60+ en de veranderingen in het fysieke en mentale leven

60+ en de veranderingen in het fysieke en mentale leven De vraag over oud zijn of oud worden, passeert menigeen die vaak halverwege de 40 jaar of bijna 50 jaar is. Dat is zo’n cruciaal moment in het leven dat de jeugd eraf is, maar “oud” eigenlijk nog niet in het woordenboek voorkomt. Toch val je binnen een andere doelgroep en dat zet aan het denken. Waarbij 60 jaar misschien nog ver weg is, maar je wel over de helft bent en nadenkt over wat je op dat moment als “oud” ervaart en hoe je het jezelf ziet invullen.

Oud? De duivel is oud!

Veel mensen van 60+ vinden zich vervolgens helemaal niet oud. Ze staan nog midden in het leven en behoren zeker niet tot de groep die achter de geraniums zit en zit te wachten op de naderende dood. Er wordt niets voor niets gezegd dat 60 jaar het nieuw 50 jaar is. Natuurlijk staat of valt het met je mentale en fysieke gezondheid. Als je goed in je lijf zit, voel je je beter en jonger en dat geeft meer aanleiding tot activiteiten. Natuurlijk geldt voor iedere leeftijd dat de mentale en fysieke gezondheid cruciaal is, maar een jong lichaam heeft meer veerkracht en zal minder of korter last hebben van een blessure. Verder is de mentale bagage kleiner en dat maakt het allemaal wat lichter als er iets aan de hand is.

Met deze wetenschap blijkt dat veel mensen de leeftijd van 60 jaar toch echt niet als oud ervaren en midden in het leven staan. Waarbij het wel zo is dat er een nuanceverschil is tussen mannen en vrouwen.

Een aparte doelgroep

Babyboomers

Vanuit verschillende uitgangspunten wordt er aardig ingespeeld op de doelgroep van 60+. De doelgroep is, met de babyboomers, inmiddels substantieel en voldoende voor een partij, aparte omroep én reclame. Naast Haagse belangenbehartigers voor de ouder wordende mens, informatie verschaffen en ontspanning brengen op televisie, is de doelgroep ook een bron van (reclame)inkomsten.

De babyboomers bereiken of hebben inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en ze hebben het financieel in algemene zin niet verkeerd gedaan. Luxe reizen, verbouwingen aan de woning (om er nog zo lang als mogelijk te blijven wonen) en peperdure smeersels om de jeugd nog een beetje vast te houden, passeren de reclameblokken om de programma's heen voor deze doelgroep. Speciale bladen gericht op de ouder wordende mens en het is zover dat de scootmobiel niet meer "oubollig" of "truttig" is, maar "hip" en ook door jonge mensen gebruikt wordt.

Volwaardig deel van de maatschappij

Kortom, de 60+-mannen en -vrouwen zijn niet (meer) "afgeschreven", maar ze worden als doelgroep steeds meer voor vol aangezien. Behalve de grootte van de groep, speelt de financiële situatie van deze doelgroep een rol én het feit dat er nog voldoende ruimte is om iets met die financiën te doen. Sparen voor de kinderen/kleinkinderen is één, maar het gegeven dat men er zelf ook van wil genieten, is een duidelijke verandering voor deze doelgroep. Wat maakt dat de een belangenbehartiging in Den Haag en een aparte omroep geen overbodige luxe is.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay

De ouderdomsverschijnselen bij vrouwen en mannen

Vrouwen

Strikt genomen merkt de vrouw meestal eerder wat van ouder worden dan de man. Voor menig vrouw start de menopauze even na het 45ste levensjaar en waar een kleine groep er vlekkeloos doorheen komt, heeft een grote groep er in meer of mindere mate last van. Meer vet rond maag- en buikstreek, libidoverlies, dunner wordend haar en het idee dat je geen kinderen meer kunt krijgen, wat een duidelijke vorm van vrouwelijkheid is, zijn kenmerken die allemaal voorbijkomen tijdens de menopauze.

Voor de meeste vrouwen geldt ook dat ze veelal halverwege de 50 jaar alweer klaar zijn met dit proces. Zowel fysiek als mentaal is men er doorheen en dat geeft bij veel vrouwen een sterk en zelfbewust gevoel. De klok lijkt voor een deel teruggedraaid of stopgezet te worden, althans zo ervaren veel vrouwen het.

Bron: Rmt, PixabayBron: Rmt, Pixabay
Mannen
Bij relatief veel mannen begint ergens begin de 50 jaar het besef te spelen dat ze ouder worden. Menig man krijgt een buikje, het gezicht wordt plots echt ouder, ze worden of zijn inmiddels kaal, er is niet zelden libidoverlies en de eerste echte erectiestoornissen (zeker 1 op de 3 mannen heeft er last van) dienen zich aan. Wat weer een verminderde eigenwaarde kan op kan leveren.

Voor menig man is dit proces als ze de 60 jaar passeren nog aan de gang. Sommige mannen zien een huwelijk stranden en een deel daarvan heeft zelfs een zogenaamde “tweede leg”. Dan wordt er een beduidend jongere vrouw getrouwd en het ouderschap nog eens ervaren. Maar dan beter en intenser, althans dat zijn veel gehoorde kreten. De carrière hoeft immers niet meer nagejaagd te worden, dus is er meer kwaliteitstijd.

Het verouderingsproces stoppen

Het proces van ouder worden te stoppen is niet mogelijk en ook niet zinvol. Het hoort bij het leven en “hangen aan de jeugd” kan op een gegeven moment zelfs een zielige vertoning worden. Dat neemt niet weg dat je wel goed voor jezelf moet zorgen, zowel het innerlijk als uiterlijk. Dit geeft geen garanties, maar vergroot wel de kans dat je op een gezondere manier ouder wordt.

Waar de een de ergste lijnen in het gezicht glad laat trekken door de chirurg of dure potjes crème koopt om de huid handmatig van het steeds meer ontbrekende collageen te voorzien, zal de ander gezonder gaan eten en zorgen dat hij of zij voldoende beweging krijgt. Een ieder doet het op een eigen manier en waar hij of zij zich goed bij voelt. Dat je jezelf de aandacht geeft die je verdient, is sowieso een belangrijke stap die op deze leeftijd veelal gemaakt wordt. Dit maakt ook dat veel mannen en vrouw een van 60+ zich niet oud voelen en met recht meer een 50-jarige voelen. Deze leeftijdstrap omlaag wordt overigens ook steeds vaker door de 50-jarige en 40-jarige ervaren.

Do’s en don'ts als je ouder wordt

Forceren is op geen enkele leeftijd goed, dus ook niet als je ouder wordt. Maar er zijn wel wat zaken waar je op kunt letten en welke prima zijn in te passen in het leven van een man of vrouw van 60+.

Bron: Frankbeckerde, PixabayBron: Frankbeckerde, Pixabay
Pijnlijke gewrichten
Pijnstillers om niet te voelen zijn niet goed, maar een lichte pijnstiller nemen als je last van je gewrichten hebt, kan aanleiding zijn wel te gaan bewegen. Die dagelijkse wandeling te maken, dat fietstochtje of een stuk te gaan zwemmen. Wat lichaamsgewicht verliezen kan pijnlijke gewrichten ook ontlasten. Bovendien als je ouder wordt, heb je nu eenmaal minder calorieën nodig.

Osteoporose

Als je ouder wordt, gaat het lichaam anders met calcium om en koffie is een voorbeeld van wat niet goed is als ouder wordt. Een kopje koffie is geen probleem, maar beperk het en neem bijvoorbeeld meer kruidenthee. Roken en alcohol drinken is ook niet echt goed, om meerdere redenen. Beperk het daarom ook zoveel als mogelijk. Verse groenten en zuivel zijn goed voor het op niveau houden van je calcium en vitamine D niveau. Je lichaam bouwt op tot eind twintig/begin dertig jaar en daarna moet je het met bepaalde producten eten op niveau houden.

Constipatie

Strikt genomen kan het op iedere leeftijd gebeuren, maar als je ouder wordt kan de peristaltiek die de voortbeweging door het spijsverteringskanaal gestalte geeft, afnemen. De verhouding tussen calcium en magnesium hangt hier nauw mee samen. Slechte voeding en een tekort van een van beide stoffen vergroot de kans op constipatie. Zorg dat je voldoende stoffen binnenkrijgt en als het niet uit de voedingsstoffen kan, dan via een voedingssupplement.

Bij de tijd!

Bij de tijd blijven is ook je hersenen blijven trainen en uitdagen. Zorg dat je hersenen actief blijven en of dat nu met kruiswoordraadsels zijn, spelletjes op televisie waar een beroep gedaan wordt op bijvoorbeeld je geheugen, je uitdagingen aangaat op het internet (al was het maar om je kleinkinderen te helpen met huiswerk) of creatief je hersenen blijft kraken, dat maakt niet uit. Blijf mentaal bezig!

Conclusie

Ouder worden kan ook een heel mooi proces zijn en omdat we ons steeds beter verzorgen en de gezondheidszorg meer te bieden heeft, is dat "oud worden" aardig teruggedrongen in jaren. Een dubbel voordeel, want het proces van oud worden gaat trager, maar je hebt wel de levenservaring waar je anderen weer mee kan helpen in de maatschappij. Of je spitst je toe op enkele essentiële zaken in je leven of je geniet gewoon van het er zijn. Je hoeft niet overactief te zijn, maar geniet wel van alle momenten. Ook dat houdt de mens volop in het leven en blijkt eens te meer dat "60 het nieuwe 50 is"!
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga is gebaseerd op het verbeteren van de mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Hoe kun je zelf aan yoga beginnen?…
Hardlopen: voordelen voor de mentale gezondheidVeel mensen die ervaring hebben met een langere periode regelmatig hardlopen geven aan dat ze zich sterker voelen, minde…
De zes dimensies van wellnessWellness is de trend van nu. Iedereen praat erover of is er mee bezig. Een gezonde leefstijl komt steeds centraler te st…

Plezier als alleenstaande, ga je er alleen op uit?Plezier als alleenstaande, ga je er alleen op uit?Het aantal alleenstaanden, of singles met een populair woord, is al geruime tijd - zeker vanaf begin 2000 - sterk groeie…
De vier menstypen volgens Human DesignDe vier menstypen volgens Human DesignHuman Design is een complex systeem, bestaande uit esoterische- en exacte wetenschappen, waaronder astrologie, chakralee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rottonara, Pixabay
  • Healthy Tuinen 1/ jan. 2016; “Een fit lichaam boven de 60”
  • “Veranderingen in het lichaam” http://www.merckmanual.nl/mmhenl/sec01/ch003/ch003d.html
  • Afbeelding bron 1: Unsplash, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Rmt, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Frankbeckerde, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 01-02-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.