Vampiers zijn 'in'

Door films als Van Helsing en Blade, maar bijvoorbeeld ook door de optredens van vampierkenner Vincent in 'De nieuwe Uri Geller' zijn vampiers de laatste tijd populairder dan ooit. Maar vampirisme is meer dan de hippe, meedogenloze vampiers uit Blade, of Dracula in van Helsing. Er zijn over ter wereld mensen die bloed en energie van anderen nuttigen om hun eigen krachten aan te vullen. Hier geen lange hoektanden om een slachtoffer leeg te zuigen. Moderne vampiers gaan het net op.

Vampirisme: ondode, morbide gek of aandoening?

Verhalen over vampiers bestaan al eeuwen. Oorspronkelijk komen deze mythen over ´ondode´ bloedzuigers waarschijnlijk uit Centraal Europa. Sinds de achttiende eeuw zijn steeds meer van die verhalen naar het westen over gekomen. In 1897 verscheen het beroemdste verhaal over vampiers; 'Dracula' van Bram Stoker, maar dit was zeker niet het begin van de vampiersmythen. In de vijftiende eeuw heerste een zekere Vlad Tepes over Walachia, een gebied in het huidige Roemenië. Hij had de gewoonte zijn vijanden te spietsen op een houten staak. Als dit op de juiste manier gebeurde, kon hij nog enkele dagen genieten van het geschreeuw en de ellende van zijn slachtoffers. Volgens de bekende middeleeuwse vampierjager Van Helsing zou Vlad op deze manier zo'n 10.000 mensen hebben vermoord. Ook wordt beweert dat Vlad graag een bad mocht nemen in het bloed van zijn vijanden.

Elisabeth Báthory, een zestiende eeuwse gravin uit Hongarije, liet volgens de verhalen 600 meisjes doodmartelen, waarna zij baadde in hun bloed en er waarschijnlijk ook van dronk om jong te blijven. Ze werd pas gestopt toen ook meisjes van adel begonnen te verdwijnen. Allemaal nogal oude verhalen. Maar ook in een recenter verleden vinden we figuren met een voorkeur voor mensenbloed. Zo doodde de in 1949 overleden Brit John Haigh negen mensen, en dronk van hun bloed. Fritz Haarman (1897-1925), 'de vampier van Hannover', beet zo'n 27 mensen de strot door.

Op internet bestaan sites waar mensen die zichzelf een vampier voelen elkaar ontmoeten, en waar zelfs in bloed en energie wordt gehandeld. Blijkbaar is vampirisme niet enkel iets van verhalen van lang geleden.

Naast bovengenoemde verhalen bestaat er ook de theorie dat 'vampirisme' feitelijk niet meer is dan hondsdolheid. Dokter Juan Gomez-Alonso zag veel overeenkomsten, namelijk een schuimende bek, ontblote tanden, nachtelijke activiteit, en overbrengen van de 'aandoening' gaat via beten. Vleermuizen en wolven zouden derhalve geen vermomde vampiers zijn, maar dragers van hondsdolheid. Ook worden er connecties gelegd tussen vampirisme en de ziekte porfyrie: gevoeligheid voor licht, een erg bleke huid, en grote inkepingen in de huid zijn symptomen die we bij beiden terugvinden.

De mythe

De meeste mensen stellen zich bij het woord vampier meteen Dracula voor; excentriek, goed gekleed, welgemanierd, lange mantel en een bleke huid. Er zijn echter vele beschrijvingen, die per regio verschillen. Zo werd de vampier 15 eeuwen geleden op de Balkan (waar veel mythen vandaan komen) beschreven als een lelijke, primitieve dode. Het was meer een soort weerwolf. Verder hadden Bulgaarse vampiers één neusgat, waren de Filippijnse overdag bloedmooie vrouwen, was het haar van de Chinese wit of groen, en konden de Servische in vlinders veranderen.

Verdere algemene kenmerken van de vampier zoals de meesten die kennen zijn onder anderen:
  • hij bezit geen schaduw
  • niet zichtbaar in een spiegel
  • in principe onsterfelijk, tenzij hij wordt vernietigd, waarover later meer
  • een vampier kan alleen je huis binnenkomen als hij wordt uitgenodigd

Vampier worden kan op vele manieren

Zo kun je gebeten worden door een vampier, die jou daarbij 'inlijft'. Volgens sommige verhalen zou iedereen die gebeten wordt in een vampier veranderen, maar dit is nogal ongeloofwaardig. Op die manier zouden zowel vampiers als mensen namelijk binnen drie jaar uitgestorven zijn. De mensen doordat iedereen een vampier is geworden, de vampiers door voedseltekort. Maar er zijn meer wegen die naar een ondood bestaan leiden. Als je als zevende zoon ter wereld komt, maak je een goede kans. Zeker als je bij volle maan geboren wordt, op een heilige dag verwekt bent en je moeder weinig zout heeft gegeten tijdens de zwangerschap. Ook wanneer je sterft zonder te zijn gedoopt, zelfmoord pleegt, een schaap eet dat door een wolf is gedood, als je een slaapwandelende broer hebt, of wanneer er na je overlijden een hond of kat over je lijk springt zou je weleens als bloeddorstige vampier terug kunnen komen.

Gelukkig zijn er ook genoeg manieren om een vampier tegen te houden of zelfs te vernietigen. Vrijwel iedereen weet dat een vampier niet tegen knoflook, kruizen, en wijwater kan, en dat hij te vernietigen is met zonlicht, onthoofding, vuur, of een staak (liefst van haagdoorn) door zijn hart. Minder bekend is misschien dat een vampier alleen stromend water kan passeren wanneer het windstil is, of bij vloed van het getij. Verder hebben ze een bijna ziekelijke fascinatie voor tellen (Graaf Tel bij Sesamstraat is niet zomaar een willekeurige graaf). Wil je een vampier bezig houden, dan helpt het om flink wat zaadjes op zijn pad te strooien. Hij zal ze willen tellen, en stopt niet voor hij klaar is, zelfs al komt intussen de zon op. Mijn persoonlijke favoriet: als je een vampier wilt vernietigen, steel dan zijn linker sok, vul deze met aarde en gooi hem vervolgens in of over een rivier. Als de vampier wakker wordt, zal hij zijn sok gaan zoeken en verzuipt hij.

De moderne vampier

Zoals gezegd bestaan er mensen die naar eigen zeggen een vampier zijn. Verschil met de vampiers die wij kennen uit films, is dat deze mensen niet met geweld aan hun bloed komen door anderen leeg te zuigen. Op internet stikt het van de sites over vampirisme. Voel je zelf de behoefte aan bloed, dan kun je op het web vinden wat je nodig hebt. Het gaat hierbij trouwens over hele normale mensen; niks bovennatuurlijke krachten of anderen leegzuigen.
"De meesten van ons kunnen zwemmen, en 's morgens je haar in model doen gaat een stuk beter als je je spiegelbeeld kunt zien."

Er wordt benadrukt dat deze mensen geen barbaren zijn, en dat zij niet moorden voor hun portie bloed. Zij komen aan hun bloed via donoren, waarbij vaak enkele theelepetljes per voeding volstaan. Ook barst het van de tips voor na je 'awakening'. Mensen die het gevoel hebben zelf een vampier te zijn komen op internet samen en praten over hun ervaringen. Natuurlijk komen ze veel moeilijkheden tegen, ze zijn immers anders dan anderen. Hoe vertel je aan je omgeving dat je dol bent op een beetje bloed zo nu en dan? En natuurlijk zijn er ook de nodige groeperingen waarbij je je kunt aansluiten. Dit gaat van groepen die het vampirisme tot religie verheffen en er zo hun eigen geloof op na houden, tot de sites waar ik het hierboven al over had, waar je tips kunt vinden en over je eigen ervaringen kunt praten.

Mocht je de behoefte hebben om je bloed aan te bieden ten behoeven van dorstige vampiers, dan zijn er enkele richtlijnen om je aan te houden. Zo wordt aangeraden om yoghurt en verse vruchten te eten, veel wijn te drinken, en rode pepers, knoflook (maar natuurlijk) en junk-food zoveel mogelijk te mijden. Vandaag de dag bestaan er twee 'soorten' vampiers. De 'psychic' die alleen energie zuigen, en de 'sanguinarian' die ook daadwerkelijk bloed drinken.

Volgens onderzoek zouden zo'n vijfendertig mensen in Nederland zichzelf als vampier bestempelen. Dat is vijf procent van de volledige vampierspopulatie wereldwijd. In Canada, Australië en Engeland wonen de meeste vampiers.

Dus...

Vampirisme lijkt zich ontwikkeld te hebben van het vermoorden en leegzuigen van onschuldige slachtoffers, naar een legale manier van leven. Je zult nog steeds vreemd worden aangekeken als je aankondigt een vampier te zijn, maar er zijn genoeg mensen die je begrijpen, die net zo zijn als jij.

De gevarieerde, en in vele gevallen lachwekkende mythen over vampiers zijn wat ik ze al noem: niet meer dan mythen. Maar ze bestaan wel. Waarschijnlijk is het maar weer een kwestie van tijd voor er een nieuwe psychopaat opstaat die het op de 'ouderwetse manier' probeert. De vampiers die hun bloed netjes online halen doen echter niemand kwaad. Zij zijn net zo gewoon als jij en ik, en je zult ze er op straat niet uit kunnen pikken.

Mocht je een keer een snee in je vinger hebben, en het drinken van je eigen bloed bevalt onverwacht goed, denk hier dan aan en ga het net op in plaats van op jacht.
© 2009 - 2024 Tilo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vampierverhalen en legendesVampierverhalen en legendesDe definitie van een vampier is “een bloedzuigend, mythisch wezen dat voorkomt in tal van volksverhalen, boeken en films…
Vampirisme kan worden doorgegevenVoornaamste reden waarom vampiers zoveel angst en ontzetting veroorzaken is zowel het hen toegedichte vermogen om hun sl…
Dracula, de vampier uit Oost-EuropaVan oorsprong huist de vampier in Oost-Europa. De vampierverhalen ontstonden in het begin van de 16de eeuw in Roemenië e…
Vampier: uitsluitend verbeelding?In de vorige eeuw tekende Bram Stoker de beroemde geschiedenis op van graaf Dracula. Veel mensen hebben daar het beeld a…

Levenskunst: een goed leven met zorg voor jezelfLevenskunst: een goed leven met zorg voor jezelfLeven leer je met vallen en opstaan, wordt altijd gezegd. De een lijkt dat beter af te gaan dan de ander. Hoe kan dat? I…
Bronnen en referenties
  • Encyclopedie van de wereldmythologie Het Complete Handboek van Magie en Esoterische Wijsheid; van Cassandra Eason Kijk; nummer 7 van 2008
Tilo (2 artikelen)
Laatste update: 25-02-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.