Genieten van belevenissen in plaats van spullen verzamelen

Genieten van belevenissen in plaats van spullen verzamelen Dit wordt ook wel eens meer leven met minder of ontspullen genoemd. Veel mensen hebben spullen nodig als houvast. Spullen als zekerheid, spullen die hierdoor een hoge status krijgen, want deze spullen moeten angst buiten de deur houden. Wegdoen van spullen wordt dan gezien als psychisch lijden. Toch maken deze spullen niet gelukkig. Gelukkig word je van ervaringen opdoen en iemand te hebben waarmee je deze ervaringen kan delen.

Materialisme

Materialisme is op zich niet verkeerd. Door de spullen om ons heen, neemt de kwaliteit van leven toe. Het leven is makkelijker met een stofzuiger, een wasmachine, een oven enz. Alleen komen wij tegenwoordig om in de spullen. Heel veel spullen die we niet of nauwelijks gebruiken. Een enorm huis vol met mooie en dure dingen is een soort status, een uiting van succes maar draagt nauwelijks bij aan een geluksgevoel. Het zien van andere mensen en dingen beleven draagt wel bij tot het geluksgevoel van mensen. Steeds meer mensen zetten dan ook hun vraagtekens bij het verzamelen van spullen en daar wordt handig op ingespeeld. Op ingespeeld door tiny houses, bedrijven waarbij zaken gedeeld worden zoals auto's (bijvoorbeeld bij Greenwheels) en opruimcoaches.

Kopen is soms het opvullen van een leegte

Hoe slechter iemand over zichzelf denkt, hoe meer hij of zij consumeert. Vaak wordt kopen gebruikt om een leegte op te vullen. Iedereen kent wel het cliché van de vrouw die uit frustratie gaat winkelen. Dit clichébeeld schetst duidelijk een vrouw die koopt op zoek naar geluk. Iets kopen geeft een heel kortstondig geluksgevoel. Maar omdat dit kortstondig is, moet er steeds meer gekocht worden om steeds weer dat kortstondig geluksgevoel te kunnen krijgen.

Tiny houses

Tiny houses zijn hele kleine huizen. Ze zijn niet groter dan vijftig vierkante meter en hierin kan je dus geen verzamelingen opslaan. Er wordt niet voor niets gesproken over minder huis en meer beleven. De tiny houses zijn in opkomst. Het is niet voor iedereen weggelegd om te kunnen genieten van een huis zo klein als een tiny house, maar mensen die kiezen voor belevenissen boven materieel genieten over het algemeen wel van zo’n compact huisje waar alleen het hoognodige in staat.

Huren in plaats van kopen

Veel spullen gebruik je maar weinig en dan is huren vaak goedkoper dan kopen. Bovendien breng je gehuurde spullen na afloop terug en hoef je ze dus ook niet op te slaan. Spullen bezitten betekent ook dat je er zorg voor moet dragen, dat je ze moet vervangen wanneer ze kapot zijn. Een zekere mate van rijkdom en spullen om je heen die je wekelijks of nog liever dagelijks gebruikt, maken het leven aangenaam. Dingen die je niet of nauwelijks gebruikt dragen niet bij aan je geluksgevoel.

Minder is meer

Minder spullen betekent minder om je zorgen over te maken, minder angst om spullen kwijt te raken of te beschadigen, minder het grote geld najagen om nog meer spullen te kopen. Dat wil zeggen dat je tijd overhoudt. Tijd die je kan besteden aan sociale contacten, reizen en hobby’s.

Veel mensen zijn inmiddels doordrongen van het feit dat minder vaak meer is. In de twintigste eeuw had nog niemand van een opruimcoach (ook wel professional organizer voor particulieren) gehoord. Nu kent iedereen ze en gaan ze aan de slag met het motto ‘Wat je opruimt in je huis, ruim je ook op in je hoofd’. Voordeel van minder spullen in je huis is ook dat je minder moet schoonmaken.

Gelukkig zijn

Geluk gaat vaak om vermaak, beleven, delen, genieten. Dingen meemaken en hier over kunnen praten of deze belevenissen kunnen delen. Mensen die op een gevuld en gelukkig leven kunnen terugkijken, hebben vaak veel verschillende dingen gedaan in hun leven. Zelden kijken mensen terug op een gelukkig leven omdat ze zoveel spullen om zich heen hebben verzameld. Door je huishouden te minimaliseren, vereenvoudig je je leven en creëer je ruimte voor de dingen die echt belangrijk zijn. Laat je hiervan niet afleiden door het verzamelen en het onderhouden van spullen.
© 2017 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een Tiny house, bewust wonen op een klein oppervlakEen Tiny house, bewust wonen op een klein oppervlakAnno 2019 zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen om bewust in een klein huis te gaan wonen. Het idee van de Tiny H…
Ontspullen, minder spullen in huisOntspullen, minder spullen in huisOnze maatschappij is heel materialistisch. We kopen heel veel dingen omdat we denken dat we ze nodig hebben, maar achter…
Zeldzame Coca-Cola spullen verzamelenZeldzame Coca-Cola spullen verzamelenAls een merk veel wordt verzameld dan is het wel van Coca-Cola! Als logisch gevolg daarvan kan je ervoor kiezen om spull…
Alles over het verzamelen van een uitzetHet huis verlaten kan een stuk goedkoper worden als men van te voren een uitzet bij elkaar spaart. Dit zijn huishoudelij…

Genderneutraal denken, genderqueer en non-binairGenderneutraal denken, genderqueer en non-binairSinds 2017 mogen we in Nederland niet meer in hokjes denken. Mensen zijn niet meer alleen man of vrouw, maar soms ook ge…
Rode draden en patronen in je leven: ontdek je levensmotiefRode draden en patronen in je leven: ontdek je levensmotiefHet leven is een aaneenschakeling van fijne en minder fijne gebeurtenissen. Als je terugkijkt, kun je hierin patronen on…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • ‘Ontspullen: meer leven met minder’ door James Wallman
  • https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2017/02/wonen-op-minder-dan-dertig-vierkante-meter
  • https://www.nrc.nl/nieuws/2017/07/06/zooiloos-leven-11556641-a1565689
Katinka900 (661 artikelen)
Gepubliceerd: 07-09-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.