Het Genesis Dieet: dieet volgens de Bijbel

Het Genesis Dieet: dieet volgens de Bijbel Het Genesisdieet is een dieet dat is gebaseerd op de Bijbel. In deze tijd wordt het dieet in het licht van de oneerlijke verdeling van voedsel best belangrijk. Zouden mensen dit Genesisdieet volgen dan zou er voor iedereen op de wereld voldoende te eten zijn (even afgezien dan van de geldende machtsverhoudingen). Alles over het Genesisdieet.

Het Genesisdieet: vanuit Goddelijk besef en omdat het gezond is

Mensen die het Genesisdieet volgen doen dit vaak vanuit hun christelijke besef en omdat God het geeft aanbevolen en het mensen gezond laat zijn. Eva en Adam aten het eten dat in het Genesisdieet is opgenomen.

Waar bestaat uit Genesisdieet uit:
Wie het Genesisdieet volgt mag de volgende producten ongelimiteerd eten:
 1. granen,
 2. peulvruchten,
 3. bonen,
 4. linzen,
 5. ongebrande en ongezouten noten,
 6. zaden,
 7. groenten,
 8. vruchten,
 9. kruiden
 10. specerijen.

Verboden in het Genesisdieet

Absoluut verboden zijn geraffineerde producten zoals:
 1. wit zout (kalium verdwijnt er door uit het lichaam)
 2. witte suiker (overbelast de alvleesklier en is slecht voor algeheel welbevinden)
 3. wit meel (in wit meel zitten nauwelijks voedingsstoffen)
 4. wit vet (daar wordt de mens dik en dus ongezond van)

Onrein vlees: ook verboden

Ook valt onrein vlees buiten het Genesisdieet. Overigens wordt aanbevolen om ook zo weinig mogelijk vis en vlees te eten. De andere voedingsproducten zijn voldoende om van te leven. Wie dat toch wil mag alleen rein vlees eten.

Onrein vlees is:

 • Varkensvlees
 • Schelpdieren
 • Vis zonder schubben en vinnen

Rein vlees

In het dieet past dus wel vis met vinnen en schubben en rund, schaap, eend en kip. Dit is omdat deze dieren alleen planten eten. Overigens kiezen ook veel mensen die het genesisdieet volgen er voor dit te laten. Voor de productie van vlees is namelijk heel veel energie en grondstoffen nodig. Wie dat in gewassen stopt kan veel meer mensen op deze aardbodem voeden.

Zuivel – alleen voor baby’s

Ook zuivel valt buiten het Genesisdieet. Alleen baby’s moeten vanzelfsprekend wel gevoed worden met melk. Yoghurt en karnemelk (die gestremd zijn) mogen bij hoge uitzondering wel.

De aanwijzingen vanuit de Bijbel voor het Genesisdieet

In Genesis 1:29 staat dat mensen noten, zaden, bonen, vruchten en groenten moeten eten.

In Leviticus 11 en Deuteronomium 14 wordt verwezen naar het mogen eten van vlees. Daarmee wordt een vrije keuze gegeven, maar wel met de nodige beperkingen. Alleen reine dieren mogen worden gegeten. Onrein vlees komt vaak van kadavereters of omnivoren. Omdat zij gewoon eten wat zij tegenkomen, kunnen zij de veroorzakers zijn van ziekten en virussen en dragen ze vaak parasieten. Ze brengen dit vaak weer over op de mens.

In Deuteronomium 14:9 wordt heel expliciet uitgelegd dat het eten van vissen met vinnen en schubben (baars, bot, kabeljauw, schelvis, makreel, tong, haring, en anderen) wel gegeten mogen worden. Zij zijn goed voor de gezondheid doordat zij veel omega3-vetzuren (DHA en EPA) bevatten. Waterbeesten zonder vinnen en schubben mogen niet gegeten worden, zo is te lezen in Deuteronomium 14:10. Hieronder vallen haaien, krokodillen, slangen, dolfijnen, zwaardvis, meerval, oesters, krabben, kreeften, slakken, mosselen, garnalen, enzovoorts

In Deuteronomium 14:11 is verder te lezen welke vogels rein of onrein zijn. Daarmee is direct duidelijk wie gegeten mogen worden en wie niet. Ook bij deze regel geldt weer dat onreine landdieren zoals kadavereters niet in aanmerking komen voor consumptie. Dit zijn bijvoorbeeld de buizerds, de raaf, de valk, de ooievaar en de gier.

Special over afvallen

In de special over afvallen wordt veel aandacht besteed aan voeding, aan bewegen, aan verschillende manieren van afvallen. Ook staat de gezondheid centraal.

Special over volksvoedsel

Volksvoedsel is voedsel dat door grote groepen mensen worden gegeten. Maar ook volksvoedsel is aan maatschappelijke en culturele veranderingen onderhevig. Lees alles over volksvoedsel in de special 'Alles over volksvoedsel'.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Erotiek en etenErotiek en etenIn dit artikel bespreek ik hoe erotisch eten wel kan zijn. Een etentje hoeft niet altijd romantisch te zijn maar kan ook…
Omega 3 vetzuren binnenkrijgen zonder vis te etenOmega 3 vetzuren binnenkrijgen zonder vis te etenOmega 3 vetzuren zijn een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding. Verschillende voedingsmiddelen bevatten omeg…
Gezonde voeding in een aantal stappenVoedsel heeft verschillende functies in ons lichaam. Ze zijn noodzakelijk voor de groei, de ontwikkeling van het lichaam…
De schijf van 5De schijf van 5De meeste Nederlanders kennen hem wel; de schijf van 5. Het is dé leidraad voor gezond, lekker en veilig eten, opgesteld…

Eco-lodges in Sri LankaVakantie vieren en dan toch zo weinig mogelijk het milieu belasten. Wie dat wil moet logeren in eco-lodges die het milie…
Rituelen omtrent de dood, vanuit Islamitisch perspectiefRituelen omtrent de dood, vanuit Islamitisch perspectiefDe dood is een onderwerp waar over het algemeen niet graag naar wordt gekeken. Ten eerste wil iedereen, zich graag voorh…
Bronnen en referenties
 • Friesch Dagblad
Reacties

Pieter, 03-10-2015
Hoi Wendy en anderen,

Het heeft de naam Genesisdieet gekregen omdat het vers wat jij noemt Genesis 1 vers 29 is het eerste vers is waar God ons verteld wat onze spijze zal zijn, je hebt gelijk daarin dat er geen " zult" en of "moogt" staat.
In de latere versen van de bijbel, deuteronomium en leviticus worden het volk van Israel nogmaals erop gewezen wat nu wel en niet eetbaar is.
Nu kun je hier over twisten… maar wat God in principe hiermee bedoelt is dat alles kan gegeten worden (want je hoeft het alleen maar in je mond te doen en dat eet je het al) MAAR! niet alles is ook goed voor de mens, dit komt omdat er een groot aantal dieren zijn die zomaar alles eten en dus ook afvalstoffen tot zich nemen… die worden in de meeste gevallen niet onschadelijk gemaakt in het lichaam van een dier, eerder worden ze in de vetlagen opgeslagen. Dit is voor de dieren het beschermmiddel om zomaar te zeggen. Indien je nu dit soort dieren opeet, eet je in principe een boel afvalstoffen naast het vlees, en dit is nu juist niet gezond voor ons… Er zijn een boel dieren die in deze wereld die een soort opruimer van de natuur zijn, logisch dat deze dieren dus vol schadelijke stoffen zitten, deze dieren hebben hier op een bepaalde wijze ook de beschreming hiervoor, wij helaas niet. Dit is de gehele reden dat God dit later nogmaals verduidelijkt heeft, want hij wil graag dat het goed met ons gaat.
Je hebt gelijk dat een boel mensen, instellingen en sites dit aan het verdraaien zijn door de informatie die in de bijbel staat te koppelen of samen te voegen… en dit ook op zo'n wijze neer te zetten dat het haast dwingend over komt. dit is niet juist en wel om deze reden : God heeft ons een vrije wil gegeven en gaat hieraan niet voorbij… dat een boel mensen hier wel aan voorbij gaan is helaas erg jammer. God weet dat wij lang niet alle kennis bezitten om overal een juist beeld over te hebben en ja dit is helaas zo… Maar Wendy hou je bij jou geloof want indien je gelooft dat het goed is ben je gewoon op de goede weg en toets alles wat mensen zeggen, ook dit wat ik je vertel, aan de hand van de bijbel… geloof nooit klakkeloos mensen want soms vertellen mensen allerlei zaken die ze ook alleen maar gehoord hebben en niet echt onderzocht ;)
Ik hoop dat het je zo iets duidelijker is, ik hoop dat iedereen hier iets aan heeft Grtz Pieter Reactie infoteur, 21-07-2016
Prachtige aanvulling op het Genesis dieet. Bedankt daarvoor.

Agnes, 26-09-2014
Kan koffie wel dan? daar zit toch cafeïne in een verslavende stof. Reactie infoteur, 05-10-2014
Ik denk dat koffie ten tijde van de Bijbel nog niet werd gedronken. Maar het lijkt me dat dit niet echt in het dieet past.

Gerard, 03-04-2013
Ik weet niet hoe ik het allemaal op waarde moet beoordelen. Zuivel wordt afgeraden, evenals honing.

In de bijbel staat ook honing en melk beschreven. Zo was aan de Joden een land van MELK en HONING beloofd. Of dit koeien of geiten was, maar volgens mij niet echt veel uit. Misschien is het vertpercentage iets anders en smaakstoffen.
Daarnaast at Simson honing, en David bracht kazen (melkproduct) naar zijn broers toen ze stonden gelegerd tegenover Goliath.
Melk wordt afgeraden. Waar baseert men dat op. Alleen op de tekst van 1 korinthiers 3:2?
Dit is een tekst in het Nieuwe testament. Hier wordt een vergelijking gegeven over melk, maar het is een ANALOGIE. Het gaat over geestelijke melk. Het woord melk heeft hier niets met een voedseladvies te maken, maar is een woord ter illustratie van een geestelijke onderwijzing

Die meneer die het Genesis dieet heeft samengesteld, heeft een Dr (doctorstitel) voor zijn naam, maar dat wil niet zeggen dat hij gelijk heeft. Reactie infoteur, 03-04-2013
Ik geef hiermee ook niet aan dat hij gelijk heeft. Het is gewoon een uitleg voor het Genesis dieet en wie dat wil volgen om wat voor reden dan ook, staat dat vrij. Wie er anders tegenaan kijkt (zoals zovaak het geval is met een uitleg van de bijbel) staat dat natuurlijk net zo vrij.

Hilde, 14-02-2012
Een scharrelkip, dus de kippen die los lopen op het erf, eten ook spinnen, slakken en insecten. Dus niet alleen plantaardig voedsel Reactie infoteur, 14-02-2012
Aanbevolen wordt om zo weinig mogelijk dierlijke bestanddelen als vlees en vis te eten. Kip staat wel in het rijtje, maar is dus niet noodzakelijk, omdat in de andere producten voldoende voedingsmiddelen zitten.

Rendy, 10-10-2011
Hallo ik zag een fout bij
rein vlees. Er staat eend een eend is onrein, liviticus 11 Reactie infoteur, 10-10-2011
Volgens het boek dat over het dieet is geschreven is de eend niet onrein omdat hij alleen maar planten eet. Net als de kip overigens (wat in deze huidige tijd dan wel een scharrelkip zal moeten zijn die geen diermeel krijgt).

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 03-08-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.