mijn kijk op

Leve het leven!

Leve het leven! Het leven is mooi en hoewel dat (ogenschijnlijk)niet altijd voor iedereen op gaat, moet je er toch echt zelf iets van maken. Dit gaat de een beter af dan de ander en dat is jammer. Je kunt namelijk zoveel meer uit het leven halen als je het voor elkaar krijgt om het glas net iets vaker half vol te zien, mogelijkheden af te tasten en dagelijks een lach op je gezicht te tonen. Is je leven daar niet naar? … dat heb je zelf in de hand.

Positieve insteek

Het zit een beetje in de mens én je krijgt er wat van mee vanuit je jeugd , maar de meeste mensen acteren met of het glas half vol of half leeg. Dit, terwijl een mooie mix eigenlijk het beste is. Het glas wat altijd half leeg is, maakt de mens somber en vaak ook nog zuur en chagrijnig. Een glas alleen maar half vol te zien maakt mogelijk vrolijk, maar kan je ook diep teleurstellen. Alles loopt immers niet altijd helemaal positief af. Het gaat feitelijk om de balans en dat maakt een evenwichtig leven met diepgang en dat uit het leven halen wat er in zit. Toch helpt een iets meer positieve blik wel om dingen te (durven) ondernemen en het geluk uit kleine momenten te halen.

Voor alles is een plek

Natuurlijk is het leven niet een aaneenschakeling van positiviteit, iedereen krijgt immers enig moment met pijn te maken. Dierbaren die overlijden of ernstig ziek worden, ongewenst kinderloos blijven, ontslagen worden of een pijnlijke scheiding al dan niet met gedoe rond kinderen. Toch neemt dit niet weg, dat je alles ook kunt bekijken vanuit die andere kant. Die andere kant die je graag op wilt zoeken. Alles heeft een positieve en een negatieve kant. De pijn is negatief, maar wat levert het op … nieuwe kansen om jezelf op privé- of werkgebied weer te ontplooien, de pijn die iemand na de dood niet meer heeft etc.

Dit gaat lang niet iedereen als vanzelfsprekend gemakkelijk af. Sterker nog, veel mensen blijven lang (te lang?) in hun verdriet hangen en komen er zelf vaak niet eens in hun eentje uit. Niet zelden is het iemand anders die de man of vrouw op sleeptouw neemt om zo weer onder de mensen te komen en langzaam het geluk weer toe te laten. Verdriet om iemand dierbaars die weggevallen is, mag of moet er zelfs zijn. Zo verwerk je het en geef je het een plek in je leven, maar het leven gaat echt door. Blijven hangen in je verdriet en de draad niet oppakken, is vast niet wat die dierbare gewild zou hebben. Dat kwartje moet soms met enige vorm van “geweld” gaan vallen.

“We are shaped by our thoughts; we become what we think. When the mind is pure, joy follows like a shadow that never leaves.” Buddha

Bron: Greyerbaby, PixabayBron: Greyerbaby, Pixabay

Kan je jezelf veranderen?

De vraag: “Kan je jezelf veranderen?” doemt dan op en het antwoord maakt dat je er iets mee moet doen of niet. Ja zeker … je kunt jezelf veranderen, maar dat gaat niet vanzelf. Het is een bewustwordingsproces waarin je met jezelf afspreekt je best te gaan doen om bij alles wat op je pad komt de mogelijkheden ook te zien. Je mag best verdriet hebben om iets, maar dat omslagpunt moet er komen en dat moet je zelf doen. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld een signaal afspreken. De natuur regelt veel, dus als je bijvoorbeeld met jezelf afspreekt dat het moment dat de zon binnenvalt en iets specifieks in huis oplicht hét moment is dat die knop omgaat, ben je alert. Is dat een toevalstreffer? Nee, je kunt ook geloven dat je niet alles kunt sturen, maar slechts zaken het universum ingooit of met een bepaald geloof je tot die persoon richt. Maar je kunt het ook opschrijven, zolang het je hersenpan maar “actief” verlaat. Gedachten zijn krachten, hoor je wel eens. Niet voor niets!

Als je van jezelf weet dat dat wel eens moeilijk kan worden, spreek dan met mensen in je omgeving af dat ze alert zijn en dat kunnen vrienden zijn, maar ook collega’s, een zon of dochter etc. Het hoeft niet meer dan een signaal te zijn, want met belerende taal schiet menigeen eerder in de verdediging dan dat het signaal effect heeft.

Recht je rug!

Het klinkt misschien niet geloofwaardig, maar veel mensen lopen voorover gebogen en dat heeft te maken met de last die ze meedragen. Als je je goed uitrekt in de ochtend en jezelf toespreekt dat je er een mooie dag van gaat maken én je loopt rechtop met de borst vooruit, dan straal je al wat uit. Dat helpt echt om de wereld in de ogen te kijken.

Wat levert het op?

De positieve kant van het leven, laat je weer lachen en opent je blik en dat maakt vrolijk. Je merkt meer op en je geniet van zaken waar je eerder geen oog voor had, toen je nog in die negatieve spiraal zat. Koppel het niet zo zeer aan het weer of beter nog de zon, die vele mensen vrolijk maakt, want in Nederland is ook veel regen. Zelfs een volle wolkenlucht kan mooi en indrukwekkend zijn, je moet het wel echt zien.

Als je open staat voor zaken dan merk je ook je directe omgeving meer op. De dingen die mensen meemaken, waarom ze er lachend bijlopen of juist sip. Waarom een kind de slappe lach heeft, wat zo heerlijk aanstekelijk is of de kat achter een vogeltje aan zit en deze net niet vangt.

Vicieuze cirkel

Zoals de vicieuze cirkel geldt als je in die negatieve spiraal zit, zo geldt het ook voor de positieve spiraal. Als je eenmaal positieve zaken “opvangt” zullen er meer op je pad komen en het zal gaan voelen als een aaneenschakeling.

Haal er uit wat er in zit

Voor sommige mensen is dat ze op de rand van het leven moeten gaan lopen, maar dat hoeft natuurlijk niet voor iedereen het geval te zijn. Als je spreekt over “leve het leven” dan vult iedereen dit weer anders is. Niets is goed of fout, maar een voorwaarde is wel dat je kunt en durft te genieten van het leven. De zon, de regen, het babbeltje met een goede buur of een paar spelende honden gadeslaan … alles kan je vieren. Dat heeft niets te maken met het hebben van veel geld of niet veel geld en jong of oud zijn, maar meer hoe je in het leven staat, wat je naaste zijn en hoe je het leven tegemoet durft te treden. Leve het leven!
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Optimist zijn is een keuzeOptimist zijn is een keuzeDe rasoptimist kenmerkt zich door het positieve altijd in alles te zien, dat alles zich ten goede zal ontwikkelen en in…
Lachtherapie: lachen is gezondLachtherapie: lachen is gezondLachen is leuk, het voelt goed en het is nog gezond ook. Lachen heeft positieve effecten op zowel ons lichaam als op onz…
De positieve effecten van lachen op je gezondheidDe positieve effecten van lachen op je gezondheidMensen die het niet fijn vinden om te lachen bestaan waarschijnlijk niet. Niemand krijgt natuurlijk graag de slappe lach…

Minder werken, toch een behoorlijke levensstandaard behoudenMinder werken, toch een behoorlijke levensstandaard behoudenWie droomt er niet van. Minder werken, lekker meer thuis zijn. Buiten kunnen zitten wanneer de zon schijnt, nog even in…
Wat is Kundalini Yoga?Wat is Kundalini Yoga?Yoga wordt steeds populairder in Nederland. Naast het bekende Hatha Yoga en de intensieve Bikram Yoga heb je nu ook een…
Bronnen en referenties
  • H. Schalinga - life coach
  • Afbeelding bron 1: Greyerbaby, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.