Wat is Kundalini Yoga?

Wat is Kundalini Yoga? Yoga wordt steeds populairder in Nederland. Naast het bekende Hatha Yoga en de intensieve Bikram Yoga heb je nu ook een zachtere variant: Kundalini Yoga. In Kundalini Yoga staat de ademhaling en het bewustzijn centraal. Door middel van meditatie, ademhalingstechnieken, chanten en yogaposes proberen Kundalini yogi de Kundalini-energie uit hun lichaam vanuit de ruggengraat naar boven op te wekken om meer eenheid en zelfbewustzijn te creëren in het dagelijks leven.

Inhoud


Wat is Kundalini Yoga?

Kundalini Yoga is een vorm van yoga waarin meditatie, lichaamsbewegingen, mantra's, chanten en ademhalingstechnieken gecombineerd worden. De bewegingen en meditatie's leiden tot het opwekken van een energie vanuit het binnenste van het lichaam, de Kundalini energie. Deze energie wordt vaak afgebeeld als een opgerolde slang aan het begin van de ruggengraat. Deze energie kan zich voortbewegen door de zeven verschillende chakra's die van onderaan het lichaam, rondom de zitbotjes, tot aan het hoofd lopen. Bij deze vorm van yoga staat de ademhaling centraal, de lichaamsbewegingen en mantra's worden aan de ademhaling verbonden. Zo zijn de bewegingen vaak herhaaldelijk en ritmisch en dienen vaak met gesloten ogen gedaan te worden waardoor je in een soort meditatieve trance raakt. Kundalini Yoga is door Yogi Bhajan in de Westerse wereld geintroduceerd.

Wat is het doel?

Het doel van de Kundalini Yoga is het bereiken van groter bewustzijn in ieder individu. Dit bewustzijn reikt in zijn optimale status echter verder dan het individu. De yogi beseft zich dat hij of zij deel is van de hele wereld en probeert zich hiervan bewust te worden. Stress en fragmentatie wordt tegengegaan door een gevoel van eenheid. Onevenwichtigheden in de verschillende chakra's worden ontdekt om vervolgens te proberen deze in balans te brengen waardoor er geen frictie meer ontstaat. De stroom van Kundalini energie kan zo vrij door de chakra's stromen. Door Kundalini Yoga wordt deze energie, de kracht die in iedere mens aanwezig is, weer vrijgemaakt.

Hoe ziet een les er uit?

Een les begint vaak met een welkomst chant en verschillende manieren om het lichaam op te warmen. Vaak worden de oefeningen met muziek op de achtergrond gegeven. Vervolgens zullen repetitieve lichaamsbewegingen worden opgedragen waarin men de beweging op de ademhaling moet volbrengen. Dit gebeurt voor onbepaalde tijd zodat je op een gegeven moment niet meer let op het verstrijken van het tijd en puur in het moment komt. Tussen de oefeningen door mediteert men vaak zelf totdat de leraar of lerares doorgaat met de volgende oefening. De les eindigt met een ontspanning waarin men gedurende een tiental minuten op de grond ligt en probeert het gehele lichaam tot rust te laten komen. Vervolgens wordt er nog een gezamenlijke chant ter afsluiting gedaan.

Voor wie?

Kundalini Yoga is voor iedereen. Het bestaat niet uit moeilijke asana's of onmogelijke streches. De uitdaging op lichamelijk gebied ligt vooral op repetitieve oefeningen. Je kan Kundalini Yoga ook niet echt als sport zien. Het is eerder een meditatie waarbij het hele lichaam gebruikt worden. In oorspronkelijke vorm zou iedere vorm van yoga moeten leiden tot een groter bewustzijn. In het Westen is echter voornamelijk de focus op de sport komen te staan en wordt de aandacht op meditatie en ademhaling doorgaans verworpen wanneer er bijvoorbeeld yoga op sportscholen wordt gegegven. In Kundalini Yoga ga je zover als je zelf wilt gaan. Er is geen competitie tussen de verschillende deelnemers. Meestal heb je je ogen ook gesloten en concentreer je je vooral op jezelf. Het is een zoektocht naar zelfbewustzijn, naar meer eenheid en energie en die vind je alleen door je op jezelf te concentreren.

Religieus of spiritueel?

Mensen met ieder geloof kunnen deelnemen aan Kundalini Yoga. Het propageert of verwerpt geen enkele god of religie. De Kundalini energie zou men kunnen toeschrijven aan hogere krachten maar het is ook een besef dat een goddelijke kracht in onszelf zit. Dit komt overeen met veel religies. Kundalini Yoga wordt geleverd als middel voor iedere mens om tot een hoger en dieper zelfbewustzijn en eenheid te komen. Dit is een spirituele reis aangezien het tot stand wordt gebracht door onder andere chanten en meditatiee. Het is echter niet gekoppeld aan een religie.

In Nederland?

Kundalini Yoga wordt steeds populairder en in veel van de grote Nederlandse steden wordt Kundalini Yoga gegeven:
  • Rotterdam
  • Amsterdam
  • Den Bosch
  • Leiden
  • Den Haag
  • Groningen
  • Eindhoven
© 2014 - 2024 Sveneras, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kundalini Yoga - de yoga van het bewustzijnKundalini yoga is een unieke yogastijl die duizenden jaren als een geheime traditie mondeling is overgebracht om te voor…
De verschillende soorten yogaDe verschillende soorten yogaDe oudste geschriften over yoga dateren uit de derde eeuw voor Christus, maar vooral sinds de tweede helft van de twinti…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Yoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga is gebaseerd op het verbeteren van de mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Hoe kun je zelf aan yoga beginnen?…

Leve het leven!mijn kijk opLeve het leven!Het leven is mooi en hoewel dat (ogenschijnlijk)niet altijd voor iedereen op gaat, moet je er toch echt zelf iets van ma…
De grijze golf stoomt opDe grijze golf stoomt opDe grijze golf is niet de bekende auto, maar de vergrijzende maatschappij en de andere manier waarop de “jonge” grijze g…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Kundalini_yoga
  • http://www.kundaliniresearchinstitute.org/What%20is%20KY.htm
  • http://yoga.about.com/od/kundaliniyoga/a/kundalini.htm
Sveneras (70 artikelen)
Gepubliceerd: 11-09-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.