Snel energie opdoen

Snel energie opdoen Energie opdoen is voor de een ‘n vast ritueel, hij of zij kent zichzelf maar al te goed. De ander is er minder mee bezig, maar beseft wel wanneer de energie er (even) niet meer is. Soms kan slapen dé oplossing zijn, maar er zijn ook andere manieren om weer energie op te doen. Alleen is het wel heel persoonlijk en moet je in jezelf duiken om te achterhalen wat het beste voor je werkt.

Wat is energie?

Energie is feitelijk een natuurkundige grootheid, we drukken het in joule uit. Energie zet mensen en dingen in werking. Voor “dingen” is de benodigde energiebron meestal wel duidelijk. Voor mensen ligt dat wat lastiger. We weten dat slapen energie geeft, je herstelt immers tijdens je slaap en dat geeft voor de volgende dag weer energie om aan een nieuwe dag te beginnen. Maar naast slapen zijn er zoveel meer zaken die energie kunnen geven. Echter, zoals eerder aangegeven is het ook heel persoonlijk en zal je op en soort “ontdekkingsreis” moeten om te achterhalen, wat voor je kan werken.

Energie opdoen...

Muziek

Het is algemeen bekend dat muziek kan inspireren, kan motiveren en dus energie kan geven. Alleen is het afhankelijk van de klanken wat dit met je doet. Het drijft in ieder geval de emotie, want van bepaalde klanken kan je immers ook verdrietig worden of zelfs een beetje agressief. Nee, voor klanken die je energie geven zal je zelf op pad moeten. In ieder oor kan het weer anders klinken en dat geldt van de laagste bastonen in een klassiek stuk of heavy metal tot de klankschalen in de spirituele wereld.

Als je eenmaal weet wat je energie kan geven, dan is het zinvol dit altijd bij je te hebben op een geluiddrager. Je weet maar nooit wanneer je het kunt gebruiken.

Geuren

Geuren zitten vanaf je jongste jeugd in je “gebakken”. Als een bepaalde geur je maar vaak genoeg bereikt en je hebt er een prettige associatie mee, dan zal deze je leven lang mee gaan. Het maakt niet uit wat voor geur en het kan iets uit de oven zijn of de geur van kleding als je in een regenbui gelopen hebt of een veld met wilde bloemen.

Je kunt niet alle geuren “meenemen” voor het moment dat je wat energie kunt gebruiken. Maar het is niet verkeerd dit doen voor wat betreft de geuren die wel in een flesje mee te nemen zijn. Denk aan geuren die in oliën verwerkt (kunnen) worden. Een klein flesje is eenvoudig in een tas te doen.

Powernap

De powernap van 10 tot 20 minuten is ook altijd goed voor een energieboost. De powernap, bijvoorbeeld tijdens een warme dag welke je eigenlijk het gevoel geeft dat je nergens zin in hebt, kan je na 10 of 20 minuten die belangrijke energieboost geven die je zo nodig hebt. Geen lange slaapsessies dus, maar een stevige powernap.

Bron: WimdeGraaf, PixabayBron: WimdeGraaf, Pixabay
Zon
Lang met je gezicht (of de rest van je lichaam) in de zon is eigenlijk niet goed, dat is bekend. Maar als je energie om wat voor reden dan ook even wegloopt, kan een momentje met je gezicht in de zon (sluit je ogen en richt je gezicht naar de zon) je zomaar een boost geven. Enkele minuten kan al voldoende zijn. Bovendien je maakt die zo belangrijke vitamine D aan.

Voeding

We kennen allemaal wel de powerrepen. Ze geven je als het ware een suikerboost en dat geeft even een piek in je energie. Maar zo snel als het gekomen is, gaat het ook weer weg. De hang naar “meer” wordt alleen maar groter en dat is niet goed.

Beter is het om iets te nemen wat ook een boost geeft, maar beter voor je lichaam en een natuurlijke boostgever is. Denk aan bepaald soorten fruit of noten, zoals gojibessen, dadels of pistachenoten. Gewoon een handje bijvoorbeeld gecombineerd met wat frisse kruidenthee.

Ademhaling

Zoiets vanzelfspekends als ademhalen wordt niet direct geassocieerd met snel energie opdoen, maar het kan wel. Het heeft met het “type” ademhaling te maken. Als je vanuit je buik ademhaalt, wat altijd beter is, en je trekt bij de uitademing je navel zover als mogelijk in en je voert de ademhalingen ietwat op, dan frist dat op en je krijgt en wakker gevoel bij. Enkele minuten volhouden is al voldoende.

Energiegevers zijn overal

Energiegevers zijn er in de natuur, daar hoef je geen drankjes of repen voor te nemen. Zorg dat je dicht bij jezelf blijft, zo weet je ook wat de reden is dat je even geen energie meer hebt en kan je zelf snel zorgen voor nieuwe energie. De reden dat je moet weten waarom je even geen energie hebt, is gelegen in het feit dat als er iemand in je omgeving is die je energie opsoupeert, je in de buurt van een bodemloze put bent. Scherm je voor dit type mens af en als je dat niet lukt, ga er gewoon bij uit de buurt. Er is geen energieboost die daar tegenop kan werken. Maar verder zijn er mogelijkheden te over.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is fotosynthese?Wat is fotosynthese?Planten zijn in staat om zichzelf te voorzien van energie. Dit is in tegenstelling tot dieren die energie opdoen uit org…
De powernap of het middagdutje. Voor wie en waarom?Veel mensen dommelen af en toe in de middag in slaap. Bij jonge mensen wordt dit nog weleens als een taboe gezien. Echte…
Ga naar buiten en doe inspiratie opGa naar buiten en doe inspiratie opInspiratie opdoen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Wanneer je naar buiten gaat, kun je al heel erg veel inspirat…
Inspiratie opdoen voor de inrichting van je huisInspiratie opdoen voor de inrichting van je huisWil jij de inrichting van je huis volledig aanpassen? Dan kun je inspiratie opdoen op veel verschillende manieren. Maak…

Bang voor veranderingenBang voor veranderingenDoor dingen te veranderen in je leven, geef je jezelf de gelegenheid om je te ontwikkelen en te ontplooien. Nieuwe ervar…
Motivatietips om je doelen te bereikenMotivatietips om je doelen te bereikenSommige dagen voel je je ontzettend gemotiveerd. Je bruist van de energie en de dingen die doet, verlopen soepel. Je ste…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LWS, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Energie
  • Happinez Magazine 5/2015; “Energie a la minute”
  • Afbeelding bron 1: WimdeGraaf, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.