Van rode paperclip tot huis

Van rode paperclip tot huis Je bent platzak, je hebt geen job en toch wil je vooruit in het leven. Dat kan, met één enkele rode paperclip! Het ongelooflijke verhaal van Kyle MacDonald startte in 2005. Hij verwierf door ruilen van een rode paperclip via internet een huis en hield er bovendien ook een vrouw en een paar leuke contracten aan over.

Hoe het begon

De zesentwintigjarige Canadees Kyle MacDonald had geen job en was platzak. Op een dag zat hij aan zijn computer en viel zijn blik op een rode paperclip die daar lag. Niets bijzonders zult u zeggen. Inderdaad, was het niet dat Kyle een briljant idee kreeg bij het zien van die paperclip. Op zijn blog lanceerde hij een uitdaging: hij zou de rode paperclip binnen het jaar omruilen voor een huis.

Hoe werd de rode paperclip een huis?

Het avontuur begon op 12 juli 2005. Kyle besloot de rode paperclip aan te bieden via internet in ruil voor iets groter en beloofde bij iedere ruil persoonlijk aanwezig te zijn. Bovendien maakte hij van iedere ruil een verslagje op zijn blog. De rode paperclip werd eerst omgeruild voor een stylo in de vorm van een vis. Deze veranderde van eigenaar en werd een deurknop met een gezichtje op, gemaakt door een kind. De deurknop werd omgeruild voor een Coleman campingkachel, die op zijn beurt een generator werd. De generator werd omgeruild tegen een biervatje. In ruil hiervoor kreeg Kyle een neon reclame van Budweiser. Over naar het grotere werk dan. Het reclamebord werd een sneeuwscooter. Deze werd omgeruild voor een reis naar Yahk. De reis werd nooit gemaakt door Kyle, want hij had de reis alweer omgeruild voor een oude vrachtwagen. De vrachtwagen werd een platencontract. Dat schonk Kyle dan weer weg in ruil voor een jaar huur van een bungalow in Phoenix. Ook daar maakte Kyle geen gebruik van, want het werd geruild tegen een middagje met Alice Cooper. De meet en greet werd omgeruild voor een afschuwelijke sneeuwbol met KISS in. Niets waard zal u zeggen. 't Is maar wat de zot er voor geeft. Laat de Amerikaanse actuer Corbin Bernsen nu net een fanatiek verzamelaar zijn van sneeuwbollen! Hij bood Kyle in ruil voor de sneeuwbol die eigenlijk nog geen 50 dollar waard is, een rol in de film "Donna on Demand" aan. In ruil voor de filmrol bood de stad Kipling in Saskatchewan Kyle net binnen het jaar een huis aan met twee verdiepingen. En zo werd de weddenschap gewonnen en veranderde de rode paperclip in 14 stappen in een huis.

Wat gebeurde er daarna?

 • Kyle had door het vele ruilen heel wat vrienden gemaakt. Een van de eerste mensen waar hij mee in contact kwam, was Dominique Dupuis. De twee vormden een paar. Op de officiële inhuldiging van het huis in Kipling vroeg Kyle Dominique ten huwelijk en ondertussen zijn ze getrouwd.
 • De filmrol in "Donna on Demand" werd in de stad Kipling aan iemand anders toegekend na audities.
 • De stad Kipling maakte van Kyle een ereburger.
 • Voor het huis in Kipling werd een grote rode paperclip geplaatst, die door het Guiness Book of World Records als grootste ter wereld werd uitgeroepen. Daarmee snoepten ze de eerste plaats van Dubai af.
 • Ander rekord in datzelfde boek in 2008 voor beste internettransactie.
 • In 2007 verkocht Kyle zijn verhaal als boek aan Random House, onder de tital "Le trombone rouge". Ondertussen is het boek in meerdere talen vertaald.
 • Er was ook sprake van een verfilming van zijn verhaal door Dreamworks die de rechten had gekocht, maar tot nu toe nog nergens gezien.
 • Kyle en Dominique gingen terug in Quebec wonen, omdat Dominique in Montreal een kokschool heeft geopend "L'armoire du haut". Aanvankelijk behielden ze het huis in Kipling als vakantiehuis.
 • In 2008 besloten Kyle en Dominique dan toch om hun huis in Kipling te ruilen voor iets anders. Ze kregen een hoop aanbiedingen, maar niets dat hen echt kon bekoren. Dus besloten ze het huis terug te geven aan de stad Kipling. Daar is het nu, samen met de reuze paperclip, een toeristische attractie geworden.
 • De blog van Kyle had begin 2010 al meer dan 8.600.000 bezoekers ontvangen.
 • Kyle houdt zich nu bezig met het maken van schilderijen en foto's.
 • Zijn nieuwste uitdaging heet 'who are these guys". Op een foto die hij van zijn broer kreeg, staan vijf mannen en de nieuwe uitdaging is om deze mannen terug te vinden.

Wat kunnen we uit het verhaal van Kyle leren?

 • Dat wanneer je een droom hebt, je er ook echt voor moet gaan en niet mag opgeven, zelfs al lijkt de opdracht onmogelijk.
 • Dat ook een waardeloos ding zoals de sneeuwbol, toch waarde kan hebben voor iemand. Dit noemt men de psychologische waarde, in tegenstelling tot de boekhoudkundige waarde. Dit is de waarde dat iets heeft op basis van grondstoffen en uren nodig om het te maken.
 • Dat waanzinnige ideeën je soms rijk en gelukkig kunnen maken
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paperclip (stukje ijzer)Paperclip (stukje ijzer)Een paperclip is een stukje ijzer dat in een zodanige manier is gebogen dat het papier bij elkaar kan houden. Jaarlijks…
Ruil je rijk: Evenaar het succesRuil je rijk: Evenaar het succesMisschien heb je dit verhaal wel ooit op het nieuws voorbij horen komen. Een man begon met een paperclip en slaagde erin…
Paperclip: geschiedenis, modellen en wat doen we ermeePaperclip: geschiedenis, modellen en wat doen we ermeeUitvinders bedenken soms dingen waarvan je je afvraagt: “Hoe komen ze er op?” Zo zal dat ook ooit het geval geweest zijn…
Kinderfeestje – vogelhuisje makenKinderfeestje – vogelhuisje makenEcht een feestje voor stoere jongens en meiden. Vooral als je zoon / dochter ergens in de herfst of aan het einde van he…

Uitleg over het BoeddhismeIedereen heeft wel eens gehoord van het Boeddhisme, maar niemand kan echt vertellen wat het precies inhoud en wat de bel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nemo, Pixabay
 • Reader's Digest: Le trombone rouge
 • www.agoravox.fr
 • Oneredpaperclip.blogspot.com
 • Wikipedia
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 02-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.