Help, ik ga scheiden, wat moet ik doen en goed regelen
Ieder jaar stranden vele samenlevingsvormen. Alleen al in de gesloten huwelijken is dat ongeveer 1% op jaarbasis. In 2012 kregen ongeveer 33.300 persoenen te maken met een echtscheiding. In deze 33. 300 personen zijn niet de lang of kort samenwonende partners meegenomen. Dus het aantal personen, dat te maken heeft met een scheiding, is nog veel hoger. Volgens het CBS is een stijging van het aantal echtscheidingen waarneembaar. In 1980 waren het aantal echtscheidingen nog 24 % van het aantal geregistreerde huwelijken. In 2012 was het aantal gestrande huwelijken al gestegen naar 37 procent van het aantal geregistreerde huwelijken. Volgens het CBS waren de partners gemiddeld 14,5 jaar bij elkaar. De gemiddelde leeftijd bij een scheiding is van een man 46 jaar en van de vrouw ligt de gemiddelde leeftijd drie jaar lager, dus op 43 jaar.
Reden echtscheiding
Volgens onderzoekers zijn de meest voorkomende reden om in een huwelijk te scheiden:
- Er is een ander in het spel;
- Partners zijn uit elkaar gegroeid;
- Partners zijn op elkaar uitgekeken;
- De karakters van de partners blijken toch nog onoverbrugbaar te botsen.
Maatschappelijke en economische situatie heeft invloed op de reden om te scheiden
Volgens de wetenschappers lijkt de economische recessie invloed te hebben op het aantal echtscheidingen. Zo zou de ongunstige economie tot het jaar 2000 tot een hogere kans op een echtscheiding hebben gehad. Door daling van het vertrouwen in de economie, daalt ook het aantal echtscheidingen. Immers de mogelijkheid, om met bijvoorbeeld de overwaarde van een woning, voor beide partners een nieuw huis te kopen is sinds het jaar 2000 al lang niet meer te realiseren. Volgens de vereniging van mediators en scheidingsbemiddelaars in het notariaat wordt het scheiden steeds lastiger. Denk alleen maar aan het gegeven dat het verkopen van een huis steeds lastiger wordt.
De belangrijkste stap
Volgens de vereniging van mediators en scheidingsbemiddelaars in het notariaat is de belangrijkste stap om aan elkaar te vertellen dat de echtscheiding een feit en het genomen besluit onomkeerbaar is. Door deze duidelijkheid is de spanning eraf en kan er gewerkt worden aan een oplossing. De duidelijkheid is geschapen dat je met elkaar niet meer oud zult worden en als er kinderen zijn, kan het echtpaar toch samen voor de kinderen blijven zorgen.
De woning verlaten en toch voor de kinderen blijven (zorgen)
Als een scheiding toch uitmond in een onhoudbare situatie dan zie je vaak dat één van de beide ouders de woning verlaat. Het is belangrijk, als er kinderen zijn, dat deze zolang mogelijk in het ouderlijk huis kunnen blijven wonen. In Amsterdam IJburg is er daarom door een plaatselijke kerk een parentshouse beschikbaar gesteld aan scheidende paren. In het parentshouse kan één van de ouders een jaarlang logeren (wonen) en een oplossing zoeken voor de ingezette scheiding. Ook in Arnhem bestaat deze mogelijkheid. In Arnhem heeft een woningbouwvereniging voor scheidende echtparen dertig eenpersoonskamers beschikbaar gesteld. Deze mogelijkheden worden ingegeven door de hoog oplopende emoties en het gegeven dat het vaak heel moeilijk is om snel aan woonruimte te komen.
Stappenplan voor een echtscheiding
Stap 1
Zorg zelf voorde duidelijkheid bij de andere partner. Dit kan in een gesprek onder” vier ogen”of per brief.
Stap 2
Regel het zelf of zoek een deskundige (advocaat, notaris of echtscheidinbgsspecialist.
Stap 3
Stel de gespreksonderwerpen samen vast.
Stap 4
Het echtscheidingsconvenant
Stap 5
Afhandeling echtscheiding
De uitwerking van stap 3
De onderwerpen bij een echtscheiding zijn vaak onder te verdelen in:
- Financiën
- Inventarisatie
- Financieel overzicht opstellen
- Belangrijke tijdselementen
- Ouderschapsplan
Financiën
- Inkomen;
- Vermogen;
- Pensioen;
- Lasten.
- Kinderen.
- Woning.
- Toekomst voor de kinderen wordt vastgelegd in een ouderschapsplan
Inventarisatie
Als de onderwerpen zijn vastgesteld, dan worden inventariserende werkzaamheden uitgevoerd om de genoemde ondeerwerpen voor beide partners inzichtelijk te krijgen. Met name de inzichtelijkheid van de (verborgen) vermogensbestandelen, huwelijkse voorwaarden, schenkingen, inboedel, etc zijn daarbij zeer belangrijke onderwerpen.
Financieel overzicht opstellen
Het is erg belangrijk om de financiele geldstromen inzichtelijk te maken en te houden. Wat zijn de inkomsten en wat zijn de uitgaven en welke rekeningen moeten er nog betaald worden. Ook de vraag wie er in de woning mag blijven wonen en deze mag kopen is natuurlijk een onderwerp om het over eens te worden en de gevolgen ervan in het financiele overzicht op te nemen. Als het financiele overzicht compleet is, dan pas kan er een verdeling van het vermogen plaatsvinden. In het finance.iele overzicht zijn natuurlijk ook de pensioenrechten verwerkt. Als er lijfrente verzekeringen zijn, dan wordt ookde waarde van deze verzekeringen opgenomen en de gevolgen van het overlijden is ook niet onbelangrijk om daar afspraken over te maken. Als alle financiele informatie helder is, dan kan er ook een bereking voor de alimentatie worden gemaakt. Niet alleen voor de partnerallimentatie, maar ook de financiele gevolgen voor de kinderen.
Belangrijke tijdselementen
Voor verschillende onderdelen is het belangrijk om de tijdselementen vast te leggen en deze tijdselementen te (laten) bewaken. De hiervoor genoemde deskundigen hebben als belangrijkste taak om de scheiding tot achteer de komma goed teregelen en bewaken dus ook de afspraken met de betroken externe partijen.
Ouderschapsplan
Als er kinderen zijn dan is het gewenst en soms noodzakelijk om een ouderschapsplan op te stelen. Ook voor de kinderen is het belangrijk dat de afspraken die in hun belang gemaakt worden worden vastgelegd en worden nagekomen.
De belangrijkste onderwerpen
- De hoogte van de alimentatie
- De wijze van invulling van het ouderschap
- Hoe wordt er om gegaan met:
- de ziekte van een kind;
- de schoolkeuze voor het kind;
- de verzorging van het kind;
- de communicatie tussen de beide ouders.
Stap 4
Het echtscheidingsconvenant
Het is raadzaam om alle afspraken vast te (laten) leggen in een echtscheidingsconvenant. Het echtscheidingsconvenat is de basis van de afspraken tussen de beide partners en kan ook in de toekomst veel leed voorkomen.
Stap 5
Afhandeling echtscheiding
Een advocaat of notaris dient het verzoek voor de scheiding in bij de rechtbank. Als de rechtbank de scheiding heeft uitgesproken dan dient de uitspraak bij de gemeente te worden geregistreerd en is de echtscheiding
Er is niets financieel te regelen
Als er niets te regelen is, ga dan samen naar de gemeente en laat de echtscheiding door de gemeente registreren.
Lees verder