteund te worden kan helpen voorkomen dat er ruzies ontstaan. Zo kan de partner begrip opbrengen voor de situatie, slechts als je over praat. Je hart luchten na een zware werkdag kan een zeer rustgevend gevoel creëren. Dit bevestigd nogmaals waarom praten zo belangrijk is. Tevens even belangrijk als je elkaar wil steunen, is luisteren naar wat de ander te vertellen heeft. Je krijgt een gerust gevoel als er naar je geluisterd wordt en een luisterend oor kan al genoeg zijn om te weten dat er iemand voor je is.

Vertrouwen hebben in je partner

Wantrouwen creëert onrechtstreeks valse beschuldigen. Elkaar vertrouwen schenken vormt de belangrijkste basis van je relatie. Vertrouwen brengt rust. Toch, jaloezie kan positief zijn, het geeft nog steeds het gevoel dat je echt veel om hem/ haar geeft, maar het mag niet overheersen. Van het moment dat je voelt dat er wantrouwen opborrelt, spreek het uit. Praten over je angsten kan helpen het vertrouwen in je partner goed te houden, opkroppen heeft geen enkele zin. En zoals iedereen weet, vertrouwen groeit doorheen de tijd.
© 2015 - 2025 Wp151, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een sterke en goede relatieKenmerken van een sterke en goede relatieWat zijn de kenmerken van een goede relatie? Hoe herken je een goede relatie? Wanneer is een relatie sterk en niet kapot…
Kenmerken en verschillen in de liefdeHet gevoel van liefde en verliefdheid heeft iedereen wel eens ervaren. Voor veel mensen is het echter een raadsel waar l…
Emoties en vreemdgaanEmoties en vreemdgaanEen buitenechtelijke affaire binnen het huwelijk roept de nodige emoties op bij de partners. Zowel de ontrouwe partner d…
Een vaste relatie, maar verliefd op een anderEen vaste relatie, maar verliefd op een anderHet kan iedereen overkomen: verliefd worden op een ander terwijl je een vaste relatie hebt. Maar hoe ga je met deze verl…

Als partners wel of niet met ruzie gaan slapenAls partners wel of niet met ruzie gaan slapenHet wordt nog wel eens gezegd dat je als partners niet met ruzie moet gaan slapen. Hoewel het soms niet anders kan, als…
Wie kan het beste multitasken? Man of vrouw?Wie kan het beste multitasken? Man of vrouw?Op het moment dat je dit artikel leest, ben je misschien ook nog iets anders aan het doen. Misschien drink je een kop ko…
Wp151 (10 artikelen)
Gepubliceerd: 19-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.