Als je ex je het leven zuur maakt
Het verbreken van een relatie is voor sommige mensen onoverkomelijk, en dat haalt soms het slechtste in hen naar boven. Het kan zelfs zover gaan dat het leidt tot doorlopend lastigvallen van de ex-partner, dreigementen op verschillende manieren, of gewoonweg de ander dwarszitten.
Aanleiding tot boosheid
Het besluit om de relatie te verbreken, is soms met instemming van beide partners, als ze het erover eens zijn dat dat de beste oplossing is. Er wordt dan op een volwassen manier gepraat, de spullen worden verdeeld, en de partners gaan ieder hun eigen weg. Deze manier van een relatie verbreken leidt vaak tot een situatie waar "ze als vrienden uit elkaar gaan". Een ander geval is het als één van beiden de relatie wil verbreken, terwijl de ander dat helemaal niet wil. Vooral als er een ander in het spel is, kan het verbreken van de relatie tot grote boosheid leiden.
Ongeloof en radeloosheid
Op de mededeling dat de relatie ten einde is, kan de ander reageren met ongeloof. Vooral als diegene de breuk niet heeft zien aankomen, en in de veronderstelling verkeerde dat alles "koek en ei" was. Wellicht zal hij of zij proberen om je op andere gedachten te brengen, of proberen een oplossing te bedenken waarmee een breuk te voorkomen is. Als blijkt dat de relatie echt niet meer te lijmen is, kan dit een gevoel van radeloosheid veroorzaken bij de verliezende partij. Soms zal deze stilzwijgend zijn verlies nemen, en zich neerleggen bij het feit dat het over is. Het kan echter ook gebeuren dat hij of zij weigert zich neer te leggen bij het besluit, en alles in het werk blijft stellen om de relatie terug te krijgen.
Positieve verzoeningspogingen
In eerste instantie zal de ex-partner misschien proberen om op een positieve manier weer "in een goed blaadje" te komen bij je. Het kan zijn dat hij of zij bloemen laat bezorgen, of probeert je over te halen samen uit te gaan. Misschien ontvang je geregeld een mail of sms, waarin staat hoe de ander je mist, of nog steeds van je houdt. Ook hierbij kan er nog sprake zijn van beloftes om te veranderen, of spijt van verkeerde beslissingen die hij of zij genomen heeft. Als je niet reageert op deze boodschappen, is er een kans dat je ex-partner in persoon voor je deur staat, of bij je werk staat te wachten. Als dit allemaal niet blijkt te werken, kan het positieve gedrag omslaan in negatief gedrag.
Negatieve aandacht
Net als bij kinderen, is voor sommige volwassenen, negatieve aandacht óók aandacht. Deze manier van aandacht krijgen kan bestaan uit verschillende boze berichten in je mailbox, tot daadwerkelijke bedreigingen aan jouw adres. Het kan gebeuren dat je ex-partner dreigt om zichzelf iets aan te doen, en dat is dan natuurlijk jouw schuld. Misschien belt je ex-partner je geregeld op om je door huilen en soms smeken, op andere gedachten te brengen. Als dit ook geen resultaat oplevert kan het allemaal nog veel erger worden.
Wanneer je andere maatregelen moet nemen
Op het moment waarop je de indruk krijgt dat het gedrag van je ex-partner nu wel extreme vormen begint aan te nemen, is het tijd om hulp in te schakelen. Als hij of zij je ronduit begint te bedreigen, is het zaak om hiervan aangifte bij de politie te doen. Als je ex-partner om de haverklap opduikt daar waar jij ook bent, is dat "stalking", en ook hiervan kun je aangifte doen. Met een aangifte van bedreiging zal de politie in eerste instantie niet zoveel kunnen, maar er worden aantekeningen van gemaakt. Als de bedreigingen blijven doorgaan, is het in ieder geval bekend bij de politie. In extreme gevallen kun je een straatverbod aanvragen via de rechtbank. Je ex-partner mag dan niet meer in jouw buurt komen, en als hij of zij dat wel doet, moet hij of zij daar een forse boete voor betalen. Wacht in ieder geval niet te lang met hulp inschakelen, hiermee voorkom je dat het echt uit de hand loopt.
© 2014 - 2024 Tonny548, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Signalen van relatieproblemenWelke signalen wijzen op relatieproblemen? Welke relatieproblemen worden veroorzaakt door emotionele factoren? Welke com…
Nog gek zijn op je exBijna iedereen heeft wel een ex-partner en meestal ben je blij dat je van hem of haar af bent. Toch kan het ook gebeuren…