Als leeftijd er toe doet

Als leeftijd er toe doet Als je het de mensen vraagt dan zal het merendeel zeggen wel de geestelijke wijsheid van het klimmen der jaren te willen hebben, maar niet het lichamelijke deel. Niemand zit te wachten op een lichaam wat krakkemikkig wordt, waar het opstaan meer tijd vergt of de knieën pijnlijke klappen krijgen, zodra je de trap in een stevig tempo op wilt lopen. Maar wat worden we wijs in de loop der jaren…

Leeftijd is een relatief begrip

De koptekst zegt het al. Leeftijd is een relatief begrip, want wat zegt de leeftijd over wie je bent. De een sport veel en is superfit op 50 jarige leeftijd en een 30 jarige kan, als deze nauwelijks beweegt, zich voortbewegen als een oude man of vrouw. Op snelheid kan je ouder wordend misschien iets inboeten, maar met een fit lichaam en fitte geest, is dat vaak minimaal en wordt ook nog eens gecompenseerd. Maar er zijn er ook relatief jonge mensen die we wel eens “oude geest” noemen en de wijsheid van een man of vrouw op leeftijd hebben.
Een leeftijd is maar één indicatiemiddel en niet meer dan dat. Toch gaat de maatschappij daar soms heel anders mee om.

Met pensioen

Mensen worden ouder en veelal gezonder oud, wat maakt dat de leeftijd van 65 jaar voor veel beroepen als pensioengerechtigde leeftijd geen recht meer doet aan de persoon. Waarbij er nog steeds veel mensen graag stoppen (soms ook in verband met zwaar lichamelijk beroep), is dat voor deze leeftijd niet meer betaalbaar als de groep mensen die het “op moeten hoesten” de werkende mensen zijn. Dit aantal neemt zeker niet toe en dus gaat het financieel mank lopen. We gaan dus naar 67 jaar in kleine stapjes en eigenlijk doet dat al meer recht aan de situatie. Waarbij het weer vreemd is dat wanneer iemand later van zijn/haar pensioen wil gaan profiteren, dit vaak niet mag. Een kromme regel, want je als je lol in je werk hebt word je veel vrolijker (en vaak gezonder) oud, dan wanneer men gedwongen achter de geraniums moet gaan zitten.

Te jong voor pensioen

In de leeftijdscategorie die daar onder komt, wordt het lastiger. We noemen het ook wel eens “de vergeten generatie”, want het zijn 50 en begin 60 jarigen die buiten de echte babyboomers vallen. In het begin van de carrière (jaren 80) hebben ze een hevige economische crisis te verwerken gehad en ook nu in veel gevallen weer met de crisis te maken gekregen. Inmiddels wel een ruime werkervaring opgebouwd, maar voor veel functies te oud (en soms ook te duur), alsof een 50 jarige niet met een jong team kan samenwerken.
Natuurlijk ligt dit aan de recruiter die je voor je hebt, maar er wordt altijd een eerste selectie via het CV gedaan en daar staan harde cijfers over leeftijd in. Het zijn ook de mensen die als eerste richting die volle 67 jaar bij pensioen aanlopen. Kortom, een generatie die voor een stukje tussen wal en schip valt.

Bron: Julim6, PixabayBron: Julim6, Pixabay

Is oud oud?

Strikt genomen begint alles na je 25ste minder te worden en begint de “afbraak” van je lichaam. Toch voelen we ons volgens verschillende onderzoeken, zo tussen de 34 en 38 jaar op ons sterkst. Dit heeft meestal te maken met het gegeven dat we ons geestelijk dan ook sterker en stabieler voelen.

Verantwoordelijk

De mens werd vroeger niet zo oud en de 65 jaar halen, was al een hele opgaaf. Echter, met onze gezondheidszorg zijn we in staat mensen ouder te laten worden. We worden gewezen op onze eigen verantwoordelijkheid voor het lichaam en het gegeven dat een gezond en evenwichtig leven onze levensduur aanzienlijk kan verlengen. Natuurlijk horen daar ook de ziektepatronen bij die bij een dergelijke maatschappij horen, maar daar is de medische wetenschap weer druk mee doende. Kortom, we willen het leven op aarde zo lang mogelijk rekken en bij voorkeur in goede gezondheid.

Dat maakt dat “oud” lastig te benoemen is en inkaderen, wat we graag doen, met steeds meer omslagen gedaan wordt. Alleen gaat de maatschappij daar nog steeds erg krampachtig mee om en wordt er in veel gevallen nog zoveel als mogelijk vastgehouden aan de kaders die al tientallen jaar staan voor “oud”.

Een frisse wind

Het wordt tijd voor een frisse wind en dat als je mensen al in wil kaderen, je je realiseert dat je dat beter kunt doen als je mensen kent. Pas een totaalplaatje maakt of iemand oud is. Waarbij het zelfs zo kan zijn dat iemand alleen lijfelijk oud wordt, maar altijd die frisse en jeugdige uitstraling houdt.
Dit wetende, kan je ook anders omgaan met mensen die in leeftijd ouder zijn. Bekijk wat ze kunnen en willen, waar ze bij passen, waar hun kwaliteiten liggen en maak daar een totaalplaatje van. Dit geldt uiteraard voor werk, maar eigenlijk ook in de privésfeer. Denk bijvoorbeeld maar aan de trainer die met jonge kinderen aan de slag gaat. Als de trainer ouder is, maar goed fit en jong van geest, kan het nog steeds een prima combi zijn. Niet er van uit gaan dat een jonger iemand beter met kleine kinderen om kan gaan, omdat hij of zij ze zelf wellicht heeft.

Tot slot

Meer mensen die leeftijd loslaten en meer oog hebben voor de persoon die tegenover hen staat, levert per saldo veel meer op. Maar dan moeten er wel in allerlei richting mensen opstaan die zo tegen ouderen aankijken. Maar laten dat nu net vaak iets jongere zijn die veelal die wijsheid helaas nog niet hebben. Het wordt wel tijd om echt iedereen op waarde te schatten, niet op leeftijd af te schrijven of weg te cijferen.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heb ik ergens pensioen opgebouwd? Spoor vergeten pensioen opHeb ik ergens pensioen opgebouwd? Spoor vergeten pensioen opJe hebt bij meerdere bedrijven gewerkt, maar vraagt je af: 'Heb ik ergens pensioen opgebouwd?' Of je weet dat je wel erg…
Hoe bouw je pensioen op en hoe hoog is dat?Veel mensen hebben wel een pensioen, maar hebben geen idee hoeveel ze krijgen als ze daadwerkelijk kunnen stoppen met we…
De verschillende pensioenregelingenDe verschillende pensioenregelingenIedereen die werkt heeft meestal wel een pensioenregeling. Echter welke regeling heb jij en levert die regeling je later…
Langer werken voor je pensioen, hoe lang moet je doorwerken?Langer werken voor je pensioen, hoe lang moet je doorwerken?We kunnen er niet meer onder uit, iedereen moet langer werken voor het pensioen. Het huidige AOW systeem is niet meer be…

De functie van het vrije weekendDe functie van het vrije weekendWe hebben ooit alle dagen gewerkt, hebben daarna eeuwen zes dagen per week gewerkt en inmiddels is voor het grootste ged…
Bronnen blijven zich vernieuwenBronnen blijven zich vernieuwenAls we het over vernieuwende bronnen hebben, dan denkt men vaak aan energie. Alles wat we uit de aarde halen, raakt uitg…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Julim6, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.