Waarom zijn hindoes vegetariër?

Waarom zijn hindoes vegetariër? De toepassing van het vegetarische dieet is geen modeverschijnsel van de laatste jaren. Reeds ver terug in de geschiedenis aten mensen vegetarisch. Sommige mensen zeggen dat Jezus een vegetariër was; hij zou hebben gewoond bij de, die van oorsprong vegetarisch waren. Vlees eten komt vaker voor onder religieuze of spirituele groeperingen. Mensen die de levensvisie van de Hindoe´s navolgen houden zich over het algemeen aan een vegetarisch dieet. Daar hebben zij specifieke redenen voor. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Portret van Hindoe / Bron: Dr. Raju Kasambe, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Portret van Hindoe / Bron: Dr. Raju Kasambe, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Eeuwenlang vegetariër

Hindoes zijn al eeuwenlang vegetariër. Sommige mensen denken dat dit en traditie is en dat men niet weet waarom ze vegetariër zijn. Dat beeld klopt niet helemaal. Er is een aantal duidelijke redenen waarom Hindoes het vegetarische dieet volgen. Interessant is het feit dat meerdere groepen gelovigen de uitoefening van hun geloof niet konden laten plaats vinden zonder het vegetarisch dieet te volgen. De gelovige wil in eenheid leven met God en wie zich te goed doet aan het eten van vlees kan die eenheid niet bereiken, zo lijkt een universele redenering zich te ontpoppen. Ook de gnostieke christenen uit het begin van onze jaartelling waren vegetariërs.

Verschillende ideeën onder hindoes

In heel India is de koe een heilig dier. Dat wordt in ieder geval niet gegeten. Vele Hindoes eten niet alleen geen koeien; zij eten helemaal geen vlees. Hindoes die in Nepal of daarin de buurt wonen willen nog wel eens een buffel eten maar daarover bestaat controverse tussen hindoes. Zuivel zoals eieren, roomboter en kaas worden wel door `Hindoes gegeten, zij het niet in overdreven grote hoeveelheden. Sommige hindoes eten wel vlees, kip en vis; zij zijn geen strikte vegetariërs, maar ook deze groep mensen zal vaak ervoor kiezen om op gezette tijden te vasten en zich van vlees te onthouden.

De hindoe wil zijn geest zuiver houden

Wie zijn lichaam voedt met het eten van vlees maakt zijn geest onzuiver. Dieren hebben allerlei gevoelens zoals angst. Als je het vlees van een dier eet krijg je een overdaad van deze aardse gevoelens en wordt het moeilijker om je open te stellen voor de hemelse weldaad van het goddelijke licht. Een zuivere geest wordt in de hindoe-taal ''satirisch'' genoemd. De geest wordt beïnvloed door de dingen die je eet. Er zit veel waarheid i het gezegde ''Je bent wat je eet.'' De mens is het enige dier wat ervoor kan kiezen om zich of te richten tot het dierlijke of te richten tot het goddelijke. De Hindoes hebben voor het laatste gekozen. Mensen die zich te buiten gaan aan oorlog, geweld, agressie, militaire instituten, wapens, vechtpartijen, pesterijen en handtastelijkheden, zijn meer geneigd om te leven naar het dierlijke aspect in henzelf. Zo is de meerderheid van de mensheid.

Dieren doden

De schepper heeft onze natuur gemaakt. Als wij in deze natuur dieren gaan doden dan veranderen we het werk van de schepper. De Hindoe handelt altijd niet-gewelddadig. Dat betekent niet alleen dat je je niet agressief gedraagt maar ook dat je geen andere dieren dood maakt. Als je vlees koopt bij de slager, heb je iemand anders aangezet tot het doodmaken van dieren en dat is aanzetten tot geweld. Dierloos eten is daarom een handeling die is doordrongen vredelievendheid en respect voor alles wat leeft in onze kosmos. Het geen geweld aandoen aan dieren gaat voor de Hindoe-groentenkweker zo ver dat als hij een worm tegenkomt in de aarde, hij deze geen geweld aandoet.

Karma opeten

Het leven wordt geleid door de wet van karma. Karma kun je hebben opgelopen n een ander, vorig leven maar je kunt ook in dit leven karma aanmaken. Karma komt voort uit je handelingen. Elke handeling heeft een weerslag in je eigen systeem. Een verlicht iemand is juist bevrijd van het wiel van karma, het wiel van reïncarnatie. Zulk een iemand hoeft niet weer te keren op aarde maar kan aan een volgend levensveld deelnemen. Vlees eten zorgt dagelijks voor een portie extra karma waardoor het moeilijker wordt om van het wiel van reïncarnatie los te komen. Dat is de reden dat hindoes en leden van andere spirituele groepen ervoor kiezen om geen vlees te eten. Het toebrengen van letsel aan andere schepsels leidt karmisch gezien ertoe dat jou letsel zal worden toegedaan.

Het spirituele leven

Wie spiritueel leeft, handelt vanuit een hoger bewustzijn. Dit hogere bewustzijn is beïnvloedbaar door onder andere voeding. Voedsel kan de blik van het hogere bewustzijn vertroebelen. Een hoger bewustzijn is vrij van jaloezie, afgunst, angst en wantrouwen. Spirituele Hindoes geloven dat dieren meer oncontroleerbaar over deze emoties beschikken en dat als we dieren opeten, ons hoger bewustzijn meer last heeft van deze emoties, neigingen en gedragingen.

Een utilitaristische visie

Er zijn wetenschappers die een utilitaristische visie erop nahouden wat betreft de reden van Hindoes om geen koeienvlees meer te eten. Op een gegeven moment waren er veel inwoners in India en zou men in hebben gezien dat plantaardig voedsel kweken voor dieren een grotere energie vergt dan het voedsel kweken voor mensen. Men zou toen om deze reden mensen hebben aangeraden om vegetariër te worden.

Bladzijde uit Hindoe-geschrift / Bron: Arjunkrishna90, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bladzijde uit Hindoe-geschrift / Bron: Arjunkrishna90, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Manu Samhita

Er is niet één Hindoegeschrift waarin staat dat je dit of dat moet doen. Maar er zijn wel uitspraken van andere Hindoes en verhalen die iets zeggen over het leven. Je bent zelf vrij om ernaar te handelen.
In het Hindoe-geschrift Manu Samhita staat het volgende:
"Hij die het slachten van een dier veroorzaakt, wie het opsnijdt, hij die doodt, wie vlees koopt of verkoopt, wie het kookt, hij die het opdient en wie het eet, moeten allemaal worden beschouwd als de moordenaars van het dier ... '(Manu Samhita 5,51-52) Dat betekent dus dat niet alleen iemand die vlees eet ethisch gezien een dierendoder is maar iedereen die zorgt dat het vlees op tafel komt.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het hindoeïsme, een wereldgodsdienstHet hindoeïsme, een wereldgodsdienstHet hindoeïsme is een van de grootste godsdiensten ter wereld. In Nederland zijn ook veel hindoes. Wat geloven hindoes e…
Uitleg over verschillende groepen vegetariërsVegetariërs zijn mensen die geen vlees eten. Vegetariërs kun je onderverdelen in meerdere groepen. In dit verslag zal ik…
Waar doen vegetariers en veganisten hun boodschappen?Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat mensen besluiten om minder vlees te gaan eten. De redenen hiervoor zijn uiteenlope…
Een der oudste godsdiensten ter wereld is het HindoeïsmeEen der oudste godsdiensten ter wereld is het HindoeïsmeEen der oudste godsdiensten ter wereld is het Hindoeïsme. De godsdienst is ontstaan in India al rond 3000 voor Christus.…

Hindoeïsme: 1 van de 5 wereldgodsdienstenHindoeïsme: 1 van de 5 wereldgodsdienstenHet hindoeïsme is de oudste wereldregie en ontstond ongeveer 5000 jaar geleden. De Ohm is de mantra en de Omkar het symb…
Een lichter leven leidenEen lichter leven leidenDe meeste mensen willen wel een lichter leven leiden, want het leven vraagt best veel van ons. Dat torsen we eigenlijk d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jill111, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hindoeïsme#Vegetarisch_eten
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Diet_in_Hinduism
  • http://www.quora.com/Why-are-most-Hindu-Brahmins-vegetarian
  • Foto deel boek hindu "Tripura Sundari2" by Arjunkrishna90 - Own work. Licensed under CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons
  • Portret: "Portrait of a Hindu Sadhu India DSCF1220 (4)" by Dr. Raju Kasambe - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia
  • Afbeelding bron 1: Dr. Raju Kasambe, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Arjunkrishna90, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.