Tamil Tijgers uit Sri Lanka

De Tamil Tijgers zijn al decennia's bezig met het krijgen van een eigen staat. Maar in 2009 komen er berichtten naar buiten dat ze verslagen zijn door het Sri Laankse leger. Maar wat was hun doel en waarom streden ze voor een eigen staat in Sri Lanka?

Algemene informatie

De officiële naam van de Tamil Tijgers is Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) of Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam. De Tamils streven naar een eigen staat in Sri Lanka. De Tamil Tijgers is de belangrijkste militaire groep van de Tamils in Sri Lanka. Ze vechten sinds de jaren '70 voor een eigen staat. Maar op 16 mei 2009 zei de president van Sri Lanka: dat de Tamil Tijgers zijn verdreven en militair zijn verslagen. De Tamils worden onderdrukt in Sri Lanka, maar 26% van het land bestaat uit Tamils en de andere 74% is tegen de Tamil Tijgers, door vooral de Singalese bevolkingsgroep. Ze domineren al jaren in het land. Via de politieke weg lukte het de Tamils niet om invloed te krijgen in het land, daarom probeerden ze dit in de jaren '70 met geweld. Hiermee zijn ze in 2009 mee gestopt. De leider is vermoord in 2009. Ze proberen het nu via een democratische manier. De nieuwe leider is Selvarasa Pathmanathan. Het was niet voor lange duur omdat later in het jaar is opgepakt voor wapensmokkel in Maleisië en hij is overgedragen aan Sri Lanka. De Nederlandse regering is ook in Nederland opzoek naar verboden activiteiten van de Tamil Tijgers. Er zijn verschillende onderzoeken gaande tegen de Tamil Tijgers in Nederland. Hierbij is rond de €40.000 euro mee gemoeid.

Geschiedenis

De groep werd in 1972 opgericht door Velupillai Prabhakaran, hij is door Sri Lanka en India ter dood veroordeeld. De oprichting was voor een eigen staat in Noordoost-Sri Lanka. Doordat het in de politiek niet goed ging met de Tamils, kreeg de militaire tak de overhand in de Tamil beweging. In 1983 brak de hel los is Sri Lanka. Dit kwam doordat de Tamilbeweging dertien militairen hebben vermoord doordat ze een hinderlaag kwamen. Veel leden van de Tamil beweging vluchten naar India. Vanaf dit moment was het een strijd tussen de regering van Sri Lanka en de militaire tak van de Tamil beweging. De organisatie komt aan het geld door rijke Tamils in het buitenland. Ze gaven geld aan de Tamil beweging in Sri Lanka. Maar er zijn ook Tamils gedwongen om geld af te staan aan de organisatie. In 1997 wordt de Tamil beweging op de lijst van terroristische organisaties geplaatst van de Verenigde Staten, VN en de Europese Unie. De Tamil-strijders voerden een guerrillastrijd. Als mensen kritiek uitten op de organisatie stond hier vaak de dood op. De Tamils ontvoerden ook veel kinderen om ze op te leiden tot kindsoldaat.
In 2000 begeleiden Noorse bemiddelaars een vredesbespreking tussen de regering van Sri Lanka en de Tamil Tijgers. Dit leidde tot een succes want in 2002 wordt er een staak-het-vuren afgekondigd. Deze staak-het-vuren wordt bewaakt door buitenlandse militairen. Deze staak-het-vuren houdt vol tot 2005 want dan wordt er een minister van Sri Lanka vermoord door de Tamil Tijgers. In 2006 opent het leger van Sri Lanka een grote aanval op de Tamil beweging. In 2008 belooft de regering dat ze de Tamils in dat jaar zullen verslaan. Uit eindelijk worden ze in 2009 verslaan. Ze geven een paar dagen zelf aan dat ze zijn verslagen en dat ze stoppen met het verzet. Er wordt door Tamils in andere landen in de wereld geprotesteerd tegen het optreden van het Sri Lankaanse leger. Er wordt vooral erg geprotesteerd in Duitsland, ze hielden hierdoor het trein verkeer in een aantal uur niet mogelijk.

In de loop van jaren is er veel kritiek geweest op de Tamil Tijgers. Volgens de organisatie Amnesty International zijn ze schuldig aan zeker 60.000 doden en dit aantal kon oplopen tot 70.000 doden. Verder zijn ze schuldig aan het gebruiken van kindsoldaten, kidnappingen, afpersingen en moordpartijen onder de bevolking van Sri Lanka. De Tamil Tijgers was de eerste organisatie in de wereld die gebruikt maakten van zelfmoordaanslagen. Verder zijn er ook veel demonstratie geweest tegen de Tamil Tijgers. In het buitenland haalden de Tamil Tijgers veel geld op door agressieve inzamelingsactie. Ze zetten hierbij buitenlandse Tamils onder druk en als ze het geld niet doneerden werden ze vermoord door de Tamil Tijgers. Door deze druk konden veel buitenlandse Tamils niet tegen op en doneerden ze geld aan de Tamil Tijgers.

Aanslagen

De Tamil Tijgers hebben verschillende aanslagen gepleegd, mensen ontvoerd en gemarteld en ga zo maar door. Op 2 juli 1982 worden er op een feest van de politie in Sri Lanka 4 politie mensen vermoord en 3 politie mensen verwond. Op 4 maart 1983 hebben de Tamils een leger konvooi in een val laten lopen. Dit leidde tot een vuurgevechten en een aantal militairen zijn er hier bij gedood. De Tamil Tijgers hebben enkele tanks in bezit gekregen. Op 23 juli 1983 worden er veertien militairen gedood door de Tamil Tijgers. Dit kwam doordat er een stadsguerrilla werd uitgevoerd, in steden gevoerde guerrilla, waarbij politieke druk wordt uitgeoefend door middel van moorden en ontvoeringen.
© 2011 - 2024 Nokkos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vriendelijkheid van Sri Lankanen is als een warm badSri Lanka is een prachtig eiland dat ligt in de Indische Oceaan. Het is gesitueerd onder India, ten zuidoosten van de zu…
„Kom binnen en wees welkom’’ - Ontmoeting met Tamils,,Please come in. Please join us.’ Honderden vrouwen, mannen en kinderen met een rode of witte stip op hun voorhoofd sc…
Auroville, de stad waar de wereld behoefte aan heeftAuroville, de stad waar de wereld behoefte aan heeftAuroville, de experimentele stad in Tamil Nadu, Zuid India, is een project waaraan mensen van vele landen meewerken. Zow…

Migratie: wat is migratie en emigratie?Hoewel het in de 21e eeuw lijkt alsof migratie een nieuw fenomeen is, is het dat in geen geval. Migratie bestaat al, zol…
Sicilië, een eiland vol historieSicilië, een eiland vol historieSicilië, het grootste eiland van Italië, gelegen in de Middellandse zee, ten zuiden van de regio Calabrië, vormt een aut…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.org
  • www.historiek.net
Nokkos (29 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.