Hoogte alimenatie (partneralimentatie)

De verplichting om voor elkaar te zorgen loopt door naar de echtscheiding. Dan moet er partneralimentatie worden betaald door de partner met de meeste draagkracht. Wat is de hoogte van de alimentatie? Hoe wordt de hoogte van alimentatie berekend en wat is de duur?

Wat is partneralimentatie?

Alimentatie is een bijdrage in de kosten van het levensonderhoud. Er bestaan twee soorten alimentatie, namelijk partneralimentatie en kinderalimentatie. Na een echtscheiding draagt de partner met de meeste draagkracht bij aan de kosten van levensonderhoud van de partner met de minste draagkracht. Bij de beoordeling van draagkracht wordt er gekeken naar het inkomen.

Partneralimentatie verplicht

Na een echtscheiding vervalt de plicht om op financieel gebied voor elkaar te zorgen niet. De partneralimentatie geldt voor de volgende samenlevingsvormen:
  • Getrouwde partners
  • Geregistreerde partners
  • Ex-partners
  • Ouders en kinderen

Hoogte alimentatie

De hoogte van de partneralimentatie wordt vastgelegd in overleg met een mediator (tenzij de partners er samen uitkomen). De afspraken over veranderingen in de alimentatie moeten op papier worden gezet en worden ondertekend. Dat gaat via een advocaat of notaris.

Berekenen hoogte partneralimentatie

Hoe wordt de hoogte van de partneralimentatie bepaald? De rechter houdt rekening met de behoefte en draagkracht van beide partners en hij maakt een belangenafweging. Hij weegt de behoefte van de ene partij af tegen de draagkracht van de andere partij. Op internet zijn er diverse websites waar je de hoogte van de partneralimentatie kunt berekenen.

Duur partneralimentatie?

Hoe lang duurt de alimentatieplicht? Je kunt samen met je ex-partner afspreken wat de duur van de alimentatieperiode zal zijn. Veel stellen komen er niet uit en komen via bemiddeling tot een overeenkomst.

Als beide partners er desondanks niet in slagen om afspraken te maken over de betaling van partneralimentatie, dan bepaalt de rechter over de hoogte en de duur van de alimentatie. De partneralimentatieplicht eindigt als de ex-partner meer gaat verdienen en in zijn of haar eigen levensonderhoud kan voorzien. Als er geen einddatum is bepaald, hangt de duur van de partneralimentatie af van de datum van ingang.

Betaling alimentatie op of na 1 juli 1994

Vanaf 1 juli 1994 gelden wettelijke termijnen voor de duur van partneralimentatie. Na het verstrijken van de termijn houdt de alimentatiebetaling op. Er zijn twee situaties:
  • Twaalf jaar. Dat geldt voor een huwelijk met kinderen of een huwelijk zonder kinderen dat langer dan vijf jaar heeft geduurd.
  • Vijf jaar. Deze periode geldt voor een huwelijk zonder kinderen dat korter dan vijf jaar heeft geduurd. De duur van de alimentatiebetaling staat gelijk aan de duur van het huwelijk. Als het huwelijk twee jaar stand heeft gehouden,ben je twee jaar alimentatie verschuldigd.

Betaling alimentatie voor 1 juli 1994

Als er geen einddatum is vastgelegd, eindigt de partneralimentatie niet van rechtswege. Je moet daarvoor een verzoek indienen bij de rechter.
De alimentatieplicht komt wel te vervallen als de ex die alimentatie krijgt gaat trouwen, samenwonen of een geregistreerd partnerschap aangaat.

Start betaling partneralimentatie

Je begint met het betalen van partneralimentatie op het moment dat de scheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

Kortere alimentatie

Er gaan stemmen op in de politiek om de maximale duur van partneralimentatie te verlagen van twaalf naar drie jaar. Het doel van deze maatregel is het financieel onafhankelijk maken van vrouwen.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belasting betalen over partneralimentatie in 2020 en 2021Belasting betalen over partneralimentatie in 2020 en 2021Partneralimentatie is voor velen een gruwel, maar voor wie recht heeft op alimentatie is dit vaak ook een belangrijke br…
Alimentatie afkopen: de voordelen en de nadelenAlimentatie afkopen: de voordelen en de nadelenBij een scheiding hoort ook een financiële afwikkeling. Voor veel mensen is dat niet zo heel gemakkelijk, want het vecht…
KinderalimentatieKinderalimentatieHet is wettelijk vastgelegd dat een kind niet slechter af mag zijn door een echtscheiding. Eén van de ouders kan verplic…
Partner gaat vreemd, toch alimentatie betalenPartner gaat vreemd, toch alimentatie betalenNa een echtscheiding moet de meest verdienende partner in veel gevallen alimentatie betalen voor de ex-partner. Dit kan…

Verschil HBO en WOVerschil HBO en WOMet een HBO-propedeuse of HBO bachelor is het mogelijk om naar de universiteit te gaan. Wat is het verschil tussen HBO e…
8 leuke ideeën voor een schoolreis8 leuke ideeën voor een schoolreisDe meeste basisscholen in Nederland gaan ieder jaar op schoolreis. Een geschikte bestemming vinden voor een schoolreis k…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Laatste update: 20-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Onderwijs
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.