Motivatietips om je doelen te bereiken

Motivatietips om je doelen te bereiken Sommige dagen voel je je ontzettend gemotiveerd. Je bruist van de energie en de dingen die doet, verlopen soepel. Je stelt jezelf doelen en je gaat enthousiast aan de slag. Er zijn echter ook van die dagen dat je niet vooruit te branden bent. Je hebt van alles te doen, maar je weet niet waar je moet beginnen. Je kunt je er maar niet toe zetten om een start te maken met wat je moet of wil doen en inspiratie is ver te zoeken. Hoe kun je jezelf op zo’n inspiratieloze dag nu motiveren om toch aan de slag te gaan?

Motivatie heb je overal bij nodig

Er zijn vele zaken waarbij je een flinke portie motivatie goed kunt gebruiken. Het maakt niet uit of het hierbij gaat om werkzaamheden die moeten worden afgerond, of je graag wil afvallen of dat je doelen op sportief gebied liggen. Bij alles wat je wilt of moet, zal je ergens een start moeten maken, moeten volhouden en moeten afronden. Dit is de enige manier om jouw doelen te bereiken.

Tip 1: Begin klein

Je hebt jezelf een doel gesteld, dat je wil bereiken. Wat je zeker helpt om een start te maken, is om je doelstelling helder te formuleren en deze op te delen in kleine(re) subdoelen. Je kunt nu concreet stap voor stap naar je doel toe werken. Dit werkt aanzienlijk beter dan wanneer je een vaag doel in je hoofd hebt en niet weet waar je moet beginnen. Dit demotiveert, omdat het te groot, te veel en onoverzichtelijk is. Het motiveert wel om telkens een subdoel van je lijstje af te kunnen strepen en op deze manier zichtbaar dichterbij het door jou gestelde doel te komen.

Tip 2: Houd progressie bij

Realiseer je welke subdoelen je al hebt bereikt! Probeer hier meer bij stil te staan dan bij de dingen die je allemaal nog niet gedaan hebt. Je zal merken dat wanneer je je successen ‘viert’, je ontzettend gemotiveerd bent om met je volgende subdoel te beginnen. Je ziet immers dat je het kunt en je weer een stapje dichterbij je uiteindelijke doel bent gekomen.

Tip 3: Stop met vergelijken

Een ding dat funest is voor je motivatie is jezelf vergelijken met anderen. Het voegt niets toe om te balen van hoe ver je collega, je vriend of wie dan ook al is. Het is jouw leven, het zijn jouw doelen, het gaat om jou! Als je dan toch vergelijkt, vergelijk jezelf dan met jezelf van enige tijd geleden. Kijk wat je tot nu toe al hebt bereikt en besef dat je op de goede weg bent.

Tip 4: Beloon jezelf

Het kan niet vaak genoeg worden benadrukt: Wees trots op de (sub)doelen die je hebt bereikt. Beloon jezelf. Spreek van tevoren met jezelf af hoe je dat gaat doen. Beloon jezelf voor je inspanning, je inzet en je geboekte successen. Mede hierdoor krijg je zin om vervolgstappen te zetten.

Tip 5: Zorg dat je plezier hebt in wat je doet

Wat je ook wil bereiken, wanneer je iets zonder plezier of zelfs met tegenzin doet, dan is opgeven slechts een kwestie van tijd. Probeer je focus behalve op je doelen ook te leggen op het hebben van plezier op de weg naar je doelen. Creëer een plezierige manier om naar je doelstellingen toe te werken. Denk bijvoorbeeld aan een plezierige omgeving of aan fijne mensen om je heen.

Overige belangrijke zaken bij motivatie

Wanneer je jezelf doelen stelt, zorg dan wel dat deze realistisch en haalbaar zijn. Wanneer je de lat voor jezelf te hoog legt, is de kans dat je je motivatie verliest en dat je uiteindelijk zal opgeven groot. Ook is perfectionisme een valkuil. Het hoeft niet perfect. Goed is goed genoeg. Elk stapje, hoe klein dan ook, is er weer een. Realiseer je dat mislukkingen een onderdeel zijn van het behalen van succes. Mocht iets een keer niet lukken, accepteer dat dan. Dit houdt namelijk niet in dat je je doel niet zal bereiken. Vallen is niet erg, als je maar weer opstaat.
© 2015 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inspiratie: Doelen stellenWat is het nut van doelen hebben? Met doelen in je leven ben je op weg naar meer succes. Een doel geeft je extra motivat…
Motivatie om door te gaan met sportenIn het begin heb je veel motivatie en vind je het trainen zelfs fijn. Desalniettemin hoe meer je het doet, hoe saaier he…
POP schrijven (Persoonlijk Ontwikkelingsplan)Een POP maken: veel studenten ontkomen er niet aan. Ook werknemers moeten door het schrijven van een POP hun persoonlijk…
Motivatie in sociale psychologieWanneer je iets of iemand heel graag wil hebben, ben je doorgaans ‘gemotiveerd’ om datgene wat je wil, ook daadwerkelijk…

Snel energie opdoenSnel energie opdoenEnergie opdoen is voor de een ‘n vast ritueel, hij of zij kent zichzelf maar al te goed. De ander is er minder mee bezig…
De bucket list: Wat wil je gedaan hebben voor je sterft?De bucket list: Wat wil je gedaan hebben voor je sterft?Mensen zijn geneigd om dingen die ze willen doen, uit te stellen. Ook worden we vaak meegetrokken in de dagelijkse sleur…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.allegrow.nl/blog/20-tips-om-jezelf-te-motiveren
  • http://bsmeets.com/motivatie/leer-jezelf-motiveren-7-tips/
  • http://www.sport-en-dieet.nl/bekijk/artikel/id/35/Top_7_motivatietips
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 03-08-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.