Minder werken, toch een behoorlijke levensstandaard behouden

Minder werken, toch een behoorlijke levensstandaard behouden Wie droomt er niet van. Minder werken, lekker meer thuis zijn. Buiten kunnen zitten wanneer de zon schijnt, nog even in bed kunnen blijven liggen 's morgens wanneer het koud en donker is buiten. Thuis zijn wanneer de kinderen thuis zijn, een lekker avondmaal kunnen bereiden voor man- of vrouwlief. Kunnen zorgen voor een zieke ouder, een zieke partner of een ziek kind. Niet mogelijk in deze tijd? Toch wel! Je kan een goede levensstandaard behouden als je een beetje van mentaliteit verandert.

Keuzes maken

"Heb je werk, dan heb je geld maar geen tijd. Heb je geen werk, dan heb je geen geld maar wel tijd." Deze wijsheid klopt als een bus. Als je beslist om helemaal niet meer of minder te gaan werken, zal je loon moeten inleveren. Maar ook met minder geld kan je heel goed leven. Kwestie van andere prioriteiten te stellen in je leven en even de knop om te draaien. Immers, waarvoor werken de meeste mensen? Om geld te hebben voor luxe. Een mooi, groot huis met alles er op en er aan. Een of twee auto's. De nieuwste technologische snufjes. Altijd nieuwe kleding. Steeds meer en verdere vakanties. Maar hebben we dit wel allemaal nodig? Lopen we onszelf niet voorbij en missen we geen hoop leuke dingen in het leven door altijd maar vooruit en meer te willen? Minder werken betekent inderdaad minder geld maar meer tijd. Tijd die men op een leuke en goedkope manier kan doorbrengen.

De knop omdraaien

Heb je beslist om minder te gaan werken? Of om helemaal te stoppen met werken? Dan heb je er waarschijnlijk goed over nagedacht en heel wat cijferwerk verricht. Want thuis zitten genieten van je vrijheid maar leven in armoede is natuurlijk geen optie. Zet alle voor- en nadelen even op een rijtje. En voeg er onderstaande tips aan toe.

Zelfvoorzienend zijn

Een groot deel van het loon gaat bij de meeste mensen naar eten. Heb je een tuin, dan kan je al flink besparen op deze post. Plant flink wat groenten, enkele fruitbomen en fruitplanten. Veel plaats heb je hier niet voor nodig en als je de juiste soorten kiest, heb je er ook niet veel omkijken naar. Ook kippen en konijnen zijn een optie. Krijg je het niet over je hart om ze zelf de nek om te draaien, dan heb je nog altijd lekkere kippeneitjes van je kippen.

Fruit

Bramen (zonder doornen), frambozen en rode bessen kan je tegen een draad planten. Ze zoeken zelf hun weg wel naar boven en dan kan je ze makkelijk vastbinden. Ook appel - en perenbomen bestaan in kleine varianten die tegen een draad groeien. Aardbeien kan je in bloempotten kweken. Rabarber heeft ook weinig plek nodig. Met al deze fruitsoorten heb je eigenlijk weinig werk en het is slechts een kleine investering. Je plant het een keer, snoeit het eenmaal per jaar en als het goed gaat, komt het elk jaar vanzelf terug. Het fruit kan je lekker uit het vuistje eten. Heb je er te veel van, dan kan je confituur, moes of fruittaarten maken en soms zelfs invriezen.

Groenten

Ook groenten kan je makkelijk zelf telen. Denk aan tomaten, wortelen, radijzen, spinazie, zuring, sla, pompoenen, etc. Groenten moet je wel elk jaar terug planten of zaaien. Heb je een groenteoverschot, dan kan je altijd een deel invriezen of ruilen met buren en vrienden die andere soorten hebben.

Kippen, eieren en konijnen

Heb je nog een plekje in je tuin dat je kan afbakenen, ga dan voor kippen. Veel kippen heb je niet nodig om iedere dag een vers eitje te hebben. In de zomer leggen de meeste kippen iedere dag minstens een ei. In de winter houden ze meestal wel een winterstop. Met een viertal kippen heb je dus eitjes om zo te eten, om quiches te maken, om taarten en cupcakes te bakken, om zelf eiersalade te maken en ga zo maar door. Wie het over zijn hart krijgt om zijn eigen dieren te doden, kan soms ook eens kip klaarmaken. Hetzelfde geldt voor konijnen. Ook die kan je in je tuin laten rondlopen en klaarmaken. Ze zeggen niet voor niets "het kweekt als konijnen". Voordeel is dat zowel kippen als konijnen niet veel nodig hebben. Beiden zijn best tevreden met keukenafval en af en toe een extraatje.

Ruilen met buren en vrienden

Misschien ken je wel mensen die gaan jagen. Of mensen die ieder jaar een schaap, een varken of een koe laten slachten. In ruil voor groenten en fruit uit je tuin, een eitje, een kip of een konijn willen ze je wel eens een stukje vlees of wild geven. Op deze manier is je menu bijna volledig zonder veel te moeten uitgeven. Het overige kan je op de markt kopen of inslaan wanneer het goedkoop is.

Kleding

Iedere dag een nieuwe outfit. Heb je vooral nodig wanneer je gaat werken. Je moet er immers altijd piekfijn uitzien en je kan niet altijd met hetzelfde rondlopen. Wel, dit kan je thuis nu wel. Zin om tot 's middags in je pyjama rond te lopen? Zin om in short rond te lopen? In oude kleren? Who cares? Om in de tuin te werken heb je geen maatpak nodig! Een flinke besparing op het budget.

Vervoer

Als je niet meer werkt, heb je geen tweede auto nodig. Die zou toch maar voor de deur blijven staan. De grote boodschappen kan je eenmaal per week met de auto doen en voor de kleinere boodschappen neem je toch gewoon je fiets of de benentram. Je hebt nu immers toch tijd. Goed voor de portemonnee en voor de lijn. Geen fitness- of sportclub meer nodig. Twee keer winst!

Poetsen

Aangezien je veel thuis bent, kan je zelf poetsen en heb je geen poetsvrouw meer nodig. Toegegeven, het is niet het leukste tijdverdrijf maar als je het op je gemak kan doen en met een goed muziekje op, dan valt het heus wel mee. Regelmatig bijhouden en je hebt minder werk. Bovendien ook nog goed voor de lijn en de conditie!

Oppas

Als je zelf thuis bent, moeten je kinderen niet naar de crèche, naar onthaalouders, naar vakantiepleinen, etc. Neen, je houdt ze lekker zelf bij en steekt het gespaarde geld in je zak. Zeker nu al deze oppasvormen flink duurder worden, is dit een flinke besparing!

Vakantie

Met een loon of anderhalf loon zal je natuurlijk ook wat op vakantie moeten inleveren. Maar minder vaak en minder ver betekent helemaal niet minder leuk. Ook in eigen streek kan je fantastische uitstapjes maken. Met de fiets of met het openbaar vervoer en met een zelfgemaakte picknick. Een dagje aan zee zandkastelen bouwen met de kinderen of lekker in de duinen zitten met een goed boek is zeker even tof als aan het zwembad van een viersterrenhotel liggen.

Wie vaart er wel bij het feit dat je minder werkt?

Door minder te werken vaar jij zelf er natuurlijk bij, maar ook je kinderen, je partner en zelfs je huisdieren. En het is een oplossing als je met een zieke ouder, een zieke partner of een ziek kind zit.

Jij zelf

Ziekten van de eeuw zijn depressies en burn-outs. De oorzaak? Stress op het werk, te veel werk en niet kunnen ontspannen thuis. Als je meer thuis bent, kan je beter ontspannen. Je moet niet stressen om overal op tijd te zijn, je verdoet je kostbare tijd niet in de file. Je kan alles rustiger aan doen, tijd maken voor je hobby's, eindelijk afwerken wat al maanden ligt te wachten, je brengt meer tijd buiten door, je doet meer aan sport (tuinieren, te voet boodschappen doen, poetsen, met de hond gaan wandelen, etc.) Heb je nog wat tijd over, dan kan je lekker ontspannen in bad of op de bank of in de zon een goed boek lezen.

Je kinderen

Ben je zelf een stresskip, dan breng je dit over op de mensen om je heen, dus ook op je kinderen. Die dan zelf ook lastig worden. Wat is er toffer dan een ouder die er 's avonds voor je is wanneer je uit school komt. Die je trakteert op een vieruurtje, je even helpt met je huiswerk en dan ontspannen aan het avondeten begint terwijl de kids even televisie kijken of buiten spelen? Gedaan met het gebrul en getier omdat mama en papa niet alles bol gewerkt krijgen. Ook wanneer de kinderen ziek zijn, is zo'n ouder een zegen. Want wie verzorgt je nu beter dan papa of mama?

Je partner

Werkt je partner nog, dan vindt die het vast ook wel fijn dat het eten klaarstaat bij thuiskomst, dat er niet gebruld wordt op de kinderen, dat het huis netjes is en dat alles vlotjes verloopt. Kinderen rustig naar bed is daarna meer tijd samen.

Je huisdier(en)

Honden met stress die alles stukbijten omdat er niemand thuis is, die de hele dag blaffen of huilen? Katten die binnen alles vuil maken en stukkrabben? Gedaan, want nu is baasje (meer) thuis! Poeslief kan op tijd en stond buiten en de hond wordt geregeld uitgelaten en op tijd geknuffeld. Goed voor baasjes bloeddruk en goed voor de dieren hun humeur!

Zieke ouder, partner of kind

Heb je een ouder, een partner of een kind met een erge ziekte, dan ben je er ook voor hen. En je hoeft je niet te verantwoorden tegenover een baas omdat je weer eens te laat of afwezig bent.

Thuiszitten betekent niet noodzakelijk niets doen

Bovenstaande lijkt misschien op een pamflet van de jaren stillekes of van een geitenwollensokkenbeweging. Maar thuiszitten betekent niet dat je niets doet. Heb je nog wat tijd over of heb je er zin in, dan kan je ook van thuis uit geld verdienen. Door artikels te schrijven bijvoorbeeld. Of door eindelijk dat boek te schrijven. Door bijlessen te geven. Door je foto's te verkopen op een stocksite. Je creatieve knutsels op markten en op websites aan de man te brengen. Websites voor anderen te ontwikkelen. Een webwinkel te beginnen. Kortom, door thuiswerk te doen. Mogelijkheden genoeg. En meestal werken waar, hoe en wanneer je zelf wil! Wie droomt hier nu niet van?
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen moestuin: potten en bakkenJe eigen moestuin: potten en bakkenVeel mensen denken dat je een grote tuin nodig hebt als je zelf groenten, fruit en kruiden wilt gaan kweken. Dit is echt…
Gezond en leuk om te doen: eet je tuin op!Gezond en leuk om te doen: eet je tuin op!Goed, een hele tuin ligt misschien wat zwaar op de maag. Maar, als je bewust met je voeding bezig bent, is het een prima…
Zo realiseren we onze eigen makkelijke moestuinZo realiseren we onze eigen makkelijke moestuinMeer en meer landgenoten geven de voorkeur aan het kweken van groenten in hun eigen moestuin. Vele anderen willen hetzel…
Moestuin op het balkonMoestuin op het balkonSteeds meer mensen zijn bezig met een gezonde leefstijl. Veel bewegen, weinig snoepen en vooral gezonder eten. Een van d…

FamilieproblemenFamilieproblemenDe programma’s waar mensen het moeilijk hebben of waar vetes uitgevochten worden voor televisie doen het goed. We verkne…
Leve het leven!mijn kijk opLeve het leven!Het leven is mooi en hoewel dat (ogenschijnlijk)niet altijd voor iedereen op gaat, moet je er toch echt zelf iets van ma…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 19-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.