Mindfulness, niet zomaar stilstaan

Wil je ook van die stress af? Ben je dat piekeren beu? Of ontbreekt het je soms aan creativiteit? Dan is Mindfulness de oplossing voor jou probleem!

Mindfulness

Mindfulness is een aandachtstraining die ons bewuster laat omgaan met en stilstaan bij het hier en nu. Het is een wetenschappelijk onderbouwde methode die oorsprong heeft bij het Boeddhisme en ook uit meditatietechnieken. Mindfulness haalt misschien zijn basis uit de meditatietechnieken, maar is in de praktijk komt er geen meditatie aan te pas.

Deze methode helpt ons, mensen uit een stressmaatschappij, op verschillende vlakken. Veel verandering in onze persoon, zowel sociaal als psychologisch. We leren op een andere, rijkere manier om te gaan met problemen en stress. Bovendien leren we op een creatievere manier te werk gaan en verbeteren onze relaties. Dit laatste wordt verwezenlijkt, doordat ons EQ (emotionele intelligentie) stijgt als we ons bewuster zijn van de situatie. Hierdoor gaan we meer empathie verwerven en bijgevolg bewuster omgaan met onszelf en anderen.

Iedereen heeft stress, maar tegenwoordig beschikken we allemaal over een dagelijkse portie stress

We moeten duiden op het verschil tussen verdrietig zijn, kwaad zijn en gestresst zijn.
  • Gestresst zijn betekent dat je stressvolle gedachten ziet.
  • Triestig zijn is een triestige stemming observeren.
  • Kwaad zijn is woede in je lichaam voelen opkomen.

Stilstaan is noodzakelijk in ons leven om door te kunnen gaan

Ons leven is als een batterij. Met een negatieve en positieve pool. Dit zijn in ons leven de negatieve en positieve ervaringen.
Bovendien loopt een batterij helemaal leeg als we hem niet op tijd opladen. Zo is het ook bij de mens. Als we niet op tijd onszelf opladen door in deze DOE- modus een stukje ZIJN- modus te creëren hebben we plots niets aan energie meer over. We zijn ‘plat’. Zoiets noemt men vaak een BURN- OUT. Je voelt je leeggelopen, uitgebrand, …

Als we niet op tijd eens HALT kunnen zeggen tegen deze DOE- wereld gaat onze eigen ZIJN- wereld eraan kapot. De meesten vergaan in hun DOE- modus. Ze leven volgens het motto " Ik ren, dus ik ben". Dit motto werkt echter stress in de hand, want zo krijgen we het gevoel dat we nooit geraken waar we moeten zijn. Frustratie krijgt bijgevolg de bovenhand. We moeten trachten te evolueren van een DOE- modus naar een ZIJN- modus, waarbij het aandacht hebben voor het hier en nu.

Mindfulness steekt een stokje in het wiel van de DOE- modus

Maar zover moeten we het niet laten komen. De Mindfulnesstrainingen helpen ons om op tijd stil te staan bij het leven. We moeten grenzen leren stellen aan ons leven. Ons lichaam heeft nood aan rust, ook innerlijk. Velen laten in deze DOE- modus hun leuke activiteiten vallen door tijdgebrek. Maar zo komt enkel nog de negatieve pool aan de praat. Bijgevolg neemt deze de plaats van de +-pool in en werken we een burn- out in de hand.

Geen automatische piloot

Ons leven mogen we niet laten besturen door een automatische piloot. Want hier is slecht 1-2% van bewust. Deze automatische piloot laat na een actie onmiddellijk een reactie gebeuren. Zo komen we terecht in een vicieuze cirkel, waardoor we in de alledaagse sleur geraken. De mens is van nature uit een gewoontemens, maar dit biedt niet altijd de beste kansen voor ons. Mindfulness laat ons de situatie gewaar worden en benoemt hem slechts op het moment dat het zich voordoet. Hierdoor worden voordelen en verwachtingen uitgesloten, waar we de situatie bewuster zullen ervaren en dus waarheidsgetrouwer.

Alle emoties toelaten

Door deze trainingen maken we contact met het huidige. Met zowel ons lichaam, gedachten en emoties. We merken op, maar oordelen niet. Bij de uitvoering van Mindfulness ondergaan we 3 fasen:
  • Eerst gaan we stoppen bij het probleem: onze aandacht gaat naar ons lichaam of adem
  • Ten tweede gaan we kijken naar het probleem: Hoe is het nu met mij?
  • Ten derde gaan we reageren op dit probleem: Op een bewuste manier, als vrije keuze.

Op deze manier gaan we stemmingsstoornissen voorkomen; we merken negatieve gedachten op en worden wakker geschud door waarschuwingssignalen die uitgaan van deze manier van denken.

Enkele levensmotto’s die je leven om Mindfulnessvol te leven

“Aanvaarden
Wat je niet kan veranderen
En aanpakken
Wat je wel kan veranderen”

“Het enigste dat nooit verandert
Is dat alles verandert…”

“Moed is niet de afwezigheid van angst
Maar betekent angst voelen en toch handelen”

Doe enkel wat je aan het doen bent
Laat andere zaken achterwege


Tips

  • Zeg op tijd stop tegen de Doe- modus
  • Sporten helpt je ontspannen
  • Laat de dingen die je graag doet niet vallen, ze laden ja batterij op
  • Probeer van deze DOE- wereld een ZIJN- wereld te maken voor jezelf en anderen
© 2009 - 2024 Tactievelingske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chronische pijn? Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR)Chronische pijn? Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR)Zo nu en dan een aspirientje innemen als je hoofdpijn hebt, zal waarschijnlijk niet veel kwaad kunnen. Als je echter voo…
Mindfulness en een licht verstandelijke beperkingMindfulness en een licht verstandelijke beperkingJe hoort het tegenwoordig steeds vaker, kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking krijgen les in mindfulness.…
Werkt mindfulness?Werkt mindfulness?Mindfulness is wetenschappelijk bewezen dat het werkt tegen stress, angst en piekeren. Deelnemers kunnen de aandacht er…
Mindfulness: leven in het hier en nuMindfulness: leven in het hier en nuMindfulness is een techniek waarmee je spanning en stress kunt verminderen. Het idee achter mindfulness is het bewust zi…
Dit is de zin van ons bestaan, of je het leuk vindt of nietmijn kijk opDit is de zin van ons bestaan, of je het leuk vindt of nietWaarom ben ik op aarde. Wat is de zin van het leven, het nut van ons bestaan, de bedoeling van al het verdriet. Godsdien…
Bronnen en referenties
  • Info op www.itam.be Citaten van Luc Rombaut
Tactievelingske (6 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.