Scheiden, waar moet je beginnen?
Een echtscheiding is een lastig en langlopend traject. Scheiden gebeurt niet in een impuls maar behoeft de nodige voorbereidingen. Waar moet u beginnen en waar moet u om denken?
Een huwelijk is eenvoudig te sluiten, maar een scheiding is lastiger te realiseren. Alleen al doordat door een huwelijk twee financiële huishoudens samen gaan smelten, is het lastig om de financiële huishoudens weer uit elkaar te krijgen. Niet voor niets wordt een echtscheiding ook pas in een uiterst geval ingezet. In eerste instantie worden nog pogingen ondernomen om het huwelijk te redden. Hierin spelen de kinderen ook nog een grote rol in het geheel. Mocht een lijmpoging niet lukken, dan is een echtscheiding onvermijdelijk.
Maak het onderwerp bespreekbaar
Stap één is uiteraard om er samen een gesprek over te voeren. Waar loopt het mis en wat kan er veranderd worden? Indien de conclusie is om een punt te zetten achter het huwelijk, bespreek dan hoe jullie het samen gaan aanpakken. Indien er kinderen in het gezin aanwezig zijn, moet de focus komen te liggen op het belang van de kinderen. Bespreek ook alvast de financiële gevolgen en maak inzichtelijk hoe hoog de bezittingen en de schulden zijn.
Advocaat inschakelen of juist een echtscheidingsbemiddelaar of een mediator?
Indien jullie hulp nodig hebben bij het echtscheidingsproces, hoeven jullie niet gelijk een advocaat in te schakelen. Jullie kunnen besparen op het uurtarief door een echtscheidingsbemiddelaar of een mediator in te schakelen. Zij weten ook alle ins en outs en jullie hoeven slechts één onafhankelijke derde in te schakelen.
Breng alle inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden inzichtelijk
Indien jullie voor het sluiten van het huwelijk niet naar de notaris zijn geweest om huwelijkse voorwaarden op te stellen, zijn jullie gehuwd in gemeenschap van goederen. Dat houdt in dat jullie bezittingen gemeenschappelijke bezittingen zijn. De waarde van deze bezittingen moet worden geschat want ieder heeft recht op de helft van deze bezittingen. Hetzelfde geldt voor de schulden. De inkomsten en uitgaven moeten inzichtelijk worden gemaakt om na de scheiding een eventueel recht op alimentatie vast te kunnen stellen. Daarnaast zal de hoogte van het inkomen ook van belang zijn om te bepalen of één van beide partners in de echtelijke woning kan blijven wonen.
Leg zaken goed vast in het echtscheidingsconvenant
Onterecht wordt vaak gedacht dat de rechter onderlinge afspraken tussen de voormalige partners op gaat leggen. In eerste instantie moeten de ex-partners zelf de afspraken maken en vastleggen in een echtscheidingsconvenant. Ook de hoogte van de alimentatie moeten de partijen zelf afspraken over maken. Indien jullie er onderling niet uitkomen, doet de rechter hier eventueel een uitspraak over.
De verdeling van het geld zal het probleem niet vormen
De eigen woning vormt vaak het probleem bij een echtscheiding. In het geval het huis gekocht is op basis van twee inkomens, moet het huis over het algemeen verkocht worden. De bank wil na de echtscheiding namelijk ook voldoende financiële zekerheden hebben dat de nieuwe eigenaar de maandlasten kan dragen. Er valt in de praktijk niet alleen een inkomen weg, er zal vaak een alimentatieverplichting ontstaan voor de ex-partner met het hoogste inkomen. Het huis vormt een nog groter probleem als de schuld op het huis hoger is dan de waarde van het huis. In dat geval is het huis onverkoopbaar geworden. Samen moeten jullie de eventuele rechtschulden dragen.