Je trouwjurk na de bruiloft
Eindelijk is het dan zo ver, je mag je trouwjurk aan. Met veel energie, tijd en liefde heb je hem uitgekozen. En dan is die ene dag aangebroken dat je hem aan mag. Maar wat doe je eigenlijk met je jurk als die ene dag voorbij is. Het liefst zou je hem elke week een dagje dragen, maar ja daar is zo'n jurk nu eenmaal niet voor bedoeld. Niet getreurd, want er zijn een aantal andere opties. In dit artikel lees je wat je met je jurk kan doen na je trouwdag. Wie weet zit er iets voor je bij.
Trash my dress
Trash my dress is een fenomeen wat over is komen waaien uit Amerika. Op je trouwdag zelf ga je vaak foto's maken op de mooiste plekjes. En ondanks dat je misschien naar een plekje wil wat meer emotionele waarde heeft doe je dat niet. Waarom niet? Omdat je de jurk schoon wil houden. Dus kies je voor mooie maar vooral schone plekjes. Het idee achter trash my dress is dat je na de trouwdag zelf nog een keer foto's gaat maken in de trouwkleding. Alleen nu dus op alle plekjes waar je op de dag zelf niet geweest bent. En nu maakt het niet uit of je jurk vies wordt of stuk gaat. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt want niets is te gek tijdens een trash my dress fotoshoot.
Je trouwjurk bewaren
Als je jouw trouwjurk wil bewaren is het belangrijk dat deze goed behandeld wordt. Om te beginnen kies je een goede stomerij. Zorg er voor dat je de jurk na de trouwdag zo snel mogelijk naar de stomerij brengt. Je kan de stomerij dan nog op lastige vlekken wijzen. Als je de jurk weer ophaalt vraag je om een speciale bewaardoos of hoes. Bewaar de jurk altijd in een droge, donkere ruimte. Om je jurk mooi te houden is verstandig om je jurk één keer per jaar te voor schijn te halen. De jurk moet namelijk af en toe 'ademen'. Maar daarnaast kan je hem dan controleren op vlekken en op geelheid.
Een andere manier om je trouwjurk te bewaren is om je trouwjurk op te zetten. Neem een buste of een mannequin en etaleer je trouwjurk. Leuk om bijvoorbeeld in de slaapkamer te zetten of op de overloop. Waar je wel op moet letten is dat je de jurk regelmatig afstoft. Let ook goed op eventuele verkleuring van de stof. Omdat er nu geen beschermhoes omheen zit heb je kans dat verkleuring sneller voorkomt. Om te zorgen dat je jurk mooi blijft kan je bij de stomerij vragen naar speciale behandelmethodes.
Je trouwjurk niet bewaren
Een andere optie is om je trouwjurk niet te bewaren. In dit geval heb je keus. Je kan je trouwjurk bijvoorbeeld doneren. Er zijn verschillende goede doelen die trouwjurken inzamelen. Zij verkopen je jurk dan en de opbrengst gaat naar het goede doel. Er zijn ook goede doelen die jurken inzamelen en dan weggeven. Hoe dan ook doe je nog iets goed met je trouwjurk.
Een andere keus is om je trouwjurk te verkopen. Dit kan je via internet doen. Waar je dan wel rekening mee moet houden is dat vrouwen bij jouw thuis komen om de jurk te bekijken en te passen. Wel leuk is dat je jouw persoonlijke verhaal achter de jurk kan vertellen. Wil je jouw jurk niet zelf via internet verkopen zijn er ook winkels die dat voor je doen. Je hebt dan geen vreemde mensen over huis. Een tweede optie is om je jurk terug te verkopen aan de bruidswinkel waar hij vandaan komt. Een nadeel is dat je dan op de dag zelf wel heel goed uit moet kijken voor vlekken. Tenslotte kan je er nog voor kiezen om je jurk naar een tweedehandswinkel te brengen. Zij verkopen dan je jurk. Als je dit doet moet je er wel rekening mee houden dat je pas geld krijgt als de jurk ook daadwerkelijk verkocht is. Dat kan dus een tijdje duren.
Je trouwjurk vermaken
Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je trouwjurk wel te bewaren maar dan niet in zijn originele vorm. Je kan je trouwjurk laten vermaken. Je kan je jurk bijvoorbeeld laten vermaken als cocktailjurk. Je hebt dan zeker weten een uniek stuk in je kast hangen. Er zijn zelfs mogelijkheden om je nieuwe cocktailjurk te laten verven zodat het nog minder op een trouwjurk lijkt. Van de overgebleven stof kan je dan bijvoorbeeld een sjaal maken.
Je kan je trouwjurk ook laten vermaken tot doopjurk. Sommige mensen willen hun kind laten dopen en hoe speciaal is het dan dat dit gebeurt in jouw vermaakte trouwjurk. Absoluut een unieke doopjurk waar er geen tweede van bestaat. Tenslotte kan je van je trouwjurk ook een wiegje laten bekleden. Van de stof van de trouwjurk wordt dan het wiegje bekleedt en er wordt een hemeltje van gemaakt. Van de stof die over is kan je dan kussentjes laten bekleden voor in de wieg. Een mooi idee dat jouw kindje dan straks in jouw trouwjurk slaapt.
Van jurk tot kunst
Wil je de mogelijkheid om jouw jurk ten alle tijden te kunnen bekijken, dan is inlijsten een optie. Tegenwoordig kan je een lijst laten maken voor jouw jurk. Het gaat hier dan om een verdiepte lijst waarin de helft van je jurk of je hele jurk wordt ingelijst. Deze kan je dan een mooi plekje geven in je huis. Je moet er wel rekening mee houden dat het hier niet om een klein schilderijtje gaat dus dat je wel ruimte hebt in je huis. Daarnaast zijn er nog niet zoveel bedrijven die deze service leveren. En als ze het wel doen moet je er van uit gaan dat het inlijsten van een halve jurk ongeveer vanaf vijfhonderd euro gaat. Wil je jouw hele jurk laten inlijsten gaat het inlijsten vanaf ongeveer duizend euro.
© 2013 - 2024 Annemieke83, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trouwen: De bruidsjurkHet vinden van de perfecte bruidsjurk is voor veel aanstaande bruiden een leuke klus waar ze met plezier naar uitkijken…
Bronnen en referenties
- www.bruiloftinspiratie.nl