Eco-lodges in Sri Lanka

Vakantie vieren en dan toch zo weinig mogelijk het milieu belasten. Wie dat wil moet logeren in eco-lodges die het milieu zo weinig mogelijk belasten. De eco-lodges in Sri Lanka zijn niet alleen zelf eco, maar ook erom heen worden allerlei milieubesparende maatregelen genomen. Wie in de Eco-Lodge in Sri Lanka verblijft kan bijvoorbeeld ook bomen aanplanten om de vliegreis te compenseren.

Eco-vakantie in Sri Lanka

Eco-vakantie vieren in Sri Lanka. Dat lijkt een contradictie. De vliegreis alleen al vergt immers veel van de natuur. Door gebruik te maken van de bijzondere eco lodges in het bossengebied rond Kandy en door bijvoorbeeld bomen te planten kan een vakantie toch zo weinig mogelijk milieubelastend zijn.

Inzicht in het dagelijkse leven van de Sri Lankaan

De eco lodges die zijn gebouwd door een echtpaar waarvan de vrouw Nederlandse is en de man Sri Lankaans biedt daarnaast inzicht in het dagelijks leven van de Sri Lankaan waarbij tradities nog hoog in het vaandel staan. De persoonlijke aandacht staat centraal en wie echt kennis wil maken met de oorspronkelijke bevolking krijgt daartoe zeker de kans door te verblijven in de Polwaththa Eco-Lodges.

Vakantievieren in Sri Lanka, maar dan wel energieneutraal

Polwaththa Eco-Lodges probeert op alle manieren op zo energieneutraal mogelijk te werken. Zonne energie vervangt de normale elektriciteit, regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor velerlei doelen en vermindering, recycling en hergebruik zijn leidend binnen de lodges. Op het land rondom de lodges wordt heel veel verbouwd. Dit gebeurt volledig organisch en dat wordt gecontroleerd door Skal-holland. Dit is het orgaan in Nederland dat toezicht houdt op organische producten in Nederland.

Natuur beschermen via eco-lodges

Voor mensen die in de lodges verblijven is er bovendien keuze uit een groot aantal activiteiten. Wie alleen van de natuur wil genieten en ook tours wil ondernemen op dat gebied is er op zijn plaats. Maar ook avontuurlijke activiteiten, culturele zaken en stilte en rust kunnen worden gevonden in de bijzondere lodges. Bovendien is het project opgezet om de lokale mensen werk te verschaffen, scholen en ziekenhuizen te ondersteunen en om lokale kunst en handwerk te promoten. Verder is Polwaththa Eco-Lodges bedoeld om de natuur te beschermen en om de lokale mensen te activeren beter met diezelfde natuur om te gaan.

De initiatiefnemers van de eco-lodges

Achter dit bijzondere initiatief staan Nihal uit Sri Lanka en de Nederlandse Nel. Nihal is al meer dan 9 jaar reisleider in Sri Lanka en heeft duizenden mensen informatie gegeven over het bijzondere land dat vroeger Ceylon heette. Met persoonlijke aandacht en veel informatie over het land, haar gebruiken en de mensen probeert hij niet alleen een lans te breken voor toerisme dat minder bezwarend is voor de omgeving, maar ook de verbinding de leggen tussen mensen uit verschillende werelddelen. Nel is heel erg sportief en kent als geen ander de beste routes naar de hoogtepunten van de plaatselijke omgeving. Wandeltochten van elk denkbaar niveau en voor iedere wandelaar zijn vooral haar expertise.

De bouw van de eco lodges

Het materiaal dat is gebruikt om de 5 eco-cabanas te bouwen komt allemaal van het land waarop de huizen staan. Drie van deze vakantiewoningen zijn gemaakt van klei, eentje van hout en eentje van steen dat is gemaakt van de plaatselijke klei. De stenen zijn vanzelfsprekend gebakken door de lokale mensen. Alle daken zijn gemaakt van kokosnootbladeren (veel gebruikt in Sri Lanka als dakbedekking) maar dan wel met de nodige bescherming.

Open douche en prachtig uitzicht over de natuur

In de vakantiehuizen kunnen de gasten zelf thee en koffie zetten. Het water dat wordt geleverd wordt verhit doordat er afgevallen takken worden gesprokkeld en zo worden hergebruikt. Verder is er een open douche. Omdat de temperatuur in dit deel van Sri Lanka niet extreem hoog is, wordt er geen gebruik gemaakt van ventilatoren of airconditioning. Bij elke cabana is een groot balkon. Vanaf daar is een majestueus uitzicht over de weidse natuur die wordt gevormd door bergen, bomen en andere begroeiing. Het eten kan geserveerd worden door een butler in de privacy van de eigen vakantie cabana of in een gezamenlijke dinerruimte. Van de gasten die in de eco lodges verblijven wordt verwacht dat zij de eco gedachte onderschrijven. Dus geen water verspillen en lampen niet laten branden als dit niet nodig is.

Waar ligt Polwaththa

De locatie van het Polwaththa eco-toerisme is project omdat het klimaat zich uitermate goed leent voor een klimaatneutrale vakantiebenadering. Daar komt nog bij dat de omgeving werkelijk schitterend is en dat er veel mogelijkheden zijn om toeristische trekpleisters te bekijken. Daar komt nog bij dat het midden in de jungle ligt en dat geeft vakantiegangers het idee dat ze toch gedeeltelijk in de wildernis verblijven. De eco-lodges liggen 18 kilometer van het historische Kandy en 125 km van het vliegveld. De nationale parken met olifanten, krokodillen, luipaarden en heel veel andere dieren en 60 verschillende vogelsoorten liggen binnen een straal van 100 kilometer. In de directe omgeving zijn apen, vliegende honden, adelaars, uilen en vleermuizen te vinden. De beste stranden liggen zo’n 180 kilometer verderop.

Kennismaken met de lokale bevolking

Het project van de eco lodges wordt gedragen door het verlangen om de lokale bevolking te helpen. In Sri Lanka leven mensen nog altijd op een absoluut bestaansminimum en met dit project willen Nihal en Nel de mensen om hen heen graag helpen. Daarom is nauw samengewerkt met de bevolking. Acht inwoners van de streek zijn volledig in dienst van de eco lodges. Hun kennis en vaardigheden worden ingezet om de natuur te beschermen, om mensen een prachtig verblijf te bieden in een mooi land en om de werkgelegenheid nog meer te vergroten. Bovendien gaat 10 procent van de opbrengst van het project naar de ontwikkeling van de twee scholen, het ziekenhuis of andere algemene sociale voorzieningen. Zo heeft een school al een watertank gekregen. Het volgende doel is om stoelen te schenken aan de productiehal in het dorp. Ook willen Nel en Nihal Engelse les en computerles aanbieden aan de inwoners van het dorp in de hoop dat zij op die manier meer kansen op de arbeidsmarkt krijgen.

De smaak van het echte Sri Lanka

Mensen die kiezen voor een vakantie in de ecolodges hebben de mogelijkheid om samen met de lokale bevolking op te trekken. Zodat zij kunnen kennis maken met hun cultuur, maar ook met de typische Sri Lankaanse keuken. Er is een open keuken in het etablissement en gasten worden uitgenodigd om te zien hoe hun voedsel wordt bereid. Ook mogen zij mee helpen het eten te bereiden als zij dat willen, zodat zij ook nog met een schat aan informatie op culinair gebied naar huis komen.

Activiteiten eco lodges Sri Lanka

Verder kunnen mensen die vooral sportief bezig willen zijn kiezen voor bijvoorbeeld een trekkings door het gebied waarbij watervallen en rijstvelden worden bezocht. Ook zijn er trekkingen mogelijk in hoger gelegen gebieden. Wie dat wil kan ook kiezen voor mountain bike tours op verschillende niveaus en in verschillende gebieden.

Bezoek aan een plaatselijke Sri Lankaanse familie

Wie echt wel eens wil kennismaken met hoe het er in Sri Lanka dagelijks aan toe gaat is van harte welkom bij een aantal families in de regio. Tijdens deze bezoeken kunnen vakantiegangers ervaren hoe zij hun huishouden runnen, hoe ze siroop maken, hoe ze suiker maken van wat de palmen hen geven en hoe toddy (de plaatselijke drank) wordt gemaakt. Wie dat wil kan net als de lokale bevolking een bad nemen in de rivier.

C02 voetprint compenseren

Mensen die graag de CO2 uitstoot willen compenseren die ze veroorzaken door naar Sri Lanka te vliegen wordt bovendien 2 mogelijkheden geboden. Dit kan als volgt:
  • Wie arriveert in Polwaththa kan éên of meerdere bomen planten om de CO2 uitstoot te compenseren. De afstand die wordt gevlogen is dan bepalend voor het aantal bomen dat wordt geplant. Het is de bedoeling om in het gebied zoveel mogelijk bomen te planten als mogelijk in de 11 hectare land die bij de cabana’s hoort. De opbrengst van wat de bomen geven wordt gebruikt om nog meer herbebossing te realiseren.
  • Ook kan via andere wegen een CO2 neutrale reis worden gerealiseerd. Via www.carbonneutral bijvoorbeeld kan een vakantie worden gerealiseerd waarbij de milieuschade wordt gecompenseerd

De eco-lodges in Sri Lanka zijn te vinden op: eco-lodges Sri Lanka
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tamil Tijgers uit Sri LankaDe Tamil Tijgers zijn al decennia's bezig met het krijgen van een eigen staat. Maar in 2009 komen er berichtten naar bui…
Specerij: kaneelKaneel is een van de meest gebruikte specerijen en in de geschiedenis van dit specerij heeft Nederland een niet onbelang…
Reizen naar Afro-AziëReizen naar Afro-AziëIn Azië blijken Afrikanen te leven, al honderden jaren met behoud van hun cultuur in de vorm van o.a. muziek. Het zijn d…
Kandy, de culturele hoofdstad van Sri LankaKandy, de culturele hoofdstad van Sri LankaKandy is een stad vol cultuur, traditie, bezienswaardigheden en natuur. De stad kent veel geschiedenis over de boeddhist…

De Nieuwe Wereld OrdeSinds het ontstaan van de Mexicaanse Griep, hoor ik ook meer over de ‘Nieuwe Wereld Orde’. Zo zou deze griep kunstmatig…
Het Genesis Dieet: dieet volgens de BijbelHet Genesis Dieet: dieet volgens de BijbelHet Genesisdieet is een dieet dat is gebaseerd op de Bijbel. In deze tijd wordt het dieet in het licht van de oneerlijke…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.