Plezier als alleenstaande, ga je er alleen op uit?

Plezier als alleenstaande, ga je er alleen op uit? Het aantal alleenstaanden, of singles met een populair woord, is al geruime tijd - zeker vanaf begin 2000 - sterk groeiende. Toch wordt er nog lang niet op alle vlakken ingespeeld op de alleenstaande man of vrouw. Naast de groep mensen die bewust alleenstaand is, is er ook nog een groep die niet bewust alleenstaand is. Deze groep is weer opgesplitst is mensen die er, gegeven de omstandigheden, het beste van maken, maar ook een groep die wel wat stimulans kan gebruiken om het leven ook als alleenstaande leuk te maken.
Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay

Alleen eropuit is niet leuk!

Voor de niet-bewust alleenstaande zal het niet altijd even gemakkelijk zijn zichzelf te vermaken. Waar de een van de nood een deugd probeert te maken, zal de ander dreigen te verpieteren. Maar dat laatste is absoluut niet nodig. Het vergt veelal een andere aanpak en mogelijk een andere kijk op het leven. Je moet het allereerst prima met jezelf kunnen vinden. Dat klinkt wellicht vreemd, maar begin met dat je tevreden met en over jezelf bent.

Betrek vervolgens vrienden meer in je leven, hierbij is het gemakkelijker als deze vrienden of ook geen vaste relatie hebben of met een partner ook separaat dingen ondernemen. Als je vrienden hebt die wel allemaal een vaste relatie hebben en ook nagenoeg alles met die partner willen doen, loop je de kans een vijfde wiel aan de wagen te worden (ook al geeft men je niet dat gevoel). Verder vergemakkelijkt het het betere gesprek niet echt.

Blij met jezelf

Er zijn nogal wat mensen die “alleen” met “eenzaam” verwarren. Maar met dit gegeven kan je de plank aardig misslaan. Een alleenstaande, bewust of onbewust, hoeft helemaal niet eenzaam te zijn. Immers, in een vaste relatie kan je ook enorm eenzaam zijn. Het een hoeft niets met het ander te maken te hebben. Waar het om gaat is dat je tevreden bent met jezelf en met je leven. Wat niet weg kan nemen dat je toch ook graag een relatie zou willen hebben, maar je die leuke man of vrouw nog even niet bent tegengekomen. Ofwel, je hebt nu een leuk leven met hoe je in elkaar zit en hoe je je leven vormgeeft, alleen kan het nog leuker.

Als je tevreden bent met wie je bent, vergemakkelijk je het proces om ook in je eentje leuke dingen te gaan doen of in ieder geval ergens alleen naar toe te gaan en dan wel te zien wie je tegenkomt. Het kan een hele stap zijn, maar jezelf voorhouden dat je niets te verliezen hebt werkt meestal het beste. Ook als je met meerdere mensen op stap gaat, kan het uiteindelijk tegenvallen.

“You don't have to be part of a couple to be happy, you know.” Phyllis Reynolds Naylor

Hogere eisen

Onze partnerkeus is duidelijk anders geworden en we gaan er alleen voor als het helemaal goed is. Moeite als het dreigt mis te lopen doen we ook niet allemaal even veel en we scheiden daarom gemakkelijker. Maar velen willen nog steeds die partner en dus rapen veel mensen zich snel weer bij elkaar op zoek naar een nieuwe partner. Of de gescheiden man of vrouw inmiddels zelf weer helemaal oké is met zichzelf, staat niet altijd voorop en toch zou dat voor een volgende relatie wel beter zijn.

De statistieken

Het aantal alleenstaanden neemt toe. In 2006 hadden we al 2,5 miljoen alleenstaanden. In 2015 bestaat zo’n 37% van de huishoudens uit een éénpersoonshuishouden. De verwachting is dat er omstreeks 2025 zo’n 3,3 miljoen alleenstaanden zijn. Verder zijn er deskundigen die aankondigen dat we langzaam maar zeker naar een grotendeels alleenstaandenbevolking gaan. Het aantal echtscheidingen, dat daaraan ten grondslag kan liggen, lag in 2014 al op 40% en is ook groeiende.

Vermaak jezelf

Als het je niet van nature meegegeven is om je in je eentje te vermaken, en dat kan natuurlijk ook in een relatie zijn, dan zal je daar een bewust proces van moeten maken.

Bron: Sciencefreak, PixabayBron: Sciencefreak, Pixabay
Alleen eropuit
Alleen eropuit vinden veel mensen nogal een ding. Een kopje koffie of lunch voor jezelf bestellen in een restaurant is nog tot daaraan toe. Anders wordt het als je er in de namiddag of ’s avonds op uit gaat en je voor jezelf één glas rode wijn bestelt. Er zijn nogal wat mensen die dat er zielig uit vinden zien of iets van die strekking. Het zegt in deze alles over henzelf, want ze zien zichzelf niet alleen uitgaan. Toch zal je ook bij veel mensen meer als een zelfbewust iemand overkomen dan iemand die zielig gevonden wordt. Met andere woorden, het gaat om wat jij (en al die andere mensen) bij een beeld aan gedachten vormt. Daarnaast is het besef van belang dat het absoluut onbelangrijk is wat een ander ergens van vindt.

Enkele aandachtspunten:
 • Je vergemakkelijkt het proces al als je met een doel gaat. Je wilt bijvoorbeeld toch nog iets uitwerken. Een notitieblok of tablet bij je hebben, is dus een begin.
 • Kijk welk moment je gaat. Je kunt voor een rustiger moment gaan, in dat geval is er minder “bekijks” of je gaat wanneer het juist heel druk is. In dat geval ga je op in de massa.
 • Trek vervolgens niet direct (negatieve) conclusies als er iemand naar je kijkt. Hij of zij kan het juist aantrekkelijk vinden dat je er zelf op uit gaat.

Meer voordelen

Er zijn genoeg voordelen te bedenken waar we lang niet altijd bij stil staan. Te denken valt aan:
 • Je kunt dat doen wat je graag wilt doen. Je hebt immers met niemand rekening te houden.
 • Benoem voor jezelf maar eens alle unieke eigenschappen die je hebt (observeer jezelf maar eens). Dit stimuleert ook je eigenwaarde en is goed voor je zelfvertrouwen om iets aan te pakken.
 • Wat eigenlijk voor iedereen geldt, maar meer nog voor de man of vrouw die alleenstaand is … waardeer de kleine dingen en neem er tijd voor. Het is gemakkelijker als er geen afleiding is om je te concentreren op die kleine speciale momenten.
 • Neem de tijd om jezelf te verwennen. Je bepaalt het immers helemaal zelf, dus kan je ook gemakkelijker voor jezelf kiezen.
 • Een optie is de groep mensen die allemaal alleenstaand zijn en soms ook dingen samen willen doen. Er zijn tientallen initiatieven via Twitter of Facebook waar je je - veelal in je regio - bij aan kunt melden. Voordeel is dat je nog eens heel andere mensen tegenkomt.

Tot slot

Dat de alleenstaande aan het verpieteren is gaat eigenlijk nauwelijks nog op. De meeste kiezen er bewust voor of maken er iets leuks van, ook als er niet bewust voor gekozen is. Natuurlijk blijft er altijd een groep mensen die het moeilijk vindt om er alleen op uit te gaan en plezier te maken. Maar je bent baas over je eigen leven, als je dus wel aan het verpieteren bent, doe je het zelf. Niemand stopt je om er iets van te maken!
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toeslag UWV omlaag voor alleenstaand woningdeler in 2019Toeslag UWV omlaag voor alleenstaand woningdeler in 2019Als uw inkomen lager is dan het sociaal minimum, dan kunt u in 2019 van het UWV een toeslag krijgen op uw uitkering en i…
Hoogte IOAW 2021 en IOAZ 2021 (voorwaarden)Hoogte IOAW 2021 en IOAZ 2021 (voorwaarden)Hoe hoog is de uitkering voor oudere werkloze werknemers volgens de IOAW in 2019, 2020 en 2021 (januari 2021) en wat is…
Wat doet McDonald's aan duurzaam ondernemen?Wat doet McDonald's aan duurzaam ondernemen?McDonald's heeft veel klanten over de hele wereld. Dit geeft bulten afval met zich mee. Hoe gaat McDonald's daar mee om?…
Bewust alleenstaande moederBewust alleenstaande moederJe vindt je droomprins, gaat trouwen en dan krijg je kinderen. Dit is het traditionele beeld dat veel mensen hebben bij…

Helpt relativeren lichter te leren denken?Helpt relativeren lichter te leren denken?Om een antwoord te kunnen geven op de vraag of je lichter kunt leren denken, is het goed om het ‘lichter denken’ eerst e…
60+ en de veranderingen in het fysieke en mentale leven60+ en de veranderingen in het fysieke en mentale levenDe vraag over oud zijn of oud worden, passeert menigeen die vaak halverwege de 40 jaar of bijna 50 jaar is. Dat is zo’n…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ThePixelman, Pixabay
 • http://nl.wikihow.com/Zo-kun-je-lol-hebben-in-je-eentje
 • https://www.groene.nl/artikel/leven-zonder-gedoe
 • Psychologie 1/2016: “Een biertje graag”
 • http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=37425ned&D1=3-9&D2=0,10,20,30,40,50,58-l&HD=120104-1512&HDR=G1&STB=T
 • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Sciencefreak, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.