Veranderingen: angst of uitdaging?

Veel mensen lijken veel moeite te hebben met veranderingen die zich voordoen in hun leven. De een raakt in paniek, de ander wordt onrustig en weer iemand anders is helemaal uit zijn doen. Waarom is dat eigenlijk zo? Waar komt dit vandaan? Waarom zijn we bang voor veranderingen? Het is allemaal te verklaren. Neem de regie over je eigen leven! Een bed and breakfast in Frankrijk. Een resort in Zuid-Afrika tussen de olifanten, leeuwen en giraffes. Een loungebar tussen de palmbomen op het strand van Hawaï. Of toch een knus hotel met rasechte stuga’s in Zweden?

Droom of werkelijkheid?

Hoeveel mensen lopen er wel niet rond met dit soort dromen? Er zullen mensen zijn die deze dromen delen met hun omgeving. Anderen houden deze dromen voor zich, misschien wel in de hoop dat het ooit werkelijkheid wordt. Wat dacht je van de één op de andere dag je biezen pakken, alles achter je laten en beginnen aan een nieuwe baan aan de andere kant van het land. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die hier over dromen. Misschien omdat ze hun huidige baan zat zijn. Of omdat ze toe zijn aan een nieuwe uitdaging of verandering. Of omdat ze zich vrij willen maken van het keurslijf waarin we ongeveer allemaal worden gedwongen door de samenleving. In de regel zal dit vaak bij dromen blijven. Maar waarom?

Verandering

Nou zijn bovengenoemde voorbeelden wel redelijk extreem te noemen. Uiteraard is het niet zo gemakkelijk in het leven om maar te gaan en te staan waar je wilt. Iedereen heeft te maken met verplichtingen, afspraken, het willen houden van zekerheid bijvoorbeeld omdat je een vrouw, kinderen en/of een huis hebt, enzovoorts. Maar dat is niet alles. Het heeft ook te maken met een bepaald woord dat veel mensen al zenuwachtig maakt. Verandering.

Wij mensen houden namelijk in de regel niet zo van verandering. Wij willen ritme, regelmaat, vastigheid. Verandering zet de boel op z’n kop en maakt ons onzeker. Het brengt ons vaak uit balans. Dat is ook de reden waarom wij mensen bepaalde dingen soms maar voor lief nemen en maar gewoon slikken, puur om verandering te vermijden.

De angst voor verandering speelt niet alleen een rol wat betreft emigratie of een nieuwe baan. Ook op het gebied van de liefde speelt dit een cruciale rol. Hoe vaak hoor je wel niet dat iemand in een relatie de ander – die naast de pot gepiest heeft – vergeeft? Praktisch iedereen zou zich afvragen of je wel goed bij je hoofd bent om ermee door te gaan. Waarschijnlijk totdat je zelf eventueel ooit in deze positie terechtkomt. Deze situatie moet overigens niet gereduceerd worden tot een basale conclusie dat dit puur te maken heeft met vermijding van verandering. Echter speelt het wel een rol. Wat gebeurt er als je anders beslist? Dan kom je waarschijnlijk terecht in het Onbekende. Een zwart gebied, een terrein dat je angstig maakt. Je valt in een gat. Wij kiezen er dan vaak voor om door te gaan. Alles te houden zoals het was. Het oude vertrouwde. Oogkleppen op en vooruit kijken.

Iedereen kent momenten waarop verandering plaatsvond. Kijk eens naar de momenten van verandering waar je zelf een aandeel in gehad hebt. Veranderingen die je zelf hebt aangebracht in je leven. Naar keuzes die je gemaakt hebt in je leven. Wat hebben die veranderingen jou gebracht aan goede en minder goede dingen? Wat overheerst er; de voordelen of de nadelen?
Verandering kan voelen als een bevrijding. Soms op het moment dat je het doet, kan het al zo voelen. Echter denk ik dat je dit gevoel veel vaker pas na enige tijd hebt wanneer je terugkijkt, reflecteert op situaties uit het heden en het verleden.

Neem de regie

Durf soms voor jezelf te kiezen in het leven. Durf datgene te doen wat goed voor je is, ook al betekent dat verandering. Durf je dromen na te jagen en doe je best om je doelen te behalen. Alles is mogelijk, zolang je het zelf wilt. Verandering is geen scheldwoord. Zet die oogkleppen af!
© 2012 - 2020 Kim-89, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Omgaan met grote en belangrijke veranderingen in je levenOmgaan met grote en belangrijke veranderingen in je levenMoe van alle illusies? Ben je toe aan een grote beslissing in je leven? Weet je dat je toe bent aan verandering? Aan een…
Wat dromen je kunnen vertellenTijdens het dromen komt informatie naar boven uit het onderbewustzijn. Dromen kunnen je op deze manier helpen bij het ve…
Bang voor veranderingenBang voor veranderingenDoor dingen te veranderen in je leven, geef je jezelf de gelegenheid om je te ontwikkelen en te ontplooien. Nieuwe ervar…
Theorieën over dromen door de jaren heen25 jaar van ons leven slapen we waarvan we 5 tot 7 jaar dromen. Onze droomwereld verschilt nogal van elkaar. Het is verb…

De zin van het levenDe zin van het levenWanneer het gaat over 'de zin van het leven' vragen velen zich waarschijnlijk af wat dat inhoudt. De zin van het leven,…
Praktisch leren volgens Joodse wijshedenPraktisch leren volgens Joodse wijshedenHet draait bij wijsheid om het leven beter te maken. Je kan filosofisch geweldige ideeën hebben maar als je ze niet in d…

Reageer op het artikel "Veranderingen: angst of uitdaging?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kim-89
Gepubliceerd: 23-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Schrijf mee!