mijn kijk op

Geld maakt niet gelukkig... of toch wel?

Geld maakt niet gelukkig... of toch wel? Wat is geld? Ponden, dollars, euro’s, yen, zloty, … hoe je het ook wilt noemen, het is allemaal geld. Geld dat we allemaal nodig hebben ook al geven we dit niet openlijk toe. Geld vormt een belangrijk deel van ons leven. Het is een ruilmiddel dat we simpelweg niet kunnen wegdenken uit ons leven. We leven in een wereld waarin alles draait rond het verwerven van geld om onze eigen manier van leven te kunnen financieren. We gebruiken geld om diensten van andere mensen te betalen zodat we onze eigen levensstijl kunnen verbeteren. Geld bepaalt onze manier van leven en heeft een enorme invloed op onze sociale status.

Belang van geld

Het belang van geld wordt reeds in een vroeg stadium van onze kindertijd duidelijk. We leren reeds over geld op een vrij jonge leeftijd en dit neemt toe naarmate we ouder worden. We worden opgeleid om de koopkracht van geld te kennen en wat we er allemaal mee kunnen doen. Dat we het gebruiken voor zaken die we echt nodig hebben, zaken die we echt willen en tenslotte die dingen waar we naar hunkeren. Geld wordt reeds op jonge leeftijd geïntroduceerd door educatieve bordspellen denk maar aan ‘Monopoly’ en ‘Lach Je Rijk’. Deze spellen benadrukken de macht van het geld en de mogelijke aankopen die we kunnen doen met elke bedrag dat we bezitten.

Het belang van geld is vrij evident: meer geld betekent minder zorgen en minder stress. Sommigen beweren wel dat geld enkel noodzakelijk is voor de basisbehoeften van ons menselijk bestaan zoals voedsel, kleding en onderdak, zaken zoals entertainment en reizen zijn een mooie bonus. Als deze behoeften zijn bevredigd hoeft er niet meer geld te zijn om een mens te voorzien van geluk wat volledig los staat van de aankoop van zaken die slechts materiële bevrediging kunnen brengen. Denk maar aan een situatie waarin je niet in staan bent om te voorzien in je basisbehoeften omdat er onvoldoende geld is voor de aankoop van levensnoodzakelijk producten. Dit is een situatie die zorgt voor frustraties en onzekerheid wat komende dagen zullen brengen.

Alle drama rond de behoefte aan geld in acht genomen is het toch rationeel om te zeggen dat we geluk kunnen kopen met geld. Het is echter de vraag of het dan gaat over geluk over een lange termijn of slechts kortstondige bevrediging.

Geld maakt niet gelukkig

Voor de meeste van ons zal de mythe over koning Midas niet onbekend in de oren klinken. Deze had slechts de wens dat alles wat hij aanraakte in goud zou veranderen. Uiteraard was hij in de wolken toen zijn wens uitkwam en hij alles in goud kon laten veranderen door een eenvoudige aanraking tot hij erachter kwam dat ook zijn geliefde dochter in een gouden beeld veranderde toen hij haar aanraakte. Wat volgde was een zeer ongelukkige koning Midas die al het goud bezat waar hij maar van kon dromen maar er geen plezier aan beleefde. Hoewel dit verhaal slechts een mythe is kunnen we er wel een heel interessante les uit trekken: veel geld hebben staat niet garant voor geluk.

Belang van geld in onze maatschappij

In de wereld waarin we vandaag de dag leven wordt geld effectief gezien als geluk. Er is weinig of geen angst dat alles wat we aanraken in geld zal veranderen omdat we effectief willen dat alles in geld zou veranderen. We willen geld bezitten om te overleven en niet elke maand moeten schrapen naar onze laatste euro’s om toch maar te kunnen rond komen. Bij discussies over geldproblemen zal je niemand horen zeggen dat hij of zij niet geïnteresseerd is in geld hoewel de meeste mensen wel tevreden zijn als ze comfortabel kunnen leven zonder zich zorgen te moeten maken dat ze op het einde van de maand niet rondkomen. Het is een feit dat het leven veel mooier wordt zonder geldzorgen. Dit is ook de reden waarom mensen op de loterij spelen of zich dag na dag uit de naad werken.

Het bezitten van voldoende geld vermindert de financiële ellende welke in het huidig economisch klimaat sterk heerst. De kosten om te kunnen voorzien in je levensonderhoud stijgen elke dag maar liggen niet in lijn met onze levensstandaard. Iedere zuur verdiende euro is van vitaal belang om je rekeningen te betalen en schuldeisers weg te houden. In onze maatschappij kan je met geld niet enkel geluk kopen maar ook minder stress en zorgen. Wanneer geld direct beschikbaar is, is het geen bewuste noodzaak om elke euro drie keer om te draaien alvorens deze uit te geven hoewel het begroten bij elke aankoop geen slechte gewoonte is om eventuele toekomstige geldproblemen te vermijden.

Geld is bloed

Meer geld staat het individu toe om meer tijd vrij te maken voor ontspanning en om de echte geneugten van het leven na te streven. Dit betekent dat mensen op een normale leeftijd op pensioen kunnen gaan en hier ook van kunnen genieten zonder zorgen over financiële zaken. Geld heeft deze macht en comfort wordt bepaald door de individuele koopkracht. Overal waar je komt moet je geld betalen voor een bepaalde service enkel en alleen omdat onze economie zo in elkaar zit. We hebben geld nodig voor voedsel, kleding, onderdak en degelijk onderwijs voor onze kinderen. Daarnaast willen we nog een goede gezondheidszorg, transport en zetten we graag nog een centje opzij voor onvoorziene omstandigheden. Een leven zonder voldoende geld is vandaag de dag te omschrijven als een spreuk afkomstig uit het Afrikaanse Ghana. Daar vergelijken ze geld met bloed wat eigenlijk letterlijk betekent dat geld de levenslijn is van ons bestaan, zonder dit geld ben je nog beter dood.

Geld en relatie

Geld speelt ook een belangrijk rol binnen elke relatie. Wanneer geld niet de oorzaak is van problemen binnen deze relatie zullen er over het algemeen minder spanningen de kop opsteken en kan de energie dan gekanaliseerd worden naar andere manieren om de band te versterken en om te genieten van elkaars gezelschap. Een stabiele financiële situatie zal je ook helpen om sneller de liefde van je leven tegen te komen. Je hoeft je immers geen zorgen te maken over openstaande facturen die al lang betaald hadden moeten zijn geweest maar je kan je volledige aandacht richten op die ene persoon. Geld opent deuren, maakt dromen waar en creëert een gevoel van veiligheid en comfort.

Goede doelen

Wanneer er niet genoeg geld om handen is zijn ook de uitgaven beperkt. We hoeven niet ver te zoeken om op een van de vele oproepen te botsen die verspreid worden via televisie, kranten en billboards waarin wordt gevraagd om geld te doneren aan een of andere organisatie die zich inzetten voor de minder bedeelden van onze maatschappij. Ze vragen bijna letterlijk om een lach op de gezichten van kinderen te toveren door het maken van maandelijkse stortingen om zo te helpen voorzien in hun basisbehoeften zoals proper water, onderwijs, kleding en huisvesting. Dit zijn alle behoeften die een individu nodig heeft om gelukkig te zijn die het algemeen welzijn verhogen en een gevoel geven van voldoening. Er bestaan tal van goede doelen die door de media worden gepromoot die op zoek zijn naar geld om iemands leven te verbeteren.
© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld als ruilmiddelGeld als ruilmiddelGeld is in onze economie het hulpmiddel om de ruil van goederen en diensten te vergemakkelijken. Een functie van het gel…
Ontwikkeling van het geldstelselOntwikkeling van het geldstelselGoederen hebben dienst gedaan als ruilmiddel om de handel te versoepelen voordat de ontwikkeling van het geldstelsel ont…
Over geld en de functies van geldOver geld en de functies van geldGeld kwam niet altijd uit de geldautomaat bij de bank. Het kent een rijke historie waarbij munten en biljetten lang de b…
De relatie tussen geld en gelukDe relatie tussen geld en gelukIs er een relatie tussen geld en geluk? Maakt geld gelukkig? Als geld gelukkig maakt, hoeveel geld heb je dan nodig? Bes…

Verdriet, depressie, afwisselende fasen tussen actie en rustVerdriet, depressie, afwisselende fasen tussen actie en rustDe blues heeft iedereen wel eens, en daar is niks mis mee. Als je toegeeft aan die gevoelens die soms wel, soms niet te…
Motiverende quotes van beroemdhedenSinds jaar en dag zijn er al een hoop persoonlijkheden zoals schrijvers, uitvinders, filosofen, succesvolle zakenmensen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fill, Pixabay
  • http://www.scholieren.com/opdracht/7799
  • https://www.englishforums.com/English/TheImportanceOfMoney/bbzdkv/post.htm
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 22-01-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.