Het boeddhisme in een notendop

Het boeddhisme in een notendop Boeddhisme, een levenswijze uit het oosten. Velen kennen het, maar alleen oppervlakkig: mannen in een gewaad en ze zijn vredelievend. Maar dieper dan dat kennen mensen het niet. Tijd om eens dieper te gaan in de wereld van het boeddhisme.

De geschiedenis van Boeddha

Siddhartha Gautama werd geboren in Lumbini eind zestiende eeuw voor Christus, dat nu Nepal genoemd wordt. Zijn vader was Koning Shuddhodana. Wijze mannen voorspelden bij de geboorte van Siddhartha dat hij een groot leider zou woorden. Daarbij zei één wijze dat hij het lijden van de mensen zou leren kennen en geen leider van het land zou worden maar leider van een godsdienst. Zijn vader wou dat hij koning werd en hield hem binnen in het paleis en gaf het bevel dat elke oude of zieke man niet in de buurt van het paleis mocht komen.

Siddhartha groeide op in het paleis en kende geen honger en geen leed. Hij trouwde met prinses Yashodara en kreeg een zoon, Rahula. op zijn zesentwintigste verliet hij het paleis omdat hij nieuwsgierig was naar het leven buiten de paleismuren. Buiten de muren zag hij de vier tekenen die hem bewust maakte van de realiteit. Hij zag een oude man, een zieke man, een dode man en een asceet. (Een asceet is een man die uit overtuiging sober en streng leeft.) Toen hij zag dat de asceet, ondanks zijn beperken, een gelukkig leven leidde, zwoer hij het zelfde te doen. Zijn vader dreigde hem te onterven maar Siddhatha geneerde dit en verliet het paleis om zijn nieuw leven te leiden.

Hij leidde zijn leven sober, weinig eten en drinken. Nadat hij bijna stierf was hij ervan overtuigd dat dit toch niet de weg om leed tegen te gaan. Hij ging op zoek naar een andere weg: hij ging onder een boom zitten en mediteerde 49 dagen en nachten. opeens kreeg hij inzicht, ofwel de verlichting genoemd. Zo werd Siddhartha Boeddha, de verlichte.

Boeddha ontdekte dat er in elk leven je leed, pijn, ziekte en teleurstelling meemaakt. Iedereen gaat dood, maar voordat je dood gaat kun je gelukkig zijn door de verlangens naar macht en geld te laten varen. Deze leer om jezelf van het lijden te verlossen heet de leer van Boeddha.

De leer van Boeddha

De leer van Boeddha is opgedeeld in twee delen:
 • de drie Tekenen van het Zijn
 • de Vier Edele Waarheden

De drie Tekenen van het Zijn

Het eerste Teken van het Zijn heet dukkha, 'het leven is perfect'. Dukkha houdt in dat er lichamelijk lijden is, de menselijke ervaring leidt tot onbevredigdheid. Het tweede Teken van het Zijn heet annica, 'alles in het leven verandert'. Het derde Teken van het Zijn heet anatta, 'er is geen zelf'. Er is geen ziel of ego binnen in de mens.

De Vier Edele Waarheden

 • er is leed. (pijn, verdriet, armoede moeten worden aanvaard en moet inzien dat ze er zijn)
 • er is een oorzaak voor het lijden (zintuiglijk, prestatiegedrag, vernietigingsdrang)
 • de waarheid van beëindiging van het leed (men moet openstaan tot de realiteit en illusie van de wereld weghalen)
 • er is een pad dat leidt naar de verlossing (het Achtvoudige Pad)

Het achtvoudige Pad
 • 2 stappen voor wijsheid
  • Met inzicht vind je een weg naar harmonie
 • 3 stappen voor gedrag
  • Spraak kan je afbuigen door niet te liegen
  • Behoed je voor niet harmonieus handelen
  • Oefen een beroep uit dat niemand kwetst
 • 3 stappen voor innerlijke rust
  • Je moet je inzetten om slechte daden te bestraffen door ze niet meer uit te oefenen en je moet opmerkzaam zijn op hoe je in een situatie gedraagt en concentratie behoedt je voor een slechte geest

Belangrijkste groepen in het boeddhisme

 • Theravada-boeddhisme
 • Mahayana-boeddhisme
 • Zen-boeddhisme

De Nirvana

De Nirvana is de hoogste stand die een mens kan krijgen waardoor hij heilig wordt genoemd. De basis hiervan is het Achtvoudige Pad. Er zijn ook enkele voorwaarden die in drie principes worden uitgedrukt. Verkeerd gedrag moet vermeden worden, je moet een gedisciplineerde geest hebben en je moet inzicht hebben over jezelf en je omgeving. Deze principes houden de wet van karma in. Wanneer je gul bent voor minderbedeelden zul je welvarender zijn bij je wedergeboorte. Ben je grof en egoïstisch, dan word je gestraft in je wedergeboorte. Goed trekt goed aan, slecht trekt slecht aan.
© 2013 - 2024 Sakurai, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stromingen binnen het boeddhismeOnder de noemer boeddhisme vallen verschillende stromingen. Na het overlijden van de historische Boeddha is zijn leer ve…
Boeddhisme (religie)Boeddhisme (religie)Het boeddhisme is een religie. Het doel van boeddhisten is om te ontsnappen uit de cirkel van wedergeboorten, oftewel de…
Uitleg over het BoeddhismeIedereen heeft wel eens gehoord van het Boeddhisme, maar niemand kan echt vertellen wat het precies inhoud en wat de bel…
Boeddhisme in historisch perspectiefBoeddhisme in historisch perspectiefAls we het over Boeddha hebben, hebben we het over Siddartha Gautama. Hij werd rond 563 v.Chr. in Kapilavastu geboren. H…

Inzichten van de Raad van Negen via channeling'De Uitverkoren Planeet' is de titel van een wonderlijk boek. Het gaat over een groep mensen die via het medium Phyllis…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
Sakurai (2 artikelen)
Gepubliceerd: 28-03-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.